ROMANIA

Ferma Dacilor din Tohani

Vacanta la Ferma Dacilor

Ferma Dacilor este la doar 85 de km de Bucuresti, o ora si jumatate de condus fara graba, in Tohani, intre niste dealuri pe care din sosea nu ai cum sa le vezi. Sunt 40 de hectare pe care o sa descoperi o ferma a dacilor dar si a tuturor oaspetilor.

ferma_dacilor

ferma_dacilor

Ferma Dacilor a pornit de la o alta idee si anume de la o ferma si atat. Doar ca zona aceasta extraordinara, amplasamentul ei, aerul, natura si animalele din jur au decis ca e prea putin si ca merita mai mult. In plus, exista ceva ce mereu m-a mirat…sunt prea putine locuri pe care sa le descoperim, locuri care sa aiba legatura cu dacii. Evident ca exista Sarmisegetuza si inca vreo doua trei locuri dar nu stiu foarte bine locuri care sa profite de ceea ce ne-au lasat stramosii nostri, asa cum profita grecii de exemplu. Ei bine, Ferma Dacilor incearca sa puna in evidenta istoria noastra veche. La doar cativa km de Ferma Dacilor, in Naeni-Fințești, se află un sit arheologic ce cuprinde două așezări traco-dacice, dintre care una fortificată. Iar insasi felul in care functioneaza Ferma Dacilor incearca pe cat se poate sa se apropie de o experienta de asemenea gen. Cateva zile in natura, fara televizor in camera, in mijlocul unor dealuri, rupt de agitatia cotidiana dar inconjurat de animale si verdeata.

Ferma Dacilor se arata dupa un indicator de lemn si un drum ingust de pietris batatorit…dar nu va faceti griji. Am trecut usurel doua masini una pe langa cealalta si oricum are doar vreo 200 de metri lungime pana ajungi in paradis. Treci pe langa casele pe piloni si pe langa cele rotunde aproape ingropate in pamant spre cladirea principala si spre parcarea larga.

 

Spun savantii ca aici a fost Marea Sarmatica si ca ai putea gasi pe dealurile astea cochilii fosilizate ale vietuitoarelor de acum cateva sute de milioane de ani. Nu am gasit. Dar dimineata valea este un spectacol al animalelor si pasarilor de astazi. Un uliu care a rapit o mica pasare si un stol intreg de randunele care incercau sa atace uliul, o vulpe care s-a aratat timida langa iepuri si a zbughit-o repede cand unul din catei a inceput sa latre, niste pasari colorate in verde crud care se ascund in liziera ce strajuieste valea si liniste. O liniste cum nu am auzit de mult savurata la o cafea pe unul din sezlongurile de lemn…

scaunele pentru odihna de dimineata
Scaunele pentru odihna de dimineata

Cazare la Ferma Dacilor

Am stat in una dintre casutele pe piloni. Sunt patru, de-a lungul drumului, pe stanga, un pic izolate de agitatia de la restaurant si cu geam in podea. Un fel de carare trece pe sub ele si daca esti destul de norocos/norocoasa, ai posibilitatea sa vezi un animal care trece pe dedesubt. Nu ai televizor in camera si acest lucru este perfect! Ai in schimb apa curenta rece si fierbinte, ai caldura iarna si un pat facut din barne groase cum nu gasesti in comert. Gazda glumeste spunand ca “dacii nu aveau televizor” dar dincolo de gluma, faptul ca televizorul nu polueaza fonic linistea este extrem de potrivit. Tot ce gasesti acolo are legatura nu neaparat cu dacii ci cu traiul din vechile sate romanesti.

Fata in fata cu fiecare casuta gasesti cate o “coliba dacica”. Inca nu sunt terminate dar o sa intelegi imediat ce vor sa faca. Aproape ingropate in pamant, rotunde si acoperite cu stuf cred ca vor depasi ca originalitate casutele suspendate. coliba_dacica

Celelalte camere se numesc “odai” si sunt situate in cladirea mare de jos. Sunt 15 jos, cu un geam urias rotund si sapte sus la mansarda cu fereastra aproape in tavan.

Restaurant Ferma Dacilor

Orice sejur la Ferma Dacilor are micul dejun inclus. Obligatoriu. Musai. Neaparat. Adica nu scapi de masa de dimineata. Dar daca ai afla ca ai miere pe rama, oua de bibilica, pateu de gasca, un lapte batut care se apropie de smantana, zacusca de hribi si inca multe altele, toate absolut naturale, produse in ferma nu o sa mai ai nimic de spus.

Ar trebui sa stiti ca aproape tot ce mancati aici este produs la ferma. Si ca masa de dimineata este doar inceputul ospatului. Pentru ca fiecare zi trebuie sa treaca prin : platoul dacic, ciorbe, supe, borșuri și alte fierturi alese, toate mîncărurile din porc, înaripate sau cornute, gătite după caz la foc năprasnic sau scăzute fără grabă la jar molcom, cu pricepere dar mai ales cu dragoste.” 

mancare_ferma_dacilor

mancare_ferma_dacilor

Iar serile…serile sunt asa cum vedeti mai jos filmat. O filmare cinstita ca si mancarea si vinul de aici… Oameni la un ospat, oameni care nu se stiu dar devin prieteni de la mancare, dulciuri, vin si muzica. Nu ezitati sa incercati macar unul dintre platourile pe care le au si daca seara-i vedeti ca au painea aia prajita cu branza si ceapa spuneti sa va dea si voua. O sa va placa teribil de mult.

Animalele de la ferma

E o ferma asa ca sunt o multime de animale. Un fel de mini gradina zoologica. Am vazut aici copii fericiti. Atat pentru faptul ca e liber la urcat in copaci dar si pentru ca descopera animalele in realitate. Nucul asta din imagine este calul de bataie al tuturor copiilor care devin cat stau aici haiduci vestiti, vanatori sau cataratori profesionisti.

in copac

Sa auzi “asta e oaie” cand un pusti de 3-4 ani vede o vaca e amuzant dar si trist in acelasi timp. Aici insa invata exact animalele. Iepuri, bibilici, gaini, rate, vaci, cai, porci de mangalita si porci mistreti si mai ales tarcul cu caprioare. Da, ati citit bine. Sunt caprioare ba chiar am vazut doi pui de o zi care abia se tineau dupa mame. Si poti sa le dai sa manance iarba caprioarelor sau iepurilor si e un sentiment extraordinar de placut.

Iar daca vrei sa calaresti ai ocazia, indiferent ca esti adult sau copil, incepator sau experimentat.

calarie_ferma_dacilor

La ferma se organizeaza sezatori dacice. Asa numesc ei team building-urile sau brunch-urile la care vin chefi renumiti ( Adi Hadean e unul dintre ei si chiar are un ospat cu coaste in curand ) dar zic ca fac si “sezatori ale familiei” gen nunti, botezuri, aniversari si alte evenimente de sarbatorit.

ospat cu coaste

Daca vrei sa ajungi la Ferma Dacilor, tot ce trebuie sa faci este sa dai un click pe site-ul lor fermadacilor.ro sau sa ajungi pe pagina de facebook Ferma Dacilor sau da-le un email pe adresa fermadacilor@gmail.com sau pur si simplu suna la numarul de telefon 0728 757 048 .

Iti garantam ca zilele petrecute aici te vor face sa vrei sa ramai si apoi sa te reintorci.

PS

Daca ai un catel sau un animalut care face parte din familie, nu-l lasa acasa cat tu stai in aer liber…aici e binevenit si probabil o sa gaseasca o solutie sa iti multumeasca fara cuvinte.