LUMEA MARE

Pangeos. Un yacht pentru 60.000 de oameni

Cel mai mare yacht din lume. Pangeos

Multi dintre noi am fost in croaziere pe uriasele nave ale companiilor de croaziera. Nave care pot transporta pana la 2000-3000 de persoane. Cand am ajuns prima data langa o asemenea nava mi s-a arut efectiv cat un bloc. Proiectul Pangeos depaseste cu mult ceea ce stim ca nava de croaziera si va fi gazda pentru 60.000 de persoane fiind de fapt un oras plutitor. Iahtul va avea spaţiu pentru hoteluri, centre comerciale, parcuri şi chiar porturi pentru nave şi avioane mai mici, pentru ca oaspeţii să ajungă acolo cu stil.

Constructia sa se doreste a fi in forma de broasca testoasa si se estimeaza ca va costa intre 5 si 8 miliarde de dolari.

Ca orice proiect se loveste de nenumarate dificultati, in primul rand faptul ca nu exista un santier naval atat de mare incat sa poata gazdui constructia imensei structuri de aproap 1 km suprafata. Dar ca de fiecare data cand omenirea gandeste un lucru grandios, se dezvolta posibilitati inventate special pentru aceasta. Cine s-ar fi gandit acum 100 de ani ca vom construi o cladire de 1 km cum este Jeddah Tower (Kingdom Tower) – o clădire aflată în orașul Jeddah din Arabia Saudită sau  Baku Tower – din capitala azeră Baku.

Împărţit în blocuri ca un oraş real, Pangeos are un port şi o piaţă principală, din care se desprind în spirală alte clădiri. O zonă „superioară”, înconjurată de spaţii verzi, ar urma să servească drept loc de aterizare pentru avioane. Sub spaţiul de locuit s-ar afla 30.000 de „celule” care ar menţine structura pe linia de plutire. Subsolul ar urma să fie construit din oţel. Ar avea un pescaj masiv de 30 de metri şi ar putea naviga cu o viteză de cinci noduri, deşi „aripile” ar extrage energie din rezistenţa la înaintare şi din valurile care se sparg de navă. Acoperişul ar avea panouri solare pentru a alimenta iahtul cu energie. În loc să opereze dintr-un anumit port sau să aibă un itinerar prestabilit, tera-turtle ar naviga pur şi simplu, făcând din călătorie o destinaţie.
Poate in 2033, cand este anuntat termenul de finalizare a acestui oras plutitor vom avea oferte de vacanta si ne vom si permite sa navigam pe oceanele lumii pe cea mai mare structura plutitoare creata de omenire.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.