EVENIMENTE

Atlantykron la ediția ”Centenarium”

Atlantykron la ediția ”Centenarium”

Locul unde imi doresc sa ajung! Atat de aproape dar atat de greu de ajuns…

Între 27 iulie și 5 august, la Capidava, județul Constanța, se va desfășura Academia de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON – ediția 29.

Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferințele virtuale – idee sciencefiction la primele ediții din anii 90, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte și, nu în ultimul rând, conferințele susținute de specialiști din domeniile științei, culturii, artei și comunicării.

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de sciencefiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deși sălbatic, unde să se desfășoare festivalul anual de sciencefiction, ocazie care le oferea șansa să studieze și să învețe unii de la ceilalți.

Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Aici se desfășoară demonstrații științifice şi cursuri de artă sau de comunicare așa cum în nicio școală nu se predau, participanţii stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.

Purtând genericul „Centenarium”, Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 29 de ani și, potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume.

► 100 de ani de România, 29 de ani de Atlantykron
► Academia de vară de la Capidava va marca Centenarul Marii Uniri, dar va aborda și viitorul României pentru următorii o sută de ani

► Academia Atlantykron este deja recunoscută drept un eveniment unic în lume, atât prin tematică și cadrul natural în care are loc, cât și prin constanță

► Știință, cultură, arte, proză, turism, antreprenoriat, sport, sunt câteva din activitățile pentru care pot opta participanții tineri

► Printre invitații speciali – scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov, coordonatorul conferințelor ”Lumea de mâine”, Prof. Dr. Teodor Vasile, psiholog, Prof. Dr. Leon Zăgrean, Cosmin Ghiță, directorul general al Societății Naționale Nuclearelectrica, Dr. Ing. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Științe Complexe, Peter Moon, scriitor american, Dan Farcaș, scriitor, președintele Asociației Române pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate, Prof. Dr. Radu Dop, specialist în ”medicină critică” iar ca invitați virtuali – Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, astronaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic; cercetătoarea americană Erisa K Stilley (Jet Propulsion Laboratory), Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte, Heather Caton, președintele World Genesis Foundation, Corneliu Chișu, vicepreședintele World Genesis Foundation pentru Canada etc.
Organizatorii actualei ediții a Academiei Atlantykron sunt Fundația World Genesis din SUA, revista Știință și Tehnică și Asociația pentru Tineret și Evoluție în parteneriat cu Asociația pentru Inovație, Asociația de Studii Esoterice, Feng Shui și Terapii Complementare – Club UNESCO, Asociația Națională de Hipnoză Clinică Eriksoniană și Terapii Scurte, Centrul European de Educație Medicală și Asociația Culturală Adsum.
Sunt așteptați circa 500 de tineri participanți, lectori, invitați și organizatori din toate zonele țării. Printre invitați, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada și Italia.

De-a lungul celor 29 de ani, Academia Atlantykron a reunit mulți liceeni și studenți care au fost îndrumați în carierele lor de către lectorii și invitații speciali, o parte dintre ei devenind cercetători și oameni de știință, scriitori și jurnaliști, antreprenori, specialiști în marketing și relații publice.
Deși trăim într-o epocă a tehnologiei, oamenii pot proiecta viitorul, cel mai eficient, în mijlocul naturii – natură de care nu trebuie să ne despărțim niciodată. Ca un paradox, semnalul de telefonie mobilă nu este satisfăcător în regiune, în schimb, pe insulă este asigurată conexiune wireless la internet și sunt sute de device-uri de ultimă oră. Multe evenimente și idei sunt transmise de la fața locului pe internet și, pe de altă parte, în fiecare zi este asigurată comunicarea cu invitații virtuali prin intermediul videoconferințelor – devenite tradiție pe insulă de aproape 15 ani. Ca o idee, în anii 90, participanții aveau ca ”unelte” doar pixul și hârtia, ori mașina de scris, iar primul computer 386 a ajuns pe legendara insulă în 1993, iar prima conexiune stabilă la Internet a fost asigurată în 2001. Ca un exemplu, atelierul de comunicații radio, devenit deja tradiție de câțiva ani, va avea 12 cursuri, cunoscând, astfel, o amploare fără precedent. În timpul evenimentului, Academia Atlantykron este conectată la rețeaua internațională de radioamatori. Academia Atlantykron Centenarium va cuprinde o paletă largă de activități: videoconferință în direct cu NASA dar și curs dedicat creației de basme, concurs de proză SF dar și de radioamatorism, cotidian al evenimentului dar și un post de radio.

