DE STIUT!LUMEA MARE

Reguli pentru minori la companiile aeriene

Minori in avion

Am vrut de mult timp sa va scriu despre acest subiect deoarece stiu ca la un moment dat poate, fiecare dintre noi se izbeste de problema asta, asa ca am sa va spun de ce acte aveti nevoie cand pleaca minorul, la ce companii aeriene exista astfel de servicii si ce conditii si taxe au pentru ele.

De curand m-am confruntat si eu cu aceasta problema fiind nevoita sa ma interesez deoarece fiica mea a trebuit sa plece de mai multe ori pe an la studii in strainatate si am aflat ca ar trebui sa ii fac sa ia cu ea o procura facuta la notar din partea ambilor parinti. Asta in cazul in care pleaca singura si aici este putin mai complicat pentru ca nu toate companiile ofera servici de insotitor de minor, dar despre asta va voi scrie pe larg ce companii au.

Este nevoie de o procura de la notar.

Cand mergeti la notar, in cazul in care copilul iese din tara singur sau insotit de o persoana  trebuie sa aveti  urmatoarele acte pentru procura:

 • -pasaportul copilului
 • -biletele de avion
 • -buletin mama, buletin tata
 • -certificat nastere copil
 1. In cazul in care copilul calatoreste cu un singur parinte, procedura este astfel. Se face o procura la notar doar din partea celuilalt parinte, ca este de acord sa lase copilul sa plece din tara.
 2. Daca copilul minor, pleaca insotit de un adult, care nu este mama sau tata copilului atunci veti face acelasi lucru la notar , o procura cu numele la ambii parinti in care va dati acceptul ca sa plece din tara in perioada respectiva, de la data de/la data de.  Atentie, in plus de aceasta, persoana respectiva care pleaca cu minorul trebuie sa mearga la politie si sa isi faca neaparat un cazier judiciar.
 3. Legea din Romania prevede in mod clar ca minorii neinsotiti, ( parinti/un alt adult) sa aiba un serviciu platit la compania aeriana cu care zboara altfel pana la varsta de 18 ani ei nu pot iesi din tara. Deci, minorul poate pleca singur, doar cu compania aeriana daca aceasta are acest serviciu, acest lucru necesitand de asemenea o procura din partea ambilor parinti.

Atentie! Atunci cand mergeti la aeroport aveti nevoie de doua exemplare din procura. Una dintre ele ramane la aeroport la vamesi iar cealalta la dumneavoastra. Puteti sa o faceti pe o perioada mai mare astfel incat daca minorul calatoreste mai des sa nu fie nevoie sa o refaceti mereu. De asemenea o puteti face pe mai multe destinatii – vorbiti la notar sa va ajute. La intoarcere nu este nevoie de procura. 

In acest moment, Qatar Airways si Turkish Airlines ofera serviciul de insotire minor gratuit copiilor peste 5 ani. Stiu asta pentru ca l-am folosit si eu pentru fiica noastra. Am prins o oferta foarte buna la ei si am pus mana pe telefon sa sun sa intreb de acest servici ca nu imi era asa clar din ce vazusem pe site. Am avut parte de o surpriza placuta, mi s-a confirmat ca intr adevar  trebuie doar sa achizitionez biletul si sa sun la ei sa spun sa se adauge acest servici. Dupa aceea trebuie doar sa mergi la aeroport cam cu 3 ore inainte , sa completezi la aeroport documentele de predare si sa spui cine o asteapta la destinatie si gata, s-a rezolvat. Cu Turkish nu am zburat dar am sunat sa intreb si mi s-a spus acelasi lucru. Oricum va recomand inainte sa luati biletul sa mai confirmati  o data informatia ca sa fiti siguri ca serviciul este inca valabil. La Qatar Airways cel putin am fost chiar impresionata, caci am inteles ca in timpul escalei de la Doha i-au dus pe minori la un loc special unde le-au dat racoritoare si gustari si le-au dat si o suma de bani (mica e drept) ca sa isi cumpere ceva de mancare. Dar asta in situatia in care au avut escala de 9 ore intre zboruri. Atunci cand sunt escale mai mari trebuie sa faca astfel de demersuri, astfel ca totul a fost gratuit.

