FILME

Old – Prizonierii timpului

In cinematografe a apărut Old – Prizonierii timpului

Mereu m-am intrebat cum de le vin astfel de idei si Old – Prizonierii timpului este una dintre ideile care m-au fermecat si m-au tinut in scaunul din sala cu sufletul la gura. Sunt rare filmele unde sa nu intelegi actiunea si sa deduci finalul. Aici, suspansul tine pana aproape de final cand se dezvaluie prin prisma actiunilor inainte/inapoi din scenariu.

Filmul are ca sinopsis : O familie aflată în vacanță într-o zonă tropicală realizează că plaja izolată pe care se opresc pentru relaxare preț de câteva ore le accelerează îmbătrânirea, reducându-le viața la o singură zi.

Dincolo de aceasta poveste scurta insa se intampla o multitudine de lucruri in film si se ating o multime de subiecte sensibile, toate exacerbate de trecerea rapida a timpului. De la moