Ce mancam in Nisa?
Ce poti/ar trebui sa mananci in Nisa?
De cate ori mergem intr-o destinatie noua, ne gandim sa gustam din gastronomia locala cat mai multe tipuri de mancare ca sa simtim mai bine cum traiesc localnicii. Este ca un fel de apropiere de locul respectiv, ca un fel de cunoastere a locului unde am ajuns si cred ca daca le cunosti obiceiurile localnicilor automat o sa intelegi mai bine locul respectiv.
Am avut parte de 2 experiente gastronomice in Nisa, una este cea cu Eatwith despre care v-am povestit, unde ne-am dus la un localnic si am mancat si am socializat pentru a ne acomoda mai usor cu orasul iar cea de a 2 a experienta a fost la restaurantul A Buteghinn a unde am fost invitati de cei de la Tourisme Office Nisa. Un restaurant, micut, cochet, infiintat de 3 prietene care gatesc zilnic turistilor intr un colt al centrului vechi din Nisa. Am vazut intr-un colt ca scria ca se gateste cu respect pentru traditie. A Buteghinna este un mic restaurant frumos deschis în 1991 și condus de 3 prietene care își iubesc slujba, au o pasiune pentru gătit in Nisa și o împărtășesc foarte generos.
Pentru al 20-lea an consecutiv, “A Buteghinna” este custodia oficială a etichetei exigente “Cuisine Nissarde”. Se lauda ca au în fiecare zi produse proaspete pentru a oferi clienților cea mai bună calitate la cel mai bun preț. Situat în inima vechiului Nisa, la doar o aruncătură de băț de Place de la Justice și Place Massena, restaurantul se află lângă stația de tramvai “Opéra-Vieille Ville”. Ne-am dat seama ca suntem pe maini bune, zambetul cald cu care am fost primiti, era ca si cum am ajuns la o ruda draga, bucuroasa ca ne poate rasfata cu tot ce au ei mai bun. Ne-am gandit sa le cerem gazdelor sa ne faca un platou cu mai multe tipuri de mancare nicosiana, ca sa le testam si sa va povestim. Nu a fost nevoie sa cerem acest lucru ca in cateva minute au aparut cateva platouri pe masa cu diverse bunataturi. Dar sa va spunem ce am gustat, deoarece aceste platouri se vand de obicei clientilor si costa in jur de 12 euro de persoana. Puteti merge sa le incercati, platoul contine cartofi prajiti facuti dupa reteta locala, un fel de cartofi facuti cu branza si cuscus inauntru, ratatouile, salata vinete facuta cu verdeata si usturoi, un fel de specialitate cu carne si ciuperci amestecate cu legume, salata locala, placinta de anghinare, ricotta ravioli, binenteles acompaniate de un pahar de vin bun. Am terminat masa noastra cu o placinta foarte interesanta, recomandata ca desert, o placinta cu legume si nuca in mijloc, desertul casei.
Am plecat de acolo cu gandul ca am reusit sa mancam cele mai bune lucruri care se gasesc in Nisa. Dar nu a fost chiar asa pentru ca a doua zi cand ni s-a facut foame am incercat iarasi sa gasim un loc cu mancare locala, proaspata. Asa am dat peste, Chez Pipo – cea mai bună socca din Nisa. Dar sa va povestesc ce inseamna socca… ar putea fi cu greu etichetată drept o specialitate rafinată si greu de preparat, popularitatea sa poate fi atribuită tocmai simplităţii sale. Astfel, acest tip de clătită necrescută este făcută din făină de năut şi ulei de măsline, este varianta franceză a ceea ce italienii numesc farinata sau cecina. Trebuie sa o incercati macar de curiozitate. Am mai mancat Soupe au pistou care este un fel de mâncare popular si care este de fapt o supă de fasole îmbogăţită cu pistou. Pistou este un sos pe bază de usturoi aromat din plin cu busuioc, totul combinat cu ulei de măsline. Adaosul a diverse tipuri de brânzeturi tari (parmezan sau pecorino, de exemplu) la sos este opţional. Olicica aia asta continea. Ciudatica dar gustoasa. Zic ei ca originile acestei specialităţi merg tocmai în antichitate. Cine stie? Noi am mancat-o acum. Puteti de asemenea manca si pastele lor, care se prepara cu sos nicosian, carne de vita, sos de rosii si piper destul de mult.
Fast food?
Pentru viteza, am gasit un loc in centrul vechi unde se mananca pizza cu 7 euro. Au cam 15 feluri de pizza, noi am incercat vreo 3 variante. Pizza este foarte mare, ajunge la 2 persoane, chiar 3 daca nu sunteti prea infometati. Nu imi mai amintesc exact straduta unde era dar cu siguranta o gasiti daca dati un mic ocol. E o straduta stramta si pizzeria e pe colt. Unde vedeti aglomeratie. Pentru ca e mereu lume acolo.
Inghetata in Nisa
In centrul vechi, foarte aproape de Palatul de Justitie, gasesti cea mai buna inghetata la cornet. O cupa este doar 2, 50 dar este chiar mare si daca iti iei 2 arome pretul este de 4 euro. la oferta. Cel mai greu a fost ca sa ne decidem de care sa luam fiind o gama , foarte, foarte, mare. Am incercat varianta cu lavanda, mojito, fistic si trandafiri. Dar dupa cum vedeti in filmulet mai sunt si alte variante foarte interesante. Oricum, este un must! Nu ai cum sa pleci din Nisa fara sa gusti macar inghetata de aici.
Iar daca sunteti pretentiosi si obisnuiti cu fineturi aveti un restaurant cu 2 stele Michelin chiar pe Promenade des Anglais, la hotelul cu acelasi nume. Nu stim cum e pentru ca nu am intrat…dar probabi ca este nu numai scump ci si foarte pretentios. Oricum…alternativa exista!
Ceea ce putem sa va spunem cu siguranta este ca, mancarea din regiune are savoarea mediteraneana. Sanatoasa, usoara si gustoasa.