Contact Qatar 0311012110

Contact Turkish Airlines 0213113210 sau 0213112410

Dar sa incepem cu companiile aeriene low cost cu care se circula cel mai mult datorita preturilor acceptabile pe Europa.

Ce inseamna serviciul de insotitor de minor la o companie aeriana? Atunci cand minorul pleaca singur singurel.

Inseamna ca minorul va fi preluat de la check in la aeroportul unde este plecarea, dupa ce veti completa niste formulare cu datele dumneavoastra si ale celui care  va prelua minorul la destinatie,veti preda si procura si va fi dus la poarta de imbarcare unde va fi tot timpul supravegheat de cineva. Va fi dus la avion si asezat pe scaun de catre personal specializat deci nu trebuie sa faca ceva anume. Va trebui sa asteptati pana decoleaza avionul – asta este regula. In caz ca se intampla ceva pana la decolare trebuie sa fiti prin preajma, veti fi sunat si anuntat de probleme aparute. Se va imbarca intotdeauna ultimul in avion si va fi dus la locurile speciale unde poate fi mai bine supravegheat, de regula sunt in partea din fata a avionului sau uneori in partea din spate aproape de personalul de la bord. Nu exista o grija super speciala fata de ei dar sunt supravegheati si tinuti sub observatie pentru ca nimic sa nu le lipseasca.  La sosire este din nou preluat de insotitor si predat persoanei care este trecuta in documentele pe care le veti completa la plecare, la check in cand il predati. Asa ca luati in calcul sa cunoasteti exact datele personale a celui care il va prelua la destinatie cu numar de telefon cu tot. Persoana respectiva va trebui sa semneze ca a preluat minorul in clipa in care ajunge la el.

Wizz Air

Nu au serviciu de insotire minor, deci daca minorul nu pleaca insotit de un parinte sau de un adult, singur nu va putea pleca. Am avut prieteni care au patit acest lucru, au luat bilet nestiind ca nu au serviciul si copilul nu a putut pleca astfel ca au pierdut banii.

Ryanair

Nu au serviciu de insotire minor.

Blue Air

Blue Air a avut acest serviciu de ani de zile si inca il mentine. Taxa de serviciu este de 60 de euro pe segment. Bani in plus fata de biletul de avion! Exista doua variante in acest caz. Sa sunati la numarul de telefon 0374281841 care este gratuit si sa faceti rezervarea prin telefon si sa cereti sa vi se adauge acest serviciu sau sa mergeti la una dintre agentiile Blue Air din orasul vostru si sa platiti direct acolo. Daca faceti rezervarea la telefon vi se va trimite pe email factura si unde puteti sa platiti. Atentie, in ambele cazuri trebuie sa sunati si sa spuneti numarul de zbor si data cand vreti sa calatoreasca minorul iar ei va vor confirma daca mai sunt locuri disponibile de insotitor pe acel zbor deoarece sunt la fiecare zbor un numar limitat. Pentru orice alte informatii puteti intreba la numarul de mai sus care este gratuit.

Pegasus Airlines

Pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani este obligatoriu sa existe un parinte sau un tutore legal insotitor. In caz contrat, transportul acestora este interzis. Minorii cu varste cuprinse intre 7 si 13 ani pot fi transportati la bordul avioanelor Pegasus Airlines neinsotiti doar pe zborurile interne, sub supravegherea membrilor echipajului. Pentru rezervari sunati la ei la call center ca sa va spuna taxa in cazul in care au locuri disponibile la acest servici pe zborul respectiv.
Contact 0213079175

Vueling Airlines

Infantii pot calatori pe cursele Vueling Airlines pe locul unui adult insotitor, contra unei taxe de 15 euro/zbor. Copiii pana in 5 ani nu pot calatori neinsotiti, in timp ce pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani care calatoresc singuri, serviciul de insotire minori este obligatoriu. Pentru minorii peste 12 ani, serviciul este optional. Acest serviciu poate fi adaugat in momentul rezervării, sau apeland Customer Service cu un minim de 2 ore înainte, pentru  40 € de persoana pe zboruri interne și € 55 pentru zboruri internaționale.
Menzies Aviation Henri Coanda  0212042674

Eurowings

Minorii peste 12 ani pot calatori alaturi de un adult cu procura de la ambii parinti, cei intre 5 si 11 ani pot achizitiona serviciul de minori neinsotiti dar doar prin call center, nu puteti online. Va sfatuiesc sa cautati numarul si sa sunati sa vedeti daca au locuri si cat costa exact pe segmentul de zbor pe care il doriti. Nu scrie clar cat este taxa, probabil ca in functie de zbor, oricum sunati cel mai bine ca sa fiti siguri de pretul actual.

Companii aeriene de linie

Acum incepem cu companiile de linie si as vrea sa incep cu Tarom care are acest serviciu.

Tarom

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani pot călători neînsoţiţi pe zborurile operate de TAROM dacă părintele sau tutorele anunţă acest fapt încă din momentul rezervării biletului de călătorie si solicită un însoţitor din partea TAROM, căruia îi va plăti un bilet dus-întors. Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani pot călători neînsotiţi de părinţi sau tutori pe zborurile operate de TAROM dacă părintele  anunţă acest fapt încă din momentul rezervării biletului de călătorie şi primeşte confirmarea din partea Companiei TAROM pentru transportul minorului părintele trebuind sa  completeze obligatoriu formularul de cerere de însoţire  existent la ghişeul de înregistrare. Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani vor fi consideraţi minori neînsoţiţi şi trataţi ca atare numai la cererea expresă a părintelui sau tutorelui. Taxa este de 40 euro pe segment de zbor la cursele externe si 30 de euro pe cursele interne.

Ii puteti contacta pentru informatii la 0219361 sau 0213034400

Aegean Airlines

Infantii pot calatori alaturi de adultul insotitor, pe acelasi loc la bordul avioanelor Aegean Airlines. Pentru un al doilea infant, parintele sau tutorele legal trebuie sa rezerve un loc separat in avion, contra taxelor aferente unui zbor. Copiii pana in 5 ani nu pot fi transportati fara un insotitor legal. Pentru minorii cu varsta pana in 12 ani care calatoresc singuri, compania Aegean Airlines pune la dispozitia paritilor sau a tutorilor legali serviciul  de insotitori de minori, pentru o taxa de 10 euro pentru zboruri interne si 40 euro zboruri internationale.  Copii si tinerii cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani pot calatori neinsotiti, serviciul de insotitori minori fiind optional.

Aeroflot

Aici este o problema pentru cei care au intre 16 si 18 ani, problema cu care m-am confruntat si eu. Degeaba au acceptul companiei sa calatoreasca fiind considerati apti daca nu pot iesi din Romania neinsotiti decat peste 18 ani. Am gasit oferte foarte bune la ei dar nu am putut sa cumpar neavand serviciu de minor neinsotiti peste varsta de 16 ani. Pentru cei intre 5 si 16 ani serviciul costa 40 de euro pe segment iar daca, conexiunea este de pana la 3 ore se ofera sucuri sau ceai iar peste 6 ore mancare calda. Sunati la call center din Romania si intrebati toate aceste aspecte sa fiti siguri ca sunt incluse, ca este actuala informatia.

Contact 0213150314 sau 0213172856

Air Moldova – pentru cetatenii de dincolo de Prut

Serviciul este  aplicat copiilor care călătoresc singuri, cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani, copiilor cetățeni ai Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsa între 12-18 ani, care pleacă de pe teritoriul RM, copiilor care călătoresc singuri, cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani, la solicitarea părinților/reprezentanţilor legali sau în situaţia în care există dubii in privinta abilitățiii copilului de a călători fără supraveghere

Taxa este  de 30 EUR pentru fiecare zbor Air Moldova. Serviciul  va fi posibil cu condiţia să fie solicitat în momentul rezervării biletului și să fie confirmat în prealabil de către Air Moldova. La plecare, părintele sau adultul împuternicit să însoţească minorul la aeroport, trebuie să semneze la ghişeul de înregistrare, formularul de cerere de însoţire al minorului , fiind totodată obligat sa fie prezent in aeroport pina la decolarea aeronavei. La sosire asa cum va spuneam si mai sus minorul va fi predat doar persoanei indicate în formularul Handling Advice semnat în aeroportul de plecare, dupa verificarea unui act de identitate a persoanei vizate.

Contact 0037322830830

Air France

Aici stam bine. Am folosit si eu serviciul lor. Minorii pot calatori neinsotiti la bordul avioanelor Air France incepand de la varsta de 5 ani. In

momentul rezervarii anuntati calatoria minorului neinsotit. La check-in copilul va primi o insigna prin intermediul careia va fi usor de identificat. Ei vor fi supravegheati de personalul de la sol si de la bordul avionului tot timpul calatoriei. Inainte de inceperea calatoriei asigurati-va ca minorul detine toate documentele cerute de legislatia in vigoare. In timpul transferului copilul va fi escortat, la fel si la sosire catre persoana desemnata sa il preia de la aeroport.

 

Pentru minorii neinsotiti cu varste intre 12-17 ani, serviciul de insotire se face la cerere, o taxa va fi paltita pentru acest serviciu optional. Taxa este de 100 euro pe zborurile din Europa si 150 de euro pe cele Intercontinentale. In timpul escalei (daca exista) minorii au un lounge unde au wi-fi free , console, gustari si sucuri pe toata perioada asteptarii.

Contact 0216550740

Alitalia

Alitalia ofera servicii de insotire minori cu varste intre 5-14 ani care calatoresc neinsotiti sau insotiti de catre o alta persoana cu varsta 14-18 ani. Acest serviciu trebuie solicitat in momentul efectuarii rezervarii. Taxa pentru zborurile mai scurte este de 75 euro iar pentru cele intercontinentale este de 125 euro.

Contact 0213187661 sau cu 62 la sfarsit

Austrian Airlines

Austrian Airlines accepta pe zbor minori neinsoti cu varsta peste 5 ani. Calatoria minorului neinsotit trebuie anuntata la momentul rezervarii. Parintii sunt obligati sa se asigurea ca minorul detine toate documentele necesare calatoriei.

Taxe aplicabile pentru serviciul de insotire minori sunt pe zborurile domestice in interiorul Austriei (calatorie directa sau tranzit): 40 EUR, taxa pentru zboruri non stop in interiorul Europei este  40 EUR , pentru zboruri tranzit in interiorul Europei taxa este de 80 EUR, zboruri non stop catre/din Europa taxa este de 80 EUR, pentru zboruri tranzit catre/din Europa taxa este de 100 EUR. In momentul efectuarii rezervarii verificati taxele ce se aplica pentru oricare din serviciile suplimentare, acestea sunt supuse modificarilor de catre compania aeriana .

Contact 0216550730

British Airways

Pe zborurile British Airways copii cu varste sub 12 ani trebuie sa fie insotiti de o persoana de 16 ani sau mai mare. Persoana care il insoteste poate fi un membru al familiei, tutore sau persoana apropiata. In cazul minorilor neinsotii acestia trebuie inregistrati in programul Skyflyer Solo, altfel nu vor fi acceptati pe zbor. Verificati reglementarile legale ale calatoriei minorului neinsotit la autoritaile tarii de origine/tranzit/destinatie. Serviciul Skyflyer Solo trebuie rezervat cu cel putin 48 de ore inainte de inceperea calatoriei. Deci pentru cei cu varsta intre 12 si 18 ani taxa este de 90 lire pe zborurile din Europa si 108 lire pe zborurile Intercontinentale.

Contact 0213032222

Lot Airlines

Copiii sub 12 ani au voie să călătorească singur doar dacă sunt insotiti de personalul LOT la sol și echipajul de cabină. Copiii peste 12 au voie să călătorească singuri sau pot fi asistati de personalul LOT la cererea părinților. Copiii nu au nevoie să fie insotiti în cazul în care călătoresc cu o persoană de peste 16.
Părinții sau tutorii copiilor care călătoresc singuri sunt obligați să completeze un formular de instruire , care este disponibil la birourile LOT sau direct la ghiseul de check-in.
Copii intre 8 saptamani si 5 ani care călătoresc singuri se află sub supravegherea speciala LOT. Un membru al echipajului de cabină va însoți copilul de la check-in până când acesta va fi intalnit de către un adult desemnat la aeroportul de destinație.Copii cu varsta intre 5 si 12 ani LOT ofera un serviciu de asistență specială pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 care călătoresc singuri. Grija este asigurată de un membru al personalului si echipajului de cabină și de la sol LOT desemnat la aeroport.
Tinerii în vârstă de 12-17 pot călători singuri, fără ajutor. La cererea specială a părinților sau tutorilor lor, ei pot călători sub supravegherea unui membru al echipajului de cabină. Serviciul costa 40 euro pe segment in Europa si 80 de euro pe celew in afara Europei.

Contact   0213141096

Lufthansa Airlines

Copiii cu varste intre 5 si 12 ani pot calatori neinsotiti daca solicita serviciul de insotire minori sau daca sunt acompaniati de o persoana mai mare de 12 ani. Copiii cu varste intre 12 si 17 ani pot beneficia de acest serviciu la cererea parintilor. Cand efectuati rezervarea trebuie sa declarati varsta copilului si faptul ca acesta calatoreste neinsotit. Pentru a economisi timp, formularul de insotire minor poate fi completat inainte de a ajunge la aeroport; solicitati acest formular agentului de rezervari cand efectuati rezervarea. Acesta trebuie completat in trei exemplare (unul pentru parinti, unul pentru minor si unul pentru companie)

Serviciul pentru zboruri non-stop in interiorul Europei costa 40 EUR, zboruri tranzit in interiorul Europei costa 80 EUR, zboruri non-stop de la/catre destinatii din afara Europei – 80 EUR , zboruri tranzit de la/catre destinatii din afara Europei – 100 EUR.

Contact  0216550719

 Skandinavian Airlines   SAS

Serviciul de insotire minori este obligatoriu pentru copiii cu varste intre 5 si 12 ani neimpliniti ce calatoresc neinsotiti. Pentru minorii neinsotiti cu varste intre 12 si 15 ani serviciul este optional si poate fi solcitat de catre parinte sau tutore.Deoarece numarul de minori niensotiti pe un zbor este limitat, serviciul trebuie solicitat la momentul efectuarii rezervarii. Pentru zborurile domestice din interiorul Suediei sau Danemarca se aplica un tarif special pentru minor neinsotit fara sa se mai adauge alte taxe. Pentru zborurile internationale se aplica o taxa de 40 EUR pe segment.

Contact Globe Ground handling 0212041043

Tap Portugal

Minorii cu varste intre 5 si 11 ani pot beneficia de acest servici cat si cei cu varste intre 12 si 17 ani , taxa este de 50 de euro pe segment in zborurile din Europa si de 100 de euro pe segment pentru zborurile intercontinentale cu conexiune. Trebuie sa sunati la call center inainte sa faceti rezervarea si sa vedeti daca au locuri disponibile pe zborul pe care il doriti, fiind locuri limitate.

Emirates Airlines

Infantii pot calatori la bordul aeronavelor Emirates Airlines pe locul adultului insotitor. Un adult poate transporta maxim 2 infanti/zbor, pentru al doilea infant trebuie rezervat un loc separat in avion.
Copiii cu varsta pana in 5 ani nu au voie sa calatoreasca singuri. Intre 5 si 12 ani, copiii care calatoresc neinsotiti trebuie sa beneficieze obligatoriu de serviciul de insotire a minorilor, oferit contra cost de compania Emirates Airlines. Pentru copiii si tinerii cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani, serviciul este optional.  In aeroportul International Dubai exista un lounge special pentru minori cu wi fi , jocuri, gustari si sucuri unde vor astepta. Sunati inainte la serviciul lor telefonic si intrebati exact de taxe, nu au o informatie exacta pe site de tarife.
Contact 0314035030

Swiss Airlines

Pentru minorii intre 5 si 11 ani serviciul este obligatoriu, cei intre 3-5 ani  nu pot calatori decat daca sunt insotiti de o persoana de cel putin 12 ani, daca persoana insotitoare este tot minor (12-17 ani) atunci ambii vor fi tratati ca minori neinsotiti,  daca persoana insotitoare este ruda sau tutore cu varsta de cel putin 16 ani atunci nu este obligatoriu serviciul de insotire, daca sunt insotiti de o persoana peste 18 ani nu mai au nevoie de servciul de insotire minor. Sub 3 ani nu pot calatori decat insotiti de un adult, intre 12-17 ani serviciul este disponibil la cerere dar nu este obligatoriu. Rezervarea poate fi facuta numai de catre parinte sau tutore sau persoana care il asteapta la destinatie. Acestia trebuie sa se asigure ca minorul detine toate documentele de calatorie necesare. Taxa pentru servicul de insotire poate fi achitata la check-in: 40 EUR pentru zboruri domestice si zboruri directe in Europa; 80 EUR pentru zboruri transfer in Europa, toate zborurile intercontinentale ce incep sau se sfarsesc in Europa; 80 EUR pentru zboruri directe in afara Europei; 100 euro pentru zboruri transfer in afara Europei. Cel mai sigur intrati pe site la ei si gasiti numarul ca sa ii contactati si verificati tarifele si locurile disponibile pe cursa.

Contact  0213120238

Etihad Airlines

Minorii cu varsta sub 5 ani nu au voie sa calatoreasca neacompaniati, intre 5 si 12 ani pot solicita serviciul de minor neinsotit, iar cei intre 13 si 17 ani pot solicita si ei companiei acest servici. In aeroportul din Abu Dhabi au Etihad lounge unde au jocuri, carti, televizoare, internet, gustari , sucuri si dulciuri. Serviciul costa 100 euro pe un zbor intreg , cu tot cu escala, fie ca este in Europa sau este un zbor Intercontinental. Dupa ce achizitionati biletul trebuie sa completati formularul de minor neinsotit si sa asteptati in 24 de ore maxim aprobarea pe zborul respectiv. Ca sa va asigurati mai ales daca nu luati biletele din timp cel mai bine este sa sunati inainte si sa intrebati daca este in regula si va pot adauga serviciul pe zborul dorit.

Contact  021232661499

La companiile aeriene unde am gasit contact in Romania v-am trecut in dreptul la fiecare numarul de telefon. Daca mai sunt companii aeriene pe care le-am sarit imi puteti scrie si voi incerca sa aflu informatia ca sa vi-o transmit cat mai repede. Pentru toate informatiile de mai sus va recomand ca inaintea fiecarui zbor sa sunati compania respectiva mai ales daca au birouri in Romania ca sa va confirme disponibilitatea si tariful deoarece se pot schimba oricand. De asemenea, daca aveti informatii suplimentare va rog sa comentati mai jos pentru ca sunt foarte multi care chiar au nevoie de ele si intrand pe articol pot afla chiar si de la voi ceea ce am omis noi. Este bine sa aveti toate informatiile inainte de a va decide cu ce companie sa zboare copilul vostru. Ca si voi, si eu am avut multe temeri cand a plecat fiica noastra pentru prima data neinsotita de noi dar totul a fost ok. A plecat prima data in Cipru cu cei de la Tarom la varsta de 12 ani si pot sa spun ca am fost multumita de felul cum au tratat-o si totul a fost bine, copilul ajungand cu bine la destinatie unde a fost predata unei profesoare din tabara in care trebuia sa ajunga. Am fost multumita si de cei de la Austrian Airlines sau Qatar Airways care ofera servicii foarte bune si au  personal atent.

Stiu ca nu v-am scris despre bagaje dar ar fi fost mult prea mult pentru un singur articol. Acesta va spune strict despre cum poate pleca un minor cu avionul. Sper sa va fie util acest articol si sa aveti incredere ca o sa fie totul ok pentru ca daca veti fi pusi intr-o asemenea situatie si nu veti avea incotro , va trebui sa apelati la un serviciu de acest gen si este bine sa fiti informati. Le doresc copiilor vostri zboruri cat mai frumoase, fara turbulente si sa aiba parte de un personal atent care sa ii duca la destinatie in siguranta.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

9 thoughts on “Reguli pentru minori la companiile aeriene

 • Buna ziua, am varsta de 16 ani si locuiesc cu mama in Romania, as vrea sa ma duc in italia, la rude pentru scurt timp si sa ma intorc inapoi, pot pleca (neinsotit) cu firma Ryanair avand varsta de 16 ani si toate actele necesare, tatal meu fiind decedat, dar cu acordul mamei mele?

 • Sunt aproape sigur ca poti fiind spatiu Schengen. Cu toate acestea cea mai buna solutie este sa suni la instituia din Italia care se ocupa cu asta. Cu siguranta gasesti un contact pe internet.

 • martinut francesco

  Buna ziua ! Sunt minor pot călători singur(neinsotit) din Italia in Austria ?

 • Multumesc mult!

 • Drumul inapoi spre Italia va fi o problema. Poti veni linistita in Romania. La intoarcere ai nevoie de un act facut la notar in care sa scrie ca mama si tatal tau sunt de acord sa calatoresti singura. E posibil sa poti face un asemenea act si la un notar de acolo dar trebuie intrebat. Pe act, ( se numeste imputernicire ) la notar, trebuie sa semneze ambii parinti. Alfel nu o sa te poti urca in avion inapoi spre Italia si nici cu masina/autocarul nu iesi din tara. Ai grija.

 • Buna. Eu am 16 ani si locuiesc in Italia cu mama mea. As vrea sa ma duc in Romania sa imi vizitez bunicii si tatal, dar mama nu are posibilitatea de a ma insoti. Din cate am inteles, pot calatori singura cu avionul din Italia in Romania. Dar din Romania inapoi in Italia?

 • La Raynair daca nu platiti va da separat. La Blue nu am mai facut de mult si nu stiu care mai e procedura. Chiar daca e copil nu prea va da impreuna. Doar daca platiti. Aveti o optiune atunci cand faceti check in ul. Parca 5 euro era.

 • Buna. Cu atribuirea locului in avion cum se procedeaza? Trebuie selectat locul dinainte (taxe in plus) sau sigur partintele va nimeri langa copil ? (caz cu 2 partinti care pleaca cu copilul – Ryanair si Blueair)

 • Printr-un amendament al Comisiei pentru politică externă din Senat, în Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate a fost completat articolul 2 în sensul că, prin excepție, “cetățenii români minori care au împlinit 14 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori ai reprezentanților legali”.

  Tot printr-un amendament al Comisiei, care introduce în corpul articolului 30 un nou alineat, sunt clarificate documentele de care minorul are nevoie pentru a părăsi țara.

  “Organele poliției de frontieră permit ieșirea din România a cetățenilor români minori care au împlinit vârsta de 14 ani, titulari ai unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate și neînsoțiți de o persoană fizică majoră, exclusiv pentru călătoriile efectuate cu avionul, dacă prezintă o declarație a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă și irevocabilă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei”, se arată în documentul citat.

  Potrivit inițiatorilor, legislația în vigoare permite ieșirea din țară a minorilor numai în cazul în care aceștia sunt însoțiți de o persoană majoră.

  “Ca urmare a acestor dispoziții legale, părinții care consimt ca minorii lor să părăsească țara și care nu îi pot însoți în respectiva călătorie trebuie să apeleze la serviciile companiilor aeriene, dar aceste servicii sunt prestate contracost. Dispozițiile legale nu disting, după vârsta minorului, minorul sub 14 ani și minorul ce a împlinit vârsta de 14 ani, fiind tratați în mod similar. Acest tratament similar este nejustificat. În țările europene, minorii care au împlinit vârsta de 14 ani pot călători singuri, fără a fi însoțiți de un major”, se arată în expunerea de motive a propunerii de lege.

  Inițiatorii susțin că prin propunerea de lege se oferă astfel posibilitatea evitării unor costuri nejustificate legate de serviciul de însoțire a minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani, “cu atât mai mult cu cât întoarcerea din străinătate a minorului se poate face și se face în majoritatea cazurilor neînsoțit, având în vedere că la plecarea spre România devin aplicabile dispozițiile legii străine”.

  “O astfel de măsură ar facilita o relație mult mai apropiată între părinți și copii, permițând minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani deplasarea cu companii low cost, la prețuri mult mai acceptabile. De asemenea, copiii ale căror familii nu dispun de venituri suficiente, dar care beneficiază de burse de studii, ar putea avea posibilități mai extinse de a urma respectivele studii, fiind cunoscut că bursele nu acoperă și costurile de transport”, se precizează în documentul amintit.

  Inițiatorii adaugă și faptul că este “de presupus” că, atunci când părinții își dau acordul pentru ca minorii să călătorească în străinătate, sunt analizate atât riscurile, cât și beneficiile respectivei călătorii, dar și capacitatea minorului de a efectua singur această deplasare.

  Propunerea de lege are un caracter ordinar și a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 63 de voturi ‘pentru’, un vot ‘împotrivă’ și cinci abțineri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *