LUMEA MARE

Casa del Platano din Icod de los Vinos din Tenerife

Casa del Platano din Icod de los Vinos

Situat pe coasta de nord-vest a insulei Tenerife, Icod de los Vinos este un oraș plin de farmec și tradiție. Cu o istorie ce datează din secolul al XVI-lea, acest loc minunat este cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, climatul plăcut și, bineînțeles, pentru vinurile sale de renume. Numele orașului provine de la abundența viilor din regiune, care produc vinuri premiate și apreciate de cunoscători din întreaga lume. Aici am gasit si Casa del Platano, o plantatie de bananieri originari din insulele Canare.

Bananele ocupă un loc deosebit de important în economia și cultura Insulelor Canare. Cultivate pentru prima dată pe aceste insule la sfârșitul secolului al XIX-lea, bananele au devenit rapid un produs de bază atât pentru consumul intern, cât și pentru export. Această cultură agricolă nu doar că a modelat peisajele insulelor, dar a și influențat viața socială și economică a locuitorilor. Aproximativ 90% din producția de banane din Insulele Canare este destinată exportului, majoritatea către piața europeană. Bananele din Insulele Canare sunt recunoscute pentru calitatea și gustul lor superior. Aceste banane sunt cultivate în condiții climatice ideale, cu soluri fertile și irigație adecvată, ceea ce le conferă o aromă distinctă și un profil nutrițional excelent. În comparație cu bananele de export din alte regiuni, bananele din Canare sunt mai dulci și au o textură mai densă.

O vizită la La Casa del Plátano nu este doar o excursie, ci o aventură educativă și senzorială care vă va îmbogăți cunoștințele și va lăsa amintiri de neuitat. 

Plantațiile de bananieri sunt omniprezente în Tenerife, întinzându-se pe suprafețe vaste de un verde inconfundabil. Pentru a înțelege mai bine producția de banane și importanța istorică a acestei culturi pentru Tenerife, o vizită la La Casa del Plátano este absolut esențială. Această mică fermă de bananieri este situată printre peisajele spectaculoase și variate ale insulei, în Icod de Los Vinos, și prezintă istoria fascinantă a producției de banane în Tenerife.

Istoria plantatiei, a modalitatii de  productie si a produselor care se realizeaza din banane. Pe toate le intelegi/vezi aici si daca din mere sau prune se pot face o multime de produse, este identic si la banane. Poți degusta diverse tipuri de banane și poți cumpăra produse locale și artizanale pe bază de banane, de la gemuri și sosuri. Pentru ca din banane, pe langa faptul ca se pot manca pur si simplu, se pot face atat bauturi alcoolice sau nealcoolice cat si orice altceva iti poti imagina ca se poate face dintr-un fruct.

În Insulele Canare, diverse specii de banane sunt cultivate, fiecare având caracteristici unice care le diferențiază de bananele clasice. Fiind cultivate în condiții climatice ideale, cu soluri fertile și irigație adecvată, le conferă o aromă distinctă și un profil nutrițional excelent.

 • Plátano de Canarias (Banana din Canare):
  • Descriere: Este cea mai cunoscută și apreciată specie din regiune. Această banană are o dimensiune mai mică și o coajă mai subțire comparativ cu bananele de export.
  • Gust: Are un gust dulce și aromat, cu o textură cremoasă.
  • Proprietăți Nutriționale: Este bogată în potasiu, vitamine și fibre, având un conținut nutrițional superior.
 • Banana Dwarf Cavendish:
  • Descriere: Această specie este cunoscută pentru dimensiunea sa compactă și productivitatea ridicată.
  • Gust: Are un gust dulce și este adesea utilizată în deserturi și preparate culinare.
  • Proprietăți Nutriționale: Conține vitamine și minerale esențiale, similar cu Plátano de Canarias.
 • Banana Gros Michel:
  • Descriere: Deși mai puțin comună decât alte specii, Gros Michel este apreciată pentru rezistența sa și gustul dulce.
  • Gust: Are un gust intens și o textură fermă.
  • Proprietăți Nutriționale: Este bogată în vitamine și antioxidanți.
 • Red Banana (Banana Roșie):
  • Descriere: Această specie se distinge prin coaja sa roșie și pulpa dulce, care poate varia de la galben la roz.
  • Gust: Are un gust dulce și parfumat, cu o aromă distinctă de zmeură.
  • Proprietăți Nutriționale: Este bogată în vitamina C, beta-caroten și fibre.

Proprietăți Nutriționale ale Bananului din Insulele Canare:

 • Conținut Ridicat de Potasiu: Bananele sunt o sursă excelentă de potasiu, un mineral esențial pentru funcționarea corectă a mușchilor și nervilor, precum și pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.
 • Vitamine și Minerale: Bananele din Insulele Canare sunt bogate în vitamine, cum ar fi vitamina C, vitamina B6, și acid folic. De asemenea, conțin magneziu și fier, contribuind la sănătatea generală.
 • Fibre Alimentare: Aceste banane sunt o sursă bună de fibre alimentare, care ajută la menținerea sănătății digestive și la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
 • Antioxidanți: Bananele din Canare conțin antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Biletul de intrare in Casa del Platanos este 5 euro de persoana si pe langa vizita plina de informatii care îți permite să te bucuri de natura tropicală, să descoperi tradițiile locale și să te delectezi cu gustul autentic al bananelor din Tenerife iti ofera si  o banana canariana gratuita iar la final o degustare a vinului si lichorului de banane, marmelada de banane. Poti cumpara chiar un mic banan pe care sa il duci acasa sa il plantezi, pentru a intemeia in gradina ta o familie de banani! Printre gainusele asiatice albe si pufoase, pe langa micul lac cu crapi chinezesti rosii, in mijlocul bananelor, un timp dulce si savuros pentru un calator care nu se grabeste.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.