⦁ ATELIERELE ATLANTYKRON 2018 CENTENARIUM

Academia de vară Atlantykron are următoarele secțiuni: Știință, Cultură, Artă și Sport.
Iată câteva exemple, structurate pe ateliere:

1. ȘTIINȚĂ: Autocunoaștere, dezvoltare personală și remodelare psihosomatică. Reconectarea creativă cu sinele și Universul (instructor: Dr. Teodor Vasile); Un centenar de eclipse (lector: Cătălin Beldea, editor astronomie la revista Știință și Tehnică și vânător de eclipse); BeSmart. SmartCity (instructor: Oraan Mărculescu, Ecoprofit.ro); Comunicații Radio (în acest an va avea 12 cursuri: Legături Radio la mare distanță – coordonator Bogdan Petcu – YO3IFX, Legături pe sateliți – coordonator Bogdan Harambura – YO3IXW, Vânătoare de vulpi – coordonatori Laura și Mădălina, Simulări și demonstrații de legături – coordonatori Cosmina Miu – YO9YLS și Sorin Pop – YO3SOR, Comunicații radio și viata de zi cu zi – coordonator Alexandra Adam (YO9YLC), Mini curs DJ radio – coordonator Dan Vizotiu – YO3ILY, Construcții de antene – coordonator Mihai Stanca – YO3CPR, Comunicații radio utilitare și în situații de urgență – coordonatori Șerban Moțoiu – YO3SXM, Bogdan Harambura – YO3IXW, Inițiere în electronică analogică – coordonator Marian Petrescu – YO3TXP, Montaje practice electronice – coordonatori Gabriel Vâlsan, Ana Drăgan – YO3YLB, Comunicații digitale. Sisteme de codare – coordonator Ovidiu Zlatian – YO7MSJ, Activare nod Rolink – coordonator Bogdan Handrabura – YO3IXW); Securitatea informației între mit și realitate (instructor: Mihai Oprea); Bitcoin și criptovaluta – evoluție și revoluție în lumea banilor (instructor: Bruno Medicina); Curs de prim ajutor – Basic life support (instructor: Gabriel Vâlsan); Vindecare holistică și kinesiologie (instructor: Dr. Alan Hutchins); Biology Road – Amazing Science Experiments (Coordonatori: Olivia Macovei – profesor biologie, drd. la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, membră a Societăţii Ştiintifice Cygnus, Patricia – Ruxandra Mihai – studentă  la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, Facultatea de Medicină Veterinară, Iaşi, membră a Societăţii Ştiintifice Cygnus); Robotics Centenarium (curs de robotică susținut de Ștefan Bedreag, trainer Active Bricks).
2. CULTURĂ: Concursul de proză și roman SF „Atlantykron” susținut de MasterCard pentru al treilea an consecutiv; Creația de basme – povești în țara lui niciodată (lectori: prof. Aurel Cărășel și Constantin D. Pavel); 100 de idei Science Fiction în 100 de ani. Câte au devenit realitate (lectori: prof. Aurel Cărășel și Sorin Repanovici); 100 de ani în 100 de cărți de SF (instructori: Cătălin Badea-Gheracostea și Cristina Ghidoveanu); Sesiunile de conferințe susținute de către către prof. Dr. Teodor Vasile; PoemGate – GPS – Atelier de creație literară – poezie (lectori: Adina Stoicescu, Ion Gabriel Pușcă); Radio Inelul de Piatră 100 (Implicați în coordonare: Adina Stoicescu, Ion Gabriel Pușcă – LUPIȘOR, Cristina Tamaș  plus voluntarii. Colaborator Muzică și Suport tehnic: Mihai Manea – Croco); Inelul de piatră – Atlantycronica – cotidian de informare pe parcursul taberei (instructori coordonatori: Adina Stoicescu, Ion Gabriel Pușcă); Cartea ca obiect (instructor junior: Ana Creangă); Seminar socratic (instructor: Bogdan Ioan); Seminar de învățare reciprocă (instructor: Bogdan Ioan); ”Tehnici de comunicare” – toți știm să vorbim, dar știm și să comunicăm? (instructor: Bruno Medicina); Story telling and you; Self Healing (lector: Joan Roth).

