Ai sta pe scaun langa cineva nevaccinat?

E un “risc” sa te asezi langa cineva nevaccinat dar testat? Ai face asta? Ai refuza?

Am vazut un video pe facebook cu o doamna care refuza sa stea in avion langa cineva care era nevaccinat. I-a cerut sa-i arate adeverinta de vaccin si pentru ca nu i-a aratat a tras concluzia ca e nevaccinat si a refuzat sa se aseze acolo. Stewardesa a fost de un calm extraordinar si pana la urma finalul a fost previzibil. Priviti…

Putem sa dam vina pe nationalitatea doamnei, ca vezi Doamne e americanca si astia sunt intr-un fel. Putem sa dam vina pe doamna ca e panicata si isterica. Dar e clar ca e o ruptura  intre cei vaccinati si cei nevaccinati. O ruptura indusa de media. In special de televiziuni si Facebook. 

Am zburat in anul acesta de multe ori. Chiar de multe ori. Nu mi-a trecut niciodata prin cap sa intreb daca vecinul/vecina mea de zbor e vaccinat/vaccinata. De altfel, nu te poti sui in avion daca nu esti vaccinat sau testat. Asa ca eu ca vaccinat si netestat eram mai predispus sa fiu pozitiv decat cel/cea testat/a. Si mai avem drumuri de facut anul acesta. Si iubim sa calatorim si cand lumea se inchide o parte din viata noastra dispare.

Vaccinul este ok pentru prevenirea unei forme grave a bolii. Iei mai greu, dai mai greu si daca te imbolnavesti nu ajungi la ATI ( ma rog...majoritatea ) . 

Dincolo de asta nu exista altceva. Stiu si sunt la curent cu eficienta vaccinului in tarile unde procentul este mare. Ca se imbolnavesc dar nu ajung la spital. Stiu si cred ca aceste lucruri sunt reale. Dar vaccinul nu eradicheaza boala. Nici macar daca vom fim 100% vaccinati nu o sa dispara. Dar nu va mai avea importanta ca epidemie. Stiu! Doar ca…

Dincolo de acest video, deja traim intr-o lume in care se face diferenta intre cei vaccinati si cei nevaccinati. Si nu e bine! Romania e oricum o tara destul de inapoiata dar acum, cu cearta permanenta intre cei care ne conduc, a devenit una abandonata. Si astfel, aceasta discriminare a devenit posibila. Nu poti sa interzici, tu ca stat,  dreptul la munca al unui om pentru ca nu e vaccinat. Nu poti sa interzici, tu ca stat, dreptul de acces al unei persoane intr-un loc unde proprietarii il primesc chiar daca nu e vaccinat. E discriminatoriu si asta o spune o persoana care si-a pierdut ore in sir asteptand sa faca programare la vaccin si a stat la coada la spital ca sa il faca.

Da-i alternative! Da-i mai multe modalitati din care sa aleaga! Vaccin, trecut prin boala, test! Si pot intra unde vor.

Lasa omul sa aleaga. Asa cum sunt ei. Sosocisti, auristi, antivaccinisti sau cum mai sunt facuti e dreptul lor sa refuze. Este dreptul tuturor celorlalti sa se simta in siguranta si sa isi poata continua viata in mod normal dar asta fara a forta pe ceilalti sa faca ceva impotriva vointei lor. Statul este dator sa gaseasca echilibrul! Fara sa ne asmuta unii impotriva altora. Pana statul ajunge sa isi faca treaba cred ca tine de noi sa fim oameni cu capul pe umeri. Din pacate, pandemia asta nu prea a reusit sa uneasca lumea ci mult mai mult sa o dezbine. Dar tine de noi sa fim echilibrati in relatia cu ceilalti. Toti avem in familie sau intre prieteni persoane care refuza sa se vaccineze. Ce le facem? Ne dezicem de ei? Nu-i mai iubim? Refuzam sa-i atingem, sa-i intalnim?? Este strict alegerea lor iar eu, personal, respect dreptul de a alege al oricarei persoane chiar daca sunt de alta parere.

Pentru ca abia atunci cand va avea toate variantele pe masa si nu va dori sa aleaga niciuna…abia atunci trebuie izolat!

 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.