Cea mai frumoasa comuna din Bucovina
Cea mai frumoasa comuna din Bucovina sau cum omul sfinteste locul
In lungul drum prin Bucovina, am descoperit locuri absolut minunate si am remarcat lucruri pe care daca nu le vezi nu ai cum sa le stii. Am remarcat faptul ca Bucovina este o provincie bogata si nu neaparat pentru ca sunt multi bani aici, ci pentru ca este o zona cu oameni extrem de gospodari. Fiecar comuna, fiecare sat este ingrijit si parca in concurenta cu vecinii. Din 10 case. 9 sunt cu etaj iar curtile sunt atat de ingrijite incat peluzele par trase la linie. Si toate casele au flori la geam! Si asta da un farmec extraordinar!
Bucovina a fost vreo 175 de ani sub stapanirea Austriei si acest lucru a lasat urme adanci. Daca Cernautiul, acum in Ucraina, era supranumit Mica Viena, pentru frumusetea cladirilor sale, restul provinciei a preluat ordinea, rigoarea, seriozitatea austriaca, si pana astazi se simte aceea mostenire. Exista sentimentul acela de organizare aproape perfecta si de munca facuta cu seriozitate. Peste tot!
Dintre toate locurile vizitate, comuna Ciocanesti din judetul Suceava, ne-a fermecat pe toti. In 2014 a fost desemnat “satul cultural al Romaniei” pentru acel an iar in 2017, comuna a fost introdusă în top 10 al celor mai colorate destinații turistice europene. Poate concurența cu celebrele manastiri din zona o pune oarecum nemeritat in umbra dar este un loc ce nu poate fi ratat daca esti in vacanta in Bucovina!
O comuna cu aproximativ 2000 de locuitori are trei muzee! Trei! Muzeul oului, Muzeul de etnografie si Casa muzeu Țăran Leonida.
Poate ar trebui prima data sa povestim despre doamna Țăran Leonida si povestea ei. O doamna ce a lasat, probabil fara intentia clara de a face acest lucru, o mostenire arhitecturii traditionale din aceasta zona. O traditie ce a plecat de la modele vopsite in interiorul casei dar mai ales pe exteriorul peretilor caselor din zona. Modele inspirate din costumele populare, impodobesc casele din zona si fiecare in parte isi alege modelul, fara al copia pe al vecinului dar si fara a exagera. Doamna Leonida a fost prima care a creat acest model pe casa dansei, acum Casa muzeu memoriala si “moda” s-a raspandit fulgerator. Primaria ajuta proprietarii care fac aceste modele pe peretii caselor, oferind gratuit materialele necesare.
Cele doua cămăruțe din Casuța Leonidei.
In casa muzeu veți descoperi un interior traditional ca pe vremea bunicilor, ingramadit, aglomerat, aerul acela molcom al zonei, culorile lucrurilor si evident si o fotografie cu doamna Leonida.
Acum, peste 75% dintre casele de aici, asezate de-a lungul raului Bistrita isi poarta cu mandrie semnele si desenele au devenit un fel de “blazon” al fiecarei familii. Sunt ppovesti despre cum vecinii si-au copiat modelele privind cu binoclul de departe la vecini si apoi au urmat certuri intre ei. Aceste modele sunt o mandrie a fiecarei familii si tocmai de aceea sunt atât de importante.
Evident si Primaria este decorată in același fel.
Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, înfiinţat pe aceste meleaguri în anul 2007, este de asemenea un loc special ce atrage turistii de peste tot. Traditia incondeierii este una veche, migaloasa si iubita. Colecţia celor peste 2000 de ouă încondeiate aparţine deopotrivă meşterilor din Bucovina şi din alte regiuni ale ţării, precum Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Moldoviţa. Fiecare in parte o mini opera de arta, cu diferite tehnici de lucru si unele cu vechime de zeci de ani. O bogatie de culori si de modele, care mai de care mai interesante, fiecare avand ceva unic.
Muzeul etnografic te poarta intr-o calatorie prin istoria Țării Fagilor cum mai este denumită Bucovina si de la straiele tradiționale la importanța lemnului in casele localnicilor vei descoperi povesti trecute care influenteaza prezentul si cu siguranță și viitorul. Fiecare perioada a Bucovinei este reprezentata aici si exponatele pastreaza povestile vechi.
Comuna Ciocănești, situata pe valea minunata ce e strabatuta de raul Bistrita, este o provocare pentru fotografi si cameramani. Imbinarea de verde al naturii cu casele superbe si gradinile perfect ingrijite, raul vijelios si cerul albastru te pun in cele mai convenabile situatii pentru a realiza cele mai frumoase materiale. Am folosit un DSLR Nikon si un stabilizator gimbal Zhiyun-Tech-Smooth-5 pentru telefon de la West Buy Stabilizatorul a fost o noutate si daca la inceput a fost ceva destul de complicat, am descoperit folosindu-l ca are o multime de lucruri de oferit. Doar sa iti trezeasca curiozitatea si apoi evident creativitatea. Filmările devin speciale în clipa în care înțelegi funcționalitățile lui si incepi sa te joci cu imaginile. Dureaza un pic sa il stapanesti dar presupun ca atunci cand scoti macar 75% din ce poate sa dea esti grozav. Cred insa ca doar exercitiul cu el te duce acolo. Chiar si mie, amator fiind, mi-au iesit insa materiale de care sunt mandru sie pe care le-ati vazut pe pagina de facebook.. Probabil zona m-a ajutat mult. Si poate e timpul sa trec cu adevarat de la cuvinte la imagini video si sa incerc varianta generatiei tinere.
Prima incercare cu Zhiyun Smooth 5. Acum ar iesi ceva mult mai bun…
Comuna Ciocanești este astazi plina de pensiuni. Care mai de care mai cochetă și mai ofertantă. Sunt in jur de 20 care oferă servicii turiștilor. Servicii care includ printre altele plimbări cu căruța sau atat de iubitele ciubăre cu apa fierbinte, plasate in aer liber. Orice are legătură cu tradiția există aici. Apoi mâncarea de aici este la modul clar fabuloasă. Este greu sa pleci fara ceva kg in plus dacă poposești cateva zile aici. Si palinca sau afinata sunt aproape religie. O alta opțiune este pentru turiști să urce pe muntele Suhard, un loc foarte frumos unde sunt aproximativ 10 stâne tradiționale din care patru sunt și stâni turistice. Aici poți degusta din produsele care se prepară acolo, produse specifice stânelor din zonă.
Ciocăneștiul mai este renumită și pentru festivalurile sale. Festivalul Păstrăvului, Săptămâna plutăritului, Targul de Oua Incondeiate si Targul Mesterilor Populari sunt evenimente care se desfășoară anual si atrag mii de turiști.
Frumusețea zonei, cu dealurile sale verzi, padurile ce încă străjuiesc văile, râul Bistrița, casele minunate, gradinile perfecte, florile roșii de la balcoanele si gemurile caselor, curățenia si ordinea de peste tot compun un tablou care își așteaptă vizitatorii cu brațele deschise.
Multumirile pentru acest proiect merg catre Agentia Dezvoltare Regionala Nord Est, Consiliul Judetean Suceava, Primaria Ciocanesti si WestBuy si Pensiunea Coliba Plutașilor.