DE STIUT!

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIE

 

AFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDRĂGIT SALAM DIN ROMÂNIA, SPUSĂ DE ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE SALAM DE SIBIU

 

Nu există român să nu fi auzit sau gustat deliciosul Salam de Sibiu. Încă din vremea comunismului, acesta era considerat o delicatesă. Puțini știu însă că istoria acestui salam reprezentativ pentru România a pornit în urmă cu mai bine de 130 de ani.  Salamul, ca produs culinar, are rădăcini adânci în istorie și a evoluat în diverse variații locale în regiunile italiene și nu numai, de-a lungul secolelor. Astfel, salamul a devenit un element important al bucătăriei și culturii culinare, încântându-ne cu aromele sale bogate și gustul său inconfundabil.

Încă de acum 130 de ani, de la prima atestare documentară, și până în prezent, Salamul de Sibiu a păstrat aceeași tradiție a gustului autentic și a calității superioare. Îndrăgit de toate generațiile, acest mezel rafinat a devenit nu doar o mâncare, ci o parte a patrimoniului culinar românesc, un simbol al tradiției și gustului autentic.

Din pasiune pentru istoria acestui produs reprezentativ, primul produs din carne românesc care a obținut prestigioasa distincție de Indicație Geografică Protejată din partea Uniunii Europene, autoarea cărții, Carmen Gavrilescu, a dedicat timp și resurse pentru a aduce la lumină documente demult uitate și pentru a da glas oamenilor care au fost martori la momente de neuitat din istoria acestui produs. Așa a luat naștere cartea Salam de Sibiu : O Felie de Românie. ” Scopul acestei monografii este de a lăsa o moștenire valoroasă generațiilor viitoare. Un produs de excepție însoțit de o poveste captivantă, întinsă pe parcursul a peste 130 de ani și a cel puțin trei generații. În această călătorie istorică, vom marca momentele cheie care au conturat istoria acestui produs emblematic, Salamul de Sibiu”, spune Carmen Gavrilescu, autoarea cărții.

Cititorii vor regăsi în carte documente în premieră, care atestă originea Salamului de Sibiu, poveștile mezelarilor vremurilor de altă dată, dar și istoria actuală a produsului care ne răsfață papilele gustative.

Toți pentru unul, toți pentru Salamul de Sibiu

 

Pentru o mai bună protecție a produsului, în anul 2013 a fost inființată Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS). Membrii fondatori au fost, la acea dată, AGRICOLA Internațional (Bacău), Aldis (Călărași), H&E Reinert (Feldioara-Brașov), Salsi Sinaia (Prahova) şi Scandia Română (Sibiu). Ulterior, în asociaţie a intrat şi membrul aderent Recunoștința ProdCom (Filipeștii de Pădure-Prahova)

Astăzi, Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu are aceeași componență doar că în denumirile producătorilor au apărut unele modificări: AGRICOLA Bacău cu fabrica Salbac SA, Aldis Călărași, The Family Butchers Romania, Salsi Sinaia, Scandia Food și Cris-Tim- Family Holding. ”O inițiativă extraordinară și necesară nouă. Această carte este o monografie și doamna Carmen Gavrilescu merită toată aprecierea noastră”, a spus președintele Agricola Bacău, Grigore Horoi. Pentru Salbac, dna Angelica Șmil -Director General a declarat faptul ca Salamul de Sibiu este parte din istoria gastronomică a României. “Pentru noi, Salamul de Sibiu este parte din patrimonial național. Este un produs protejat european, produs pe care noi, producătorii, îl tratăm cu respectul cuvenit.”

Lansarea cărții Salam de Sibiu : O Felie de Românie a fost salutată și de Petru Dubou, Director Divizie Mezeluri Scandia Sibiu. “Noi, la Sibiu, facem acest salam de foarte mulți ani. Am pus Salamul de Sibiu pe masa multor șefi de stat cu mândrie și bucurie și cred că această monografie era necesară.”

Producător de mulți ani ai specialității Salam de Sibiu, Aldis Călărași, membru al Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu, susține activ promovarea acestui produs autentic românesc. “Producem cu mândrie o marca națională protejată de Uniunea Europeană. Și ne bucurăm că suntem, alături de toți ceilalți mari producători de carne din România, împreună, într-un demers atât de frumos”, a spus Daniel Dumitrescu, director de marketing.

Monografia scrisă de Carmen Gavrilescu a stârnit ropote de aplauze, la lansare, din partea tuturor celor prezenți. “Să fii în elita celor care produc un salam unic în lume, o delicatesă cunoscută de toți românii, este o mare onoare”, a spus și Florența Dobrin, director General The Family Butchers Romania.

Unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România, Cris-Tim a fost reprezentat de Radu Timiș Junior. “Suntem aici, împreună, să promovăm gastronomia din România. Și Salamul de Sibiu, un produs emblematic pentru noi toți. Suntem o companie românească 100 % , de familie, și așa vom rămâne!

Salam de Sibiu, această delicatesă gustată și apreciată de generatii întregi, este un adevărat simbol gastronomic al României. Cu o rețetă veche de peste 130 de ani, care se păstrează și se transmite mai departe, din generație în generație, Salamul de Sibiu este un produs cu adevărat unic în lume. Care își are de astăzi scrisă istoria într-o carte document: Salam de Sibiu, o Felie de Românie, semnată de Carmen Gavrilescu.

Am participat si la Gala salamului de Sibiu ieri seara care s-a tinut la Biblioteca Nationala a Romaniei unde au participat numerosi oameni din industria asta frumoasa si ne-am rasfatat cu produse speciale preparate din acelasi salam de Sibiu. Pentru mine ramane cel mai cautat  salam al copilariei mele si cel mai gustos si sanatos.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.