LUMEA MARE

Câteva clădiri vechi și unele strâmbe, dar toate cu farmec, de vizitat în Italia

Multe clădiri se mențin trufașe timp de zeci de ani, drept simboluri ale ingeniozității și inteligenței arhitecturale, iar altele par să facă o plecăciune în fața trecerii timpului. În ambele cazuri, clădirile, clopotnițele, palatele și monumentele reprezintă întotdeauna opere de artă interesante, de vizitat, incredibile și fascinante, creată de ființa umană, impresionând și astăzi, într-un secol în care cu greu mai putem fi impresionați.

turnul din pisa

Extrem de faimos este Turnul din Pisa (numit în limbaj colocvial, „turnul înclinat ”), cea mai cunoscută clădire strâmbă din Italia. Face parte din Piazza dei Miracoli, cunoscută și sub numele de Piazza del Duomo, declarată Patrimoniu Mondial de UNESCO. Cu 56 de metri înălțime, nouă etaje și șapte clopote, este turnul-clopotniță al Catedralei adiacente Santa Maria Assunta. Cauza pantei sale derivă din solul argilos și nisipos: a început să se încline la începutul construcției etajului trei, întrerupând temporar lucrările. În consecință, etajele superioare au fost construite cu o curbură, în sens opus pantei.

Colosseumul este cel mai remarcabil dintre toate siturile antice din Roma. Acesta a fost de fapt cel mai mare amfiteatru antic construit vreodată, având o capacitate de până la 50.000 de spectatori în perioada sa de glorie. A fost nevoie de opt ani și de munca a mii de oameni pentru a fi finalizat.

 

O clădire din Italia care există de mai bine de 400 de ani, este Casino di Venezia. Acesta are două locații, iar filiala din oraș este situată într-un palat vechi, grandios, care amintește de istoria îndelungată a cazinoului și oferă toate jocurile clasice de cazinou. Vizitatorii din zilele noastre ar putea experimenta o discrepanță interesantă între sentimentul de a se regăsi în cel mai vechi cazinou din lume și de a putea experimenta totodată jocuri care au luat treptat o formă modernă, respectiv, cea a accesibilității online. Chiar și o versiune precum blackjack-ul fără nicio carte proprie, în care, cele mai bune locuri pentru a te așeza sunt direct în fața dealerului, satisface așteptările tuturor în online, la fel cum se întâmplă și atunci când vrem să ne uităm la un film, dar nu mai mergem la cinema, pentru că îl găsim pe o platformă de streaming, ori atunci când optăm pentru livrarea iubitei pizza, ca să nu mai mergem la restaurant.

venetia

Tot în Veneția, un oraș plin de biserici și turnurile adiacente pentru clopotniță, există câteva clădiri înclinate din cauza pământului moale și noroios pe care au fost construite. Unul dintre acestea este clopotnița Bazilicii San Pietro di Castello, situată la capătul de nord-est al Veneției, pe mica insulă San Pietro, nu departe de docurile Arsenale. Construcția clopotniței datează din a doua jumătate a anilor 1400, iar după ce a fost lovită de fulger, aceasta a fost acoperită cu piatră din Istria.

În Pisa, nu numai turnul omonim este înclinat, ci și Palazzo dell’Orologio. Palatul are vedere la Piazza dei Cavalieri, a doua cea mai importantă piață după Piazza dei Miracoli. Arhitectura sa unică rezultă din fuziunea a două turnuri medievale: clădirea actuală este suma îmbinării printr-un arc a celor două clădiri învecinate, cu ceasul. Poți vedea panta foarte repede privind clădirea din față, deoarece ambele turnuri se înclină unul spre celălalt și găsesc un punct de joncțiune în partea centrală, tocmai ceasul.

În epoca medievală, Bologna se putea lăuda cu o panoramă urbană care cuprindea aproximativ o sută cincizeci de turnuri. Acestea nu au avut doar un scop strategic din punct de vedere militar, ci au reiterat, în sens arhitectural, prestigiul familiilor lor de proprietari. Astăzi există puține mărturii reale ale acelei epoci, inclusiv Turnul Asinelli și Turnul Garisenda, ambele construite începând cu 1109 și suspendate pe laturi opuse. Sunt situate unul lângă celălalt și marchează intrarea în centrul istoric al orașului. Ambele turnuri au rezistat la diverse evenimente care ar fi putut cauza prăbușirea, dar astăzi ele rămân în picioare, acționând ca paznici ai orașului.

Toate clădirile vechi au un farmec aparte, mai ales datorită istoriei pe care o ascund și care le fac să prindă viață cu fiecare an trecut și, în același timp, câștigat.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.