Cine e David Popovici? Primul medaliat cu aur pentru Romania la Paris!
David Popovici a castigat aurul la olimpiada. Dar ce stiti despre el?
Sunt un baiat obisnuit, doar un tip care inoata repede. Înotul este doar profesia mea. Victoria și înfrângerea fac parte din portofoliul meu. Vreau să fiu mai mult decât atât! Imi doresc sa fiu inspiratie pentru copii! Daca reusesc sa fac asta, atunci mi-am atins obiectivul.
S-a nascut pe 15 septembrie 2004 în București și a început înotul la vârsta de patru ani, la bazinul „Lia Manoliu“, la recomandarea unui medic ortoped pentru a corecta scolioza aflată în stadiu incipient. La 10 ani, Popovici a doborât primul său record național, la 50 m spate – record deținut timp de 24 de ani de Dragoș Coman. Asadar o copilarie dedicata sportului!
In 2020 la campionatele europene de la Budapesta, David a reușit să înoate sub timpul de calificare olimpic la proba de 100 de metri și, prin aceasta, s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, fiind cel mai tânăr membru al echipei României la aceea editie a olimpiadei. La Tokio a iesit pe locul patru la 200 metri ( proba unde acum a luat aurul ) si pe locul 7 la 100 de metri. Este dublu campion mondial și european, cu record mondial la 17 ani iar in anul 2022 a fost desemnat Sportivul anului in Romania si cel mai bun inotator din lume. David Popovici este acum legitimat la CS Dinamo Bucuresti, dupa ce a trecut si pe la CSA Steaua Bucuresti.
La olimpiada de la Paris a concurat in serii si semifinala la 200 de metri si a castigat ambele curse. Finala…ati vazut-o! A castigat aurul dupa o cursa fabuloasa! Si mai are cursa de 100 de metri unde, de asemenea este favorit!
Este prima medalie de aur la o olimpiada pentru inotul romanesc la inot masculin. Mai avem un bronz luat de Razvan Ionut Florea la 200 de metri spate la Atena in 2004. Fetele au reusit sa castige mai multe medalii dintre care 3 de aur! Doua au fost castigate de Diana Mocanu si una de Camelia Potec. Fetele mai au doua de argint si trei de brnz, castigate de-a lungul timpului.
De o modestie si un bun simt cum rar se intalnesc, putem aminti de unul dintre cele mai frumoase gesturi ale acestui tanar roman, acela de a dona una dintre medaliile sale istorice de la Campionatul Mondial de la Budapesta 2022 pentru a fi topită şi a se face peste 100 de fundiţe aurii, simbol al luptei împotriva cancerului la copii. Mai jos aveti cateva dintre raspunsurile sale date ecotidian L’Equipe intr-un interviu de acum un an:
“Dacă ar trebui să rezum în câteva cuvinte ceea ce mă inspiră în filosofie, este o frază simplă: „Fii fericit cu ceea ce ai”. Dacă pot fi mulțumit cu ceea ce am, cu ceea ce fac, cu ceea ce pot avea, voi fi fericit în viață. Nu contează câte posesiuni materiale pot dobândi. Dacă începi să iubești procesul, nimic nu-l poate opri. Există o vorbă care spune că omul care iubește să meargă va merge mai departe decât cel care și-a părăsit destinația. Întotdeauna.
Una dintre principalele lecții pe care le-am învățat citind scrierile stoicilor este că nu pot controla decât reacția mea la lucruri care nu sunt sub controlul meu. Dacă se întâmplă ceva care nu se află sub controlul meu, care vine din lumea exterioară, ar fi bine să nu mă îngrijorez prea mult. Poți controla doar lucrurile pe care le poți influența. Așa că îmi păstrez calmul, nu-mi fac griji pentru nimic din ceea ce nu se află sub controlul meu. Și făcând asta, pot trăi o viață mai liniștită. …Atenția la detalii este cheia. Poți să muncești cât de mult vrei, dar dacă nu ai o viață organizată, o viață de sportiv, o viață axată pe sport, vei munci mai mult sau mai puțin în zadar. Trebuie să fii atent la alimentație, la somn, la câte petreceri mergi, de exemplu. Pur și simplu la atitudinea ta față de viață.
Pur și simplu nu sunt foarte activ pe rețelele de socializare. Este și ideea antrenorului meu. De exemplu, dacă aș intra pe Instagram, mă voi uita mereu la numărul de like-uri pe care le primesc, la numărul de mențiuni, comentarii, tag-uri etc. Există această dopamină, această plăcere instantanee, care vine și pleacă foarte repede. Este distractiv pe moment, o doză de dopamină. Dar, odată ce s-a terminat, te simți și mai gol.”
O adevarata lectie pe care David Popovici o ofera atat generatiei sale cat si tuturor celorlalti romani si cu siguranta felul sau de a trai il ajuta si in sportul pe care il practica cu atat succes!