3. ARTĂ: Pictură de șevalet (instructor: prof. pictor Valentin Ionescu); Atelier de fotografie (instructor: Maria Silvia Nae); Cursul de arte vizuale Atlantykron (coordonatori: graficienii Mihai Ciorbaru și Gabriel Grosu); Atelierul de creație Noel Art (instructori juniori: Noel-Theodora Vasile); De la lumea cristalelor naturale la lumea cristalelor artificiale (instructor junior: Noel-Theodora Vasile și Dorlin Alessandra Petrina Vasile), Atelierul de creație a măștilor (instructor junior Cristina Repanovici) .

4. SPORT: Arte marțiale – De la Qi-Qong la Ju-Jitsu (instructor: Sensei Prof. Dr. Teodor Vasile), Sport și competiție (animatori sportivi: Teodor Grosu și Vicențiu Grosu), darts, badminton, șah, tir cu arcul, volei.

► De asemenea, programul de conferințe va fi, ca de obicei, foarte bogat.

► Luni, 30 iulie ora 11.00, Conferința ”Energia viitorului. Viitorul energiei” susținută de Societatea Nuclearelectrica, reprezentată de directorul general Cosmin Ghiță.
► Miercuri, 1 august, ora 11.00, Conferința ”România sacră”, susținută de cunoscutul scriitor american Peter Moon, directorul editurii Sky Books. Peter Moon este recunoscut datorită volumului său ”The Montauk Project: Experiments in Time”, dedicat călătoriilor în timp.
► Echipa Știință și Tehnică va invita, seara, la ora 22.00, participanții la Academia Atlantykron la o conferință virtuală „În direct cu NASA” la care sunt invitați Erisa Stilley (Hines) și Ravi Prakash, coordonatori ai misiunii Curiosity, de explorare a planetei Marte. Ei ne vor prezenta, în direct din centrele de coordonare, ultimele noutăți și vor răspunde la întrebările participanților. Moderatorii teleconferinței vor fi scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov și coordonatorul programului Atlantykron, Sorin Repanovici.
► Alte conferințe: Nicio schimbare în lumea calculatoarelor fără revoluție cuantică! (conferință susținută de ing. Cristina Tamaș); Viitorul alimentelor (conferință virtuală cu Thomas Wollenberger, antreprenor, SUA); Antreprenoriatul în era digitală (Dr. Alexandrina Maria Păuceanu, profesor universitar în Emiratele Arabe Unite specializat pe antreprenoriat, dezvoltare sustenabilă, inovare și management); Viitorul creierului, explorarea creierului, desenarea realității, răspunsul mineral (conferință virtuală susținută de Sonia Barrett, SUA, California); Planeta s-a trezit. Conexiunea dintre arta mediului înconjurător, media, tehnologie și clima viitorului (conferință virtuală susținută de Aaron Ableman, artist și autor premiat al Națiunilor Unite); Umanismul transformării (dr. Mihaela Muraru Mândrea).

Vizitează www.atlantykron.org pentru mai multe informații despre programul academiei de vară și lista invitaților și pagina oficială de facebook https://www.facebook.com/Atlantykron. Pe această pagină vă vom ține la curent zi de zi cu informații, articole de presă și fotografii de la fața locului.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *