AMERICA DE NORDLUMEA MARE

Cea mai mare biblioteca din lume! 

Library Congress Washington

Cea mai mare biblioteca din lume!

Daca ajungi la Washington nu ai cum sa nu te duci sa vizitezi Library Congress pentru ca pierzi unul dintre cele mai importante lucruri de vazut. Cea mai mare biblioteca din lume. Cu 30 de milioane de carti in rafturi in peste 470 de limbi. Nici nu stiam ca sunt atatea limbi vorbite si scrise in lume… Cu zeci de milioane de ziare, harti si manuscrise dintre care unele unice. Nu exista o inventariere competa, colectia crescand in fiecare an dar se pare ca sunt aproximativ 150 de milioane de exponate, evident doar o parte fiind expuse. Istoria ei este fabuloasa iar a fi bibliotecarul congresului, este o functie desemnata de Presedintele Statelor Unite, onoare ce a fost oferita doar la 14 persoane in peste 200 de ani de existenta. Este un loc inchinat culturii. Incredibila si majestuoasa!

library congress

Intrarea la Library Congress este gratuita , primul venit, primul servit. Cand am fost eu intr-o zi de marti era cam gol. Eu nu am ratat-o si imi pare foarte bine ca am putut sa petrec cateva ore acolo si sa ascult cateva povesti interesante despre acest loc minunat.

Programul la Thomas Jefferson este zilnic, aveti si tur cu ghid free in fiecare zi de luni pana vineri de la orele 10, 30, 11, 30, 12, 30 13 30 14 30, 15 30. In weekend programul este mai scurt ultimul tur fiind de la 13.30.  Este cea mai mare librarie din lume, cu peste 164 de milioane de exemplare in peste 470 de limbi. A fost infiintata in 1800 cand Presedintele John Adams când sediul guvernului urma să se mute de la Philadelphia la Washington, s-a luat hotărârea de înfiinţare a unei biblioteci care să conţină “such books as may be necessary for the use of Congress”. Pentru început s-au alocat 5.000 de dolari şi biblioteca a fost găzduită în clădirea Capitoliului. In august 1814, trupele britanice au intrat în Washington, au dat foc clădirii Capitoliului şi au distrus cărţile din mica bibliotecă. Thomas Jefferson, fost preşedinte între 1801 şi 1809, a propus în loc cărţile din propria sa bibliotecă: 6.487 de cărţi strânse timp de 50 de ani.

Mi-a placut foarte mult sala lui Thomas Jefferson asa cum arata acum, chiar daca sunt cateva titluri care nu au putut sa fie inlocuite, o sala ce a fost deschisa pentru public in 1897.

La un moment dat am nimerit la Sala Europeana unde este si biblioteca. Doamna de acolo a fost foarte draguta si m-a invitat sa intru in liniste. Am intrebat-o curioasa unde gasesc cartile din Romania, pentru ca eram curioasa sa vad ce titluri sunt si unde stau expuse.

I-am spus doamnei ca vrea sa scriu un articol despre Library Congress cand ma intorc. Am gasit si raftul cu cartile noastre si mi-a spus sa astept un moment ca este cineva care vorbeste limba romana si imi poate spune mai multe. Am fost surprinsa, am vazut venind spre mine un domn foarte elegant, intr un costum bine croit cu un zambet larg pe fata. Era dl  Michael North head department european reading room. Care mi-a spus buna ziua, bine ati venit. Il intreb vorbiti bine romaneste? El zice stiu sa si scriu foarte bine in limba romana. Dar daca vreti ca voi face un tur, vom face o calatorie interesanta, va voi arata cele mai speciale locuri si cele mai interesante lucruri. Am mers si am vazut Great Hall, locul unde mi-a spus o poveste minunata, despre un grup de romani , cantareti de muzica folk. Am inteles ca au fost cu cativa ani in urma un grup de 10 persoane care erau fascinati si la un moment dat se plimbau in Great Hall si au intrebat daca pot sa cante un cantec sau 2 in hol, desi erau multi vizitatori si cei de la paza au zis ca sub nici o forma. Domnul care ma insotea a zis cantati. Si au inceput sa cante asa de frumos ca toti vizitatorii s-au oprit sa ii asculte. Am mai fost sa imi arate Gutenberg Bible care este o copie a primei biblii facuta in Germania in anul 1450, una din cele patru copii existe în toată lumea a Bibliei lui Gutenberg.

Am vazut si prima harta din lume unde apare America care am inteles ca dupa indelungi negocieri cu Germania a fost cumparata de la proprietar cu 10 milioane de euro. A fost luata si adusa la Library Congress dupa cum vedeti din poze. Am fost si am vazut incaperea cu baseball unde stau la loc de onoare, sunt omagiati cei mai buni sportivi . Eram foarte mandra ca am fost si eu la un meci cu Red Sox, cand i-am spus, mi-a zis ca sunt numarul 1 acum in America.

Am vazut si viorile Stradivarius –   Betts Stradivarius și Cassavetti Stradivarius  si sala unde se tin cateodata concerte si au fost folosite unele dintre ele. In partea de Est la al 2 lea etaj este o galerie speciala unde vizitatorii pot experimenta o vedere asupra Main Reading Room. Elihu Vedder’s glass este fenomenal, marmura Minerva, statuia Victory simbolul wisdom. Am ascultat povesti despre cum l-a vazut pe  fostul  Presedinte al Romaniei  domnul Iliescu de 2 ori in vizita.

Am fost foarte incantata de vizita pe care am facut-o alaturi de domnul Michael North , de amabilitatea dansului si chiar daca nu am stat decat cateva ore imi pare bine ca am ajuns.

Am prins o zi infernala in Washington, o caldura , umiditate incredibila. Despre asta va voi povesti in alt articol pe site.  Iti iesea apa prin piele si a fost destul de greu de vizitat mai ales ca am fost si la National Mall. Nu am apucat sa vad Bob Hope Gallery, Gershwin room, Graphic Arts Galleries, dar poate mai ajung pe acolo si voi avea mai mult timp de vizitat. Sfatul meu este daca aveti drum prin Washington, este sa faceti un drum si la Library Congress si de ce nu si la Capitoliul Statelor Unite ale Americii care este chiar langa. Eu am ajuns aici cu cei de la Trolley bus tours Washington care au un tur foarte frumos cu 25 de statii in cele mai interesante locuri ale orasului, hop on hop off, puteti cobora si urca 24 h in orice statie doriti ,  veti putea sa va opriti ca sa vedeti cele mai importante cladiri ale Washingtonului. Are statie si in fata la Capitoliu de unde mai mergeti pe jos cam 20 de minute pana la intrarea principala. Aveti in apropiere si statia de metrou Capitol South sau Union station, dar mai apropiata este statia Capitol South unde puteti ajunge cu linia bleu, orange sau silver, in functie de unde veniti.

Calatoriile sunt singurul lucrul pe care cheltuiesti bani dar cheltuind te imbogatesti! Deci nu stati acasa…iesiti sa cunoasteti lumea.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *