Casa memoriala Cezar Petrescu din Busteni
Casa unde a locuit Cezar Petrescu in Busteni
La Bușteni am fost de multe ori, dar niciodată la Casa Memorială “Cezar Petrescu”. Plimbari pana la partie, sus la Cruce sau la Babele sau pizza sau orice altceva… Recent, plimbarea noastră de două zile în stațiunea de la poalele Caraimanului a inclus și vizita la casa în care scriitorul și publicistul Cezar Petrescu și-a petrecut o bună parte din viață. Am aflat despre casa memoriala la punctul de informare turistica din Predeal. Incurcate sunt caile calatorilor!
N-a fost greu să ajungem acolo pentru ca practic e pe o strada paralela cu cea in care stai blocat cu zecile de minute…. Din strada principală, dincolo de centrul orașului, în sensul de mers spre Azuga, se desprinde spre stânga Strada Tudor Vladimirescu. La capătul ei, aproape de munte, colțul cu Strada Cezar Petrescu ne semnalează faptul că am ajuns la destinație. Clădirea frumoasă, cu etaj și cu un cerdac generos, are în curte bustul fostului proprietar, scriitorul Cezar Petrescu. Colțul clădirii etalează o placă de marmură pe care citim: “Muzeul Memorial Cezar Petrescu (1892-1961) donație din partea moștenitorilor scriitorului: Florica – soție, Ștefania, Aurelia, Smaranda, Silvia – surori, Virgiliu – frate.”
Clădirea a fost construită în 1918, într-un autentic stil neo românesc, de o familie de avocați și folosită drept casă de vacanță până în 1937, când a fost cumpărată de scriitor. Superba ca arhitectura. Conac elegant!
Programul de vizitare este de marți până duminică în intervalul orar 9.00-17.00, iar taxa de intrare este: 8 lei/persoană – adulți, 2 lei/persoană – copii, elevi, studenți, 4 lei/persoană – pensionari și eroi ai revoluției. Nu sunt reduceri pentru grupuri. Au acces gratuit ghizii sau profesorii însoțitori de grupuri, veteranii de război, persoanele cu handicap și însoțitorii acestora, precum și alte categorii de vizitatori.
Muzeul Memorial “Cezar Petrescu” a fost înființat la 17 decembrie 1967, în casa în care scriitorul a locuit din 1937 . În prima încăpere, imediat după intrare, admirând statuile celor trei martiri – Horea, Cloșca și Crișan – lucrări de artă unicat semnate de sculptorul Oscar Han, am întrebat dacă pot fotografia. Răspunsul a fost ferm: “Pentru fotografiere taxa este de 25 lei/piesă sau 50 lei/sală”
Am aflat că etajul era locul în care scriitorul se retrăgea pentru a lucra. Locul unde nu intra nimeni fara invitatie, locul unde doar mama sa intra cand venea sa-i aduca mancarea. Atat! Camera de lucru, cea în care scria în anotimpul rece, păstrează și acum masa de lucru a scriitorului, fotoliul, instrumentele de scris, scrumiera, ibricul și serviciul de cafea. Cărţile din biblioteca acestui birou sunt dedicații (aprox. 600 de volume) şi vechi ediții ale clasicilor români. În acest birou se află cel mai vechi mobilier al casei. Ni s-a spus că datează din 1928. Iar totalitatea cartilor din biblioteca, biblioteca raspandita in multe incaperi are un numar de peste 20.000 de volume! Astronomic! Si sunt doar o parte din cartile pe care le detinea, restul fiind in Bucuresti!
Sunt multe lucruri originale pastrate de la marele scriitor, lucruri pastrate in cadrul casei. Este o incursiune in istoria literatura literaturii romane si merita o vizita.