Vacanta in Tenerife
Vacanta in Tenerife
Tenerife, insula eternei primaveri, este una dintre cele mai interesante destinatii de vacanta pe parcursul intregului an. Fiind cea mai mare insula din arhipeleagul Canare, are o lungime de 80 km, o lățime de 50 km și o suprafață de 2.034,38 km², cu o populatie de aproape 1 milion de locuitori. Pe acest petec de pamant din Oceanul Atlantic, vin anual peste 9 milioane de turisti dintre care si o multime din Romania.
Tenerife apartine de Spania si astfel accesul in insula se poate face doar cu buletinul ca in orice tara membra U.E. Santa Cruz de Tenerife, este capitala insulei si se afla in nord, aici desfasurandu-se anual al doilea carnaval din lume dupa cel din Rio. Carnavalul din Santa Cruz, care se tine din februarie până în martie, a fost declarat petrecere de interes turistic internațional si are o multime de participanti din intreaga lume.
Transport
In Tenerife exista doua aeroporturi. Tenerife sud si Tenerife nord. Cel din sud este aeroportul unde aterizeaza cursa directa Bucuresti-Tenerife operata de Wizz Air , partenerii nostri cu care am colaborat pe acest proiect si de aici ajungi in statiunile din sud. Los Cristianos, Playa de las Americas sau Costa Adeje. In acest moment, este singura cursa de linie directa operata de o companie aeriana din Romania ( exceptam charterele ) si a fost plina atat la dus cat si la intors. Drumul dureaza 6 ore si programul este perfect pentru ca te duci dimineata si te intorci pe seara. Castigi practic zilele de zbor. Este cea mai buna optiune pentru turistii care nu merg pe o cursa de charter. Cei de la Wizz Air, au preturi foarte bune pe aceasta cursa ajungand chiar si la 100 si ceva de euro un drum dus/intors in Tenerife. Cand am plecat am vorbit cu cativa pasageri care erau foarte incantati de cursa si spuneau ca au asteptat de mult timp ocazia asta si ca si-au luat biletele de cand au fost bagate si le-au luat la un pret foarte bun, la aproximativ 600 de euro 3 persoane si ca se gandeau ca este cea mai buna varianta de zbor si directa. Deci daca va decideti ca sa mergeti in Tenerife, Wizz Air are oferte de pret foarte bune si daca le luati din timp veti castiga bani si timp fiind un zbor direct. Nu uitati, daca inca nu aveti card de Wizz Discount sa va faceti, deoarece veti beneficia de un pret mai bun si voi si cei care va insotesc, merita.
Plecarea din Tenerife este speciala si ar fi bine sa stai pe partea stanga a avionului ca sa vezi asta.
Insula este inconjurata de o autostrada ( autopista ) si din nord in sud faci o ora la un condus lejer. Totul este pus la punct si totul este terminat. Poti inchiria o masina pentru 25-30 de euro/zi minim. La asta adaugi 5 euro/zi GPS-ul si o garantie de cel putin 100 de euro. Autostrada nu se plateste si benzina este la 0.80 euro/litrul, probabil la cel mai mic pret din U.E. In acelasi timp ai alternativa Titsa.
Sistemul public de transport se numeste Titsa, are autobuze verzi, ecologice si circula oriunde in insula. Iti recomand sa cumperi o cartela de 15-25 Euro pentru a avea calatoriile mai ieftine. Sistemul este foarte solid, punctual, comod si usor de inteles. Poti plati la sofer dar nu cu bancnote mari. Un drum din aeroport sud pana in Adeje costa 3.5 euro. Din acelasi aeroport pana in Santa Cruz costa 8 euro. Dar intre statiuni, pretul este de maxim 1-1.5 euro. Noi am mers cu ei si ne-am facut treaba foarte bine. Toate detaliile despre preturi si program le gasiti aici.
Statiuni in Tenerife
In sud, exista cateva statiuni insirate de-a lungul tarmului, aproape unite unele de celelalte. Astfel incepand cu Los Cristianos, plaja este plina si pana in sudul insulei treci usor prin fiecare. Playa de los Americanos. Costa Adeje. Fiecare statiune cu particularitatile sale si cu specificul sau. Ce este foarte interesant si deosebit este faptul ca toate sunt impecabile. E ca si cum au fost nelocuite, construite la cheie si apoi date in folosinta. Totul functioneaza, totul este curat, vegetatia este taiata, curatata, florile sunt la locul lor, totul este vopsit. Soselele sunt perfecte, tabelele functioneaza, sistemul de irigatii porneste exact la timp. Totul este aproape perfect peste tot.
Sudul este mai calduros si este ciudat cum la 70 de km in nord ploua iar unde esti tu este soare si se face plaja. Se pare ca datorita curentilor de aer si marini, temperatura in sud este mai ridicata cu cateva grade fata de nord si norii nu persista. Asadar, daca veniti iarna luati bilete pentru sud. Noi am facut plaja si baie in ocean in aceeasi zi in care dimineata am fost in Santa Cruz in nord si ne-a plouat.
In nord, principala statiune este Santa Cruz, cea care este si capitala. Exista si aici plaje si posibilitatea de a face baie, vara presupun ca este cald dar in noiembrie, cand am fost noi era o zi aproape de toamna. Avantajul este ca aici gasesti parcul Loro, foarte aproape de capitala si plajele exotice si cu nisip negru, celebre in lume.
Aici trebuie sa vezi neaparat faleza de langa opera!
Cazare
Ultimul trend pe insula este de a nu permite constructia pe plaja decat a hotelurilor de 5 stele. Pe insula gasesti de la hosteluri B&B pana la resorturi pretentioase de ultra all inclusive pe plaja. A fost perfect! Faptul ca de ziua mea am primit sampanie si fructe, a fost doar un mic motiv sa ma indragostesc de Hovima Santa Maria Hotel din Adeje. Recomandam cu caldura mai ales pentru personalul foarte amabil gata sa te ajute cu orice informatie la orice ora, mancarea foarte buna pe care o au la regimul de demipensiune, foarte variata si proaspata. Incepand de la icre negre, somon, paella, fripturi de toate felurile bine pregatite, gratar pe terasa hotelului , fructe proaspete si servire cu sampanie a oaspetilor hotelului de 3 ori pe saptamana pentru a se simti ca niste musafiri bine primiti pe o perioada mai lunga sau mai scurta. Erau turisti care din ce am inteles vin de ani de zile aici si stau chiar si 2 sau 3 saptamani in fiecare an, pretul fiind foarte bun. De exemplu in perioada in care am fost noi o camera dubla era cam la pretul de 80 de euro pe zi cu demipensiune ceea ce mi se pare super pret fata de ceea ce ofera hotelul . Si era sa uit, in fiecare zi aveti program de animatie cu diverse activitati iar seara sunteti invitati in barul hotelului la un show de exceptie fie cu muzica buna, dans, circ sau cabaret. Si hotelul si agentia! Preturile la celelalte hoteluri pleaca de la 50 de euro pe noapte si ajung la 300 de euro. Tu stii care este bugetul tau! Intrati pe site la directbooking unde nu aveti cum sa nu gasiti in afara de acest hotel, multe alte variante bune si in Playa de Las America pe care calatoriaperfecta.ro o recomanda ca statiune, fiind plina de viata cu preturi foarte bune.
Vremea si plajele
Asa cum va spuneam, in partea de sud a insulei, vremea este mult mai calduroasa si ploile mult mai rare. De altfel, chiar si vegetatia in sud este saraca, cu multi cactusi si plante de desert, apoi pe masura ce ajungi inspre nord devine mai prezenta pana la a fi abundenta. Ploile sunt mult mai dese in nord astfel ca si plantele prospera. 25-28 grade celsius sunt media si asta i-a adus si renumele de insula eternei primaveri. Apa oceanului insa nu este atat de calda si chiar daca nu este rece ca cea din Marea Nordului, tinand cont ca este Atlanticul este destul de scazuta undeva la 20-22 grade celsius.
Plajele sunt minunate!
De la cele cu nisip negru negru din sud si nord, mici, intime si adanci la cele fine si intinse cu intrare lina. Orice statiune are cel putin doua si ai de unde alege. Extrem de ingrijite, curate si cu sezlonguri, ofera si posibilitatea celor care vor sa stea pe prosop sa isi gaseasca locul. Daca gasesti plaje precum Playa Vistos din Los Cristianos, ce are un km lungime si 120 de metri latime sau Playa Jardin din Santa Cruz cu aceleasi dimensiuni si nisip adus din Sahara, Playa Fanabe din Costa Adeje, exista si plaje mici, intime in golfuri naturale sau create de om. Majoritatea au steagul albastru si ofera intrare lina in apa. Un sezlong costa 5-7 euro/zi intre orele 9.00-18.00.
Mancare in Tenerife.
In general, deoarece pe insula vin atat de multi turisti, restaurantele, hotelurile si in general toti cei care servesc de mancare s-au orientat spre genul de mancare obisnuit al celor care sunt turisti. Fiind foarte multi din Marea Britanie, Germania si tarile nordice, ofertele sunt pe gustul lor. Pestele ( doar este o insula ) este la mare putere si cel mai bun lucru mi s-a parut papas arrugadas con mojo. A trebuit sa merg in Tenerife sa descopar cat de buni pot fi cartofii noi fierti. in coaja cu sare!
Aici poti gasi bananele cele mai dulci din cate ai mancat. Sunt mult mai mici fata de cele din magazinele de acasa si poti daca iti doresti sa vezi si o plantatie de bananieri. Noi am vazut una. Sunt nenumarate.
Viile de asemenea sunt intinse in zona un pic mai inalta a insulei si vinul este unul bun spre foarte bun. O particularitate a vitei de vie este faptul ca este foarte joasa, fiecare vrej este independent si nu intins pe sarma ca la noi.
Exista o multitudine de locuri unde poti manca pe saturate iar preturile sunt… mai bine sa iti spun exact!
Preturi
Sunt preturi grozave! Deoarece in Tenerife nu exista taxele din Spania continentala, in speta TVA-ul urat de toata lumea, isi permit sa le tina jos. Va spuneam ca un litru de benzina este 0.80 euro. Un pachet de tigari pleaca de la 1.5 euro ( cele locale ) si ajung la 3 euro. O bere 1-1.5 euro, un mic dejun englezesc 3.5-4 euro, un mojito 3.5 euro, tapas pentru doua persoane 8 euro, un litru de sangria 8 euro, paela si un litru de vin pentru doua persoane ( practic o masa ) 25 euro. Un pranz ajunge undeva la 20-25 de euro pentru doua persoane si este consistent si proaspat. In supermercato preturile sunt mult mai bune si o cola este undeva la 0.25 euro, o sticla de whisky bun 8-10 euro maxim iar mancarea la fel de ieftina. Toate celelalte preturi din magazine sunt jos la toate produsele si daca ai si norocul sa nimeresti reducerile…pregateste cardurile! Merita!
Obiective turistice
Cu toate ca este mica, insula are extrem de multe atractii turistice. Atat cele naturale cat si cele construite de om.Nu iti ajunge un sejur sa vezi tot. Si in sud si in nord se regasesc diferite locuri naturale sau parcuri tematice unde poti merge, iar excursiile pot dura de la 2-3 ore la o zi intreaga.
Principalul obiectiv turistic natural in insula este vulcanul Teide. In mijlocul insulei! Insasi insula isi datoreaza existenta acestui vulcan, intregul arhipeleag al Insulelor Canare fiind vulcanice si rasarite din apa oceanului datorita eruptiilor vulcanice. Teide, este cel mai inalt varf din Spania si poti ajunge pana in varful lui la 3.421 metri inaltime, de acolo pana in varf la 3.718 metri altitudine urcand doar serii de cate 20 de persoane programate cu mult inainte.
Cum ajungi la Teide? Cu masina proprie inchiriata sau poti lua Titsa autobuzul nr. 342 ce pleaca o singura data pe zi din sud si care te lasa la capatul telefericului de Teide la altitudinea de 2400 de metri. *Pe aceasta linie nu merg cartelele obisnuite iar un drum costa 7.5-8.5 euro in functie de locul unde te sui. Cu telefericul Teide, ce pleaca din sfert in sfert de ora, in 7 minute ajungi la 3.421 unde ai cateva trasee printre stancile vulcanice sau daca ti-ai rezervat locul pana sus de tot in varful vulcanului. Autobuzul 342 te duce inapoi la ora 15.30. Fix! Doar atunci. Deci ai grija sa te afli in statie cand pleaca.
MERITA!! Esti deasupra norilor, acestia oprindu-se in coama craterului, se vede aproape toata insula, aerul este cristal si cuprinzi maretia naturii.
Gigantii. Sau Los Gigantos.
O minune a naturii in sudul insulei! Locul unde m-am simtit ca in National Geography live. Stanci uriase de poate 200 de metri inaltime ies din apa si pasarile au cuib pe ele. Un vis… Am ajuns aici cu vaporul si le-am vazut din larg dar exista posibilitatea sa le vezi si de pe uscat, existand o sosea ce duce acolo. Nu poti face baie de pe uscat dar de pe vas chiar e indicat sa tragi o balaceala in apa limpede.
Parcurile Siam si Loro
Parcurile gemene din insula. Si totusi atat de diferite. Un parc in sud celalalt in nord.
Loro Parque, este un bioparc in cel mai pur stil spaniol. Situat in nordul insulei in Puerto de la Cruz, foarte aproape de capitala, are in interior o multitudine de specii de animale si cateva show-uri specuiale cu delfini, foci sau orci. Merita fiecare clipa si fiecare banut! Locul 2 in lume, locul 1 in Europa.
Siam Park, situat la caldura in sudul insulei este un aquaparc pe 185.00!!! metri patrati, cu o piscina imensa cu valuri artificiale si cateva atractii deosebite. Le-am incercat pe toate exceptie facand Tower of Power care este strict pentru cei mega curajosi! Cel mai mare teritoriu thai din afara Thailandei. Locul 1 in lume.
O sa aiba cate un articol fiecare deci nu va dau prea multe amanunte. O sa aflati mult mai multe curand.
Camel Parc
Situat in sudul insulei, Camel Parc iti ofera cateva ore de relaxare pe o hacienda ca in Mexico. Atat de frumos mi s-a parut aici… Locul unde as sta forever. Cald, alb, liniste, aer curat, animale, oameni frumosi… E usor sa vii, greu sa pleci. Practic, ai mai multe genuri de plimbari pe camila in jurul fermei, calatorii care pot fi facute de copii de 5 ani sau de batrani de 70 si de toti ceilalti intre aceste varste. Plimbarea in sine nu e periculoasa si nici spectaculoasa dar experienta acestei hacienda este un vis. Este dupa Vulcanul Teide si Los Gigantos in top 3 in amintirile mele! Mai multe amanunte curand, intr-un articol special…pentru ca merita!
Delphin Royal
Chiar daca se numeste Delphin Royal, este vasul care te duce sa vezi balenele si apoi delfinii si apoi tarmul sudic al insulei Tenerife. Cu un all inclusive la bord iti ofera 4 ore de adrenlina, relaxare, inot, privelisti senzationale, balene si delfini ce inoata pe langa tine. Este cu adevarat o experienta. Daca mai faci si baie in Atlantic, experienta este completa!
Poti cobori in adancul vasului si vedea cum se deplaseaza prin apa balenele. Noi am avut noroc… O balena cu puiul sau ne-a insotit in larg.
Flamenco in Tenerife
Am fost norocosi! Am fost la un spectacol de flamenco superb si am stat de vorba cu Carmen Mota. Ca sa intelegeti cine este Carmen Mota, dimineata am intrebat la receptie cum ajungem la sala de spectacol din Las Americas pentru ca mergem la show si o sa-i luam un interviu lui Carmen Mota. Receptionera a ramas fara cuvinte. In traducere libera: “WOW!! Serios? Este incredibil ca puteti ajunge la dansa. Este un idol in Tenerife. Sa-i spuneti ca o iubesc de cand eram copil”. Am fost norocosi. Nu am vazut doar un spectacol de flamenco actual si modern ci am stat de vorba si cu coregrafa/patroana/intemeietoarea celei mai mari trupe private de flamenco din Spania toate in aceeasi persoana si anume – Carmen Mota. Revenim cu detalii intr un articol viitor, stati aproape.
Cum e de fapt in Tenerife?
Cald. Familiar. Ca o mama ce te ia in brate si te strange. Prima data te simti stingher pentru ca esti adult dar apoi e confortabil. Cald. Repet mereu acest cuvant pentru ca este caldura placuta. Am auzit oameni care se plang de vara, stiu multi care urasc iarna dar nu stiu pe nimeni sa vorbeasca de rau primavara. Esti tinut in brate si nu vrei sa iti dea drumul. Daca ar fi ca la batranete sa pot sa imi aleg un loc in lume unde sa ma retrag ar fi Tenerife. Civilizat. Curat. Cald.
E randul tau sa alegi Tenerife. Sunt mult mai multe de spus si le stim. Intreaba-ne!
In Tenerife am avut cu noi cel mai inedit aparat foto din calatoriile noastre. Evident ca avem DSLR-ul si telefoanele si toate nebuniile dar de data aceasta cu ajutorul F64 am avut cu noi ceva ce inca nu am folosit pana acum. Fuji Instax mini 8. Ca pe vremuri, avem imaginile pe hartie! In fapt, este un aparat foto care iti scoate instant poza. Cel care ne-a tras in poza la Camel Park a fost fascinat de el. Si noi!
Acest proiect nu ar fi fost posibil fara sprijinul partenerilor nostri, carora pe aceasta cale vrem sa le multumim. Astfel, multumirile se indreapta catre:
- Gracias Carmen Mota.
- Gracias Didier Comte’
- Gracias Natalia – Loro Park & Siam Park
- Gracias Camel parc
- Gracias Titsa
- Gracias Teleferico del Teide
- Multumim Wizz Air
- Multumim directbooking.ro
- Multumim F64