EVENIMENTE

Alphaville vine la Bucuresti in februarie 2024

 

ISTORIE MUZICALĂ ÎNTR-UN VERITABIL “HIT-CONCERT” CU ALPHAVILLE

 

Trio-ul german de synth pop/rock, asa cum este marcat de critica de specialitate, Alphaville, s-a bucurat de un succes major în Statele Unite cu primele mega-hituri „Forever Young” și „Big in Japan” și a continuat o carieră de durată în Europa, America de Sud și Asia.

Fascinantele si enigmaticele lor balade, atât de lirice și interpretate în note electronic-rock, au ramas emblematice până în zilele noastre. Capodopera synth-pop “Big in Japan” continuă să captiveze ascultătorii cu mesajul său atemporal și, ca o piesă remarcabilă a istoriei muzicii, încapsulează spiritul unei ere marcată de transformări majore, experimentări şi goana după îndeplinirea celor mai abstracte si interesante visuri.

„Big in Japan”, a fost un hit internațional major în anul 1984, următorul single, „Forever Young”, fiind la fel de cunoscut! Au urmat “Dance With Me”, “Red Rose”, “Jerusalem”, “Flame”, “The Jet Set”, “Sensations”, “I Die For You Today”, “Sounds Like a Melody”, “Monkey in the Moon”, “Fools” sau “Summer in Berlin”.

În comparație cu majoritatea trupelor care activează de aproape 4 decenii, materialele discografiice Alphaville au fost relativ puține la număr, cu un total de 8 albume ale grupului, două solo semnate de Marian Gold, vocalistul si liderul grupului, și o serie de compilații, albume remix și albume live. În 2022, a apărut “Eternally Yours”.

DESPRE ALPHAVILLE

Trio-ul Alphaville a fost format de vocalistul și textierul Marian Gold și de clăparul & chitaristul Bernhard Lloyd, ambii membri ai Nelson Community, un colectiv de artă multimedia cu sediul în Berlin.

Inspirat de trupe new wave precum Ultravox!, XTC și OMD, Marian Gold s-a întâlnit pentru prima dată cu Bernhard Lloyd și Frank Mertens în Berlin la sfârșitul anului 1981. Câteva luni mai târziu, după ce s-au mutat din Berlin în Münster, au înființat Alphaville.

Trio-ul de băieți, cunoscut inițial ca Forever Young, a devenit Alphaville, împrumutând denumirea filmului știintifico-fantastic regizat de Jean-Luc Godard, lansat în 1965.

În 1983, Alphaville a obținut un contract internațional de discuri cu WEA iar în anul următor au lansat single-ul de debut, „Big in Japan”.

Cântecul a devenit în curând un hit major la nivel mondial, iar primul album Alphaville, “Forever Young”, a urmat rapid. În ciuda succesului brusc al grupului, Frank Mertens a optat să părăsească trupa până la sfârșitul anului 1984 iar trio-ul l-a adăugat pe fostul membru Chinchilla Green (unde și ei au cântat), Ricky Echolette, la chitară și clape.

În 1986, Alphaville a lansat al doilea album, “Afternoons in Utopia”, care a introdus un sunet ceva mai luxuriant și mai ambițios pentru trio, cu zeci de muzicieni de studio contribuind la proiect, iar pentru al treilea lor LP, “The Breathtaking Blue”, trio-ul a colaborat cu producătorul Klaus Schulze, fost membru al trupei Tangerine Dream și Ash Ra Tempel.

Grupul a invitat câțiva regizori remarcați să creeze videoclipuri pentru fiecare dintre cele nouă melodii ale acestui material și care au fost lansate sub titlul colectiv “Songlines”; unul dintre videoclipuri, “Balance”, a câștigat, în 1990, Premiul Oscar pentru “Cel mai bun scurtmetraj animat”.

Astfel, cu următoarele albume “Afternoons in Utopia”, 1986, “The Breathtaking Blue”, 1989, albumul solo al lui Gold, “So Long Celeste”, 1992 și un alt efort al trupei, controversatul “Prostitute” din 1994, a cărui lansare a fost respinsă în America din cauza titlului, Alphaville s-a îndepărtat de melodiile pop comerciale pentru a îmbrățișa structuri muzicale mult mai complexe si mai dark.

În 1996, după lansarea celui de-al doilea album solo al lui Gold, “United” și după plecarea lui Echolette, Alphaville, care acum se prezină ca un duo format din Lloyd și Gold, a revenit în 1997 cu al cincilea album “Salvation”, care a marcat o întoarcere la sunetul electronic de la începuturile lor.

Acesta a fost urmat în 1999 de “Dreamscapes”, o compilație uriașă de 8 CD-uri care urmăresc dezvoltarea muzicală a trupei din ultimii 20 de ani. Turneul lor mondial din 2000 a produs primul album de concert al trupei, “Stark Naked and Absolutely Live”.

În toamna anului 2001, după lansarea albumului de remix “Forever Pop”, Bernhard Lloyd a părăsit Alphaville pentru a-și urma propriul proiect, Atlantic Popes, și a fost înlocuit de producătorul britanic Martin Lister.

Între 2001 și 2003, Alphaville și-a mutat producția „actuală” pe internet, unde un public online putea urmări geneza melodiilor lor de la primele etape până la producția finală. Această acțiune a dat naștere albumului “CrazyShow”, care a fost lansat în februarie 2003.

În anii următori, Alphaville, a devenit o trupă de patru membri, insă într-o continuă schimbare, cu membri permanenți Gold și Lister. În paralel, Gold a participat în calitate de cântăreț și co-autor în mai multe proiecte de avangardă ale prietenului și colegului său de multă vreme, Klaus Schulze.

În 2009, Alphaville s-a mutat la Universal Music, iar în noiembrie 2010 a fost lansat albumul No.9, „Catching Rays on Giant”, al cărui pop melodic mainstream i-a readus în Top 10 din Europa.

Din 2014, după moartea tragică a lui Martin Lister, grupul Alphaville este format din solistul și compozitorul principal Marian Gold, chitaristul David Goodes, bateristul Jakob Kiersch, clăparul, programatorul și aranjatorul Carsten Brocker și basista Alexandra Merl.

Între 2019 și 2021, primele trei albume Alphaville au fost relansate ca remasterizări în lucrări de artă elaborate și o mulțime de material suplimentar. Gold s-a dedicat, de asemenea, numeroaselor proiecte solo și a participat la popularul format TV german „Sing mein Song”. De asemenea, a cooperat cu artiști precum Renard, Schiller și Westbam.

În acest timp și la scurt timp după începutul pandemiei de coronavirus, în 2020, Alphaville și-a lansat gratuit așa-numitele „Corona Songs” via online: 17 remixuri, demo-uri și melodii noi-nouțe, care în spontaneitatea creației lor amintesc de popularul proiect CrazyShow din 2003.

În 2022, a apărut albumul “Eternally Yours”, care este mai mult decât o simplă traducere a cântecelor atât de cunoscute în spectrul sonor al unei mari orchestre. Ceea ce înseamnă, mai degrabă, că este o simbioză a capacităților vocale unice ale lui Marian Gold, sunetul original Alphaville și puterea maiestuoasă și notele bogate ale Orchestrei Germane de Film Babelsberg.

Biletele au fost puse în vânzare la următoarele categorii de preţuri:

· VIP – 328 lei;

· Categoria I – 282 lei;

· Categoria II – 228 lei;

· Categoria III – 182 lei;

· Categoria IV – 152 lei.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.