LUMEA MARE

Vatican – orasul Papei!

          Centrul crestinatatii – Vatican

        Ai ajuns la Roma si dupa ce ai mers pe urmele imparatilor lumesti ai lumii antice vrei sa mergi pe urmele imparatilor cerului din toate timpurile deci trebuie sa ajungi la Vatican. Fireste ca trebuie sa vezi Vaticanul si biserica Sfantul Petru. Nu ai cum sa nu-l nimeresti pentru ca e ca si cum ai vrea sa vezi Piata Universitatii in Bucuresti. Nu e greu de ajuns, oricine te poate indruma si intr-un final cand esti pe aproape urmeaza multimea si nu dai gres. Poate te nimeresti Duminica si il vezi pe Papa la geamul acela mic oficiind slujba si binecuvantand in mai multe limbi lumea adunata in piata sau poate nimeresti in ultima duminica din luna cand accesul este gratuit in muzeu si nu mai e nevoie sa platesti cei 15 euro pentru bilet. Ce stii sigur este ca se incepe cu muzeul Vaticanului. Dimineata!Da, dimineata pentru ca altfel o sa fii printre ultimii la coada si crede-ma ca nu vrei asta!O iei incet…cat poti de incet pe langa un zid imens la o coada…mare!Foarte mare!Cea mai mare pe care am vazuto vreodata in viata mea!

coada

         Asta e doar o parte. Cum sa va zic? Cam mijlocul… In spate e inca pe atat iar dupa colt urmeaza tot asa. E insa ciudat ca totusi merge relativ repede. Nu pot sa spun ca stai o jumatate de ora dar nici 4 ore…multimea se scurge incetinel inauntru si ramai surprins de cat de repede inaintezi. Chiar daca sunt restrictii si nu ai voie cu anumite lucruri in interior ( mancare, bautura…nu mai zic de arme sau altele de astea…) poti lasa bagajul la intrare si il recuperezi cand iesi. E absolut sigur ca nu pateste nimic, rucsacul meu a asteptat frumos vreo 4 ore intoarcerea mea.  Cand in sfarsit ajungi la capatul asteptarii intrarea este aici…intrare       Dincolo este miracolul a doua mii de ani de crestinism… Intrarea te duce la scara in spirala si la posta Vaticanului de unde iti poti trimite o felicitare cu adresa de acolo.scari        Incepi cu vizita in Egizio…Egiptul antic e deasfasurat in fata ta, apoi treci prin galerii si galerii si galerii pline de atata culoare incat pupilele ti se ingusteaza ca sa nu fie afectate.

 

Punctul de maxim interes este fireste Capela Sixtina. Tavanul pictat de Michelangelo acum 500 de ani iti da dureri de gat pentru ca stai doar cu privirea in sus… Locul unde se alege noul Papa. Centrul centrului crestinatatii! O multime de lume sta inghesuita si auzi “shhhh” din minut in minut. Nu ai voie sa faci poze dar se fac pe ascuns…inchipuiti-va un turist asiatic caruia i-ai interzis sa faca poze! Mai bine-l trimiti in geamantan la hotel…

capela sixtina

capela sixtina          De aici aveti pontul suprem. Putina lume il stie in Romania…In partea dreapta a salii…chiar in colt este o usa.Nu e pazita dar e inchisa mereu.Usa aceea da intr-un hol care da in intrarea la biserica Sf. Petru in maximum 50 de metri. Am intrat fara ezitare alaturi de un grup de maicute ceea ce ma face sa cred ca este doar pentru grupuri organizate. Alternativa era o alta coada de ceva ore pentru intrarea in biserica.

           Vaticanul te impresioneaza, te face sa te simti mic dar important. Arata bogatia bisericii dar si umilinta in saracie a calugarilor. Vaticanul este locul unde mi-am pus cu adevarat intrebarea… Dumnezeu exista?Iar raspunsul a fost fara echivoc… Desigur ca exista! Ce am fi noi daca El nu ar exista? Mergeti si bucurati-va ochii, mergeti si hraniti-va sufletul!

 

Facebook Comments

2 thoughts on “Vatican – orasul Papei!

  • E un loc special. Unic in lume…

  • Am ajuns acolo pe la 8 dimineata si am stat la coada numai pana a inceput programul, cand am iesit coada era uriasa, aaaa musai sa iti faci poza pe granita Vaticanului si sa prinzi cumva si garda elvetiana. 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *