ROMANIA

Pastravaria Albota

Pastravaria Albota

Pastravaria Albota are o istorie in spate in care se imbina natura cu vizitele lui Nicu Ceausescu si cu un IAS ce era tinut in viata doar de dorinta liderilor locali de a fi bine vazuti de mai marii puterii din comunism. Fara a avea atunci o importanta economica deosebita, locul era insa destinatie favorita a fiului Presedintelui pentru pastravul de aici dar si pentru vanatoarea de ursi. Pentru ca locatia este in inima muntilor, la poalele muntilor Fagaras,  in confluenta de la Valea Arpăşelului cu Căldarea şi Rezervaţia Naturală, inconjurata în stânga de varful Albota şi în dreapta de  varful Buteanu. O zona exceptionala a Romaniei plina de resurse naturale si peisaje magnifice.

Pastravaria_Albota

Trecand de acele timpuri si ajungand in cele prezente, Complexul turistic Pastravaria Albota, este creatia unui sas, pe numele lui Martin Mueller, cel care a reusit sa faca din acest loc, devenit falimentar dupa Revolutie,  unul recunoscut in toata Romania ca fiind o destinatie unica pentru iubitorii de natura.

pastravaria albota

Sunt doua drumuri din Bucuresti, primul prin Brasov - Fagaras iar la Arpasu de sus faci dreapta inca vreo 10 km sau prin Pitesti - Rm Valcea si la Carta faci dreapta. Ambele drumuri sunt aproximativ egale ca distanta iar drumul secundar ce ajunge la Pastravarie este un deliciu indiferent pe unde o iei. Noi am ales sa facem un tur astfel ca am mers prin Brasov si ne-am intors pe Pitesti. 

Pensiunea este un exemplu de succes pentru o realizare antreprenoriala. De la niste bazine aproape astupate, un drum gaurit si doar cateva constructii vechi, s-a ajuns la domeniul de astazi cu cele13 bazine in care cresc pastravii fantanel si curcubeu. Domeniu ce cuprinde pe langa cladirile unde se pot caza peste 100 de turisti in cele 40 de camere si o brutarie, o carmangerie, mini hiddrocentrala, afumatoare, beciuri, doua restaurante, terenuri de sport, casutele noi unde te poti caza, piscina plus 2.000 de hectare de teren agricol, în patru comune din judeţul Sibiu ce asigura 80% din productie pentru pensiune. Un cerc de productie – desfacere perfect. Este exemplul unei afaceri sasesti, in care reusesti prin puterile tale sa sustii o gospodarie. In acest caz o gospodarie in care uneori mananca 1000 de oaspeti.

40 de tone de pastrav pe an se produc aici si o mare parte din acestia se consuma in restaurantele din pensiune si in cel din Sibiu care apartine tot proprietarului. Pleaca insa mult si spre magazinele ce vand asa ceva sau le poti comanda si tu de pe magazinul online Bacania Albota.  Este cu adevarat o industrie ce este prezentata publicului in toata splendoarea sa. Astfel ca poti vizita si brutaria si beciurile.

Poate cele mai spectaculoase momente de la bazine sunt cele in care sunt hraniti sau recoltati pastravii.

Aici am pescuit pentru prima data in viata mea un pastrav. De fapt...aici am pescuit pentru prima data in viata mea un peste! Unul dintre bazine ( sau doua daca nu ma insel ) este liber pentru pescuit. Iti inchiriezi o lanseta de la casuta de langa bazin, primesti o galeata si un pahar cu niste viermisori si ai ocazia sa prinzi pastrav. Bine, e aproape imposibil sa nu prinzi, tinand cont de densitatea lor din bazin dar este amuzant si interesant in acelasi timp. Pestele prins poate fi pastrat si costa 24 de lei kg.
punct vanzare pastravi albota
De aici inchiriezi lanseta

Pensiunea are cateva locuri ce trebuiesc a fi descoperite. Printre ele ai SPA-ul unde gasesti o mini piscina, un jacuzzi si o cada cu apa rece gheata precum si bancile de pe raul ce strabate proprietatea unde poti sta cu picioarele in apa. Apa este extrem de rece dar senzatia este absolut minunata pentru ca se pune tot sangele in miscare si te simti cu adevarat revigorat/a.

Un alt loc ce are o multime de fani este piscina de pe cealalta parte a drumului. Intr-un loc deschis, unde sunt casute de lemn si se poate si campa, oaspetii se pot bucura de o piscina in aer liber care este la nivelul unui hotel resort mare de pe litoral. Cu tot ce iubesc cei ce iubesc piscina. Sezlonguri si asa mai departe…

piscina Albota

Pastravaria_Albota Piscina

Pe langa acestea, exista si alte activitati ce pot fi facute in zona si lista nu este deloc scurta. Ai o sumedenie de lucruri de facut si de vizitat si singurul lucru de care ai nevoie este dorinta de a te distra.

activitati Pastravaria Albota

Restaurantul Pastravaria Albota

Pe picior de egalitate cu pensiunea, restaurantul de la Pastravaria Albota si-a castigat un renume pe deplin meritat. Tinanad cont de faptul ca 80% dintre produse provin din productia proprie, asa cum va spuneam mai sus, prospetimea lor este 100% garantata. Din bazin, in farfurie, din carmangerie pe platou sau din brutarie direct in cosul cu paine. Aglomerat de cele mai multe ori, cu mese de lemn masiv afara pe terasa, o multime de oameni alearga cu comenzile in mana pentru pofticiosi. Ce mi s-a parut inedit a fost prezenta multor tineri baieti si fete ce am aflat ulterior ca sunt din Nepal. Sunt atat de haiosi incercand sa inteleaga ce le spui si zambind tot timpul incat ti-e drag de ei. Au fost adusi cu contract de munca si muncesc cu spor intr-un loc de care cu siguranta nu auzisera inainte sa ajunga aici.

la brutarie

Mancarea, de la platouri la pestele pe gratar, de la ciorbe la desert este absolut minunata. Si nu este o exagerare pentru ca sunt zile cand 1000 de persoane vin sa serveasca masa aici.

carnati facuti aici
Carnati facuti la Albota
ciorba de peste
Ciorba de peste

*Ponturi – Vinul roze este cel mai potrivit. Icrele de pastrav sunt dementiale. Painea este minunata. Puteti cumpara tot ce mancati de la magazinul de la intrare.

Cazarea la Pastravaria Albota

Poate cea mai buna cazare la Pastravaria Albota este cea in apartamentele de la etaj. O camera jos cu doua paturi, o scara de lemn ce urca la etaj unde ai inca doua paturi. Balconul larg ce da spre bazinele pline de pastravi si spre muntii din apropiere. Extrem de potrivit pentru o famile aflata in vacanta, cu unul sau doi copii.

O alta alegere poate fi cazarea in una dintre casutele de pe pajistea de vis a vis. Cine cauta liniste si natura are aici exact ce cauta. Casute de lemn pentru doua/trei persoane, la distanta una de cealalta, oferind intimitate si relaxare.

Pastravaria_Albota

Pastravaria Albota si-a castigat in ultimii ani un renume pe deplin meritat. Zona in care se afla o ajuta. Tot ce se intampla aici se intampla in beneficiul celor care-i calca pragul. Indiferent ca aleg sa se cazeze, sa manance un pranz sau o cina sau sa pescuiasca doi pastravi. Alege si tu aceasta destinatie in drumurile tale si iti promitem ca o sa fie o experienta deosebita!

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.