Se prelungeste starea de alerta
Inca o luna din starea de alerta
România a intrat în stare de alertă în data de 15 mai, după ce în precedentele două luni fusese stare de urgență iar aceasta se prelungește în România, începând de duminică, 16 august, pentru a treia oară, de la debutul pandemiei de coronavirus. Guvernul a aprobat, vineri seară, prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul ţării, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Este pentru a treia lună consecutiv când România se va afla în stare de alertă. Starea de alertă a mai fost prelungită de două ori, la 16 iunie, respectiv 16 iulie.
Restricțiile aflate în vigoare în starea de alertă
Purtarea măștii în spațiile închise este obligatorie
“Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, se arată în HG privind prelungirea stării de alertă.
Restaurantele rămân închise
Rămâne suspendată activitatea din spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor. Totodată, accesul pe plaja neamenajată se face în mod liber, cu respectarea regulilor de distanţare fizică, utilizarea plajei urmând a se face cu menţinerea unei distanţe de cel puţin 2 metri între persoane în orice moment, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii. Nu în ultimul rând, operatorii economici care desfăşoară activitatea în spaţii în aer liber, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi altele asemenea, au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărâre a Comitetului National pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.
Program prelungit pentru terase și cluburi
Potrivit celei mai recente hotărâri a CNSU (Hotărârea 40), adoptată joi, “programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţii special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi alte asemenea, de la nivelul judeţelor Argeş, Braşov, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Galaţi şi Municipiul Bucureşti, nu poate începe înainte de orele 06,00 şi nu poate depăşi orele 24,00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23,00”.
Ce face turismul in stare de alerta?
Turismul extern nu face bine deloc. Ca multe ale state parem oarecum izolati de restul lumii si vacantele in Grecia sau Bulgaria sunt isngurele care ne sunt la indemana. Pentru ca totusi vara este aproape de final, calatoriile ar trebui sa se diversifice spre ate zone ale Europei sau ale altor continente. Este greu de crezut ca vom avea de-a face cu asa ceva. Zborurile sunt rare, intrarea in multe tari se face greu, in conditii speciale sau deloc. Urmeaza o toamna si o iarna in care vom sta acasa in tara noastra.
Turismul intern pare ca se descurca. Majoritatea celor care au calatorit in aceasta vara au calatorit in Romania, cautand noi tipuri de vacante. De la cele in pensiuni izolate la cele cu cortul. Litoralul si-a pastrat peste 75% din vizitatori, chiar daca vacantele au fost in mod deosebit de tip weekend. Este extrem de probabil ca 2020 si probabil si 2021 sa fie anii in care Romania sa fie vizitata (doar) de catre romani.
O noua prelungire a starii de alerta nu ne afecteaza atat de mult pe cat credeam cu 6 luni in urma. Se pare ca incet incet ne adaptam la noua realitate in care traim si mergem mai departe cat de bine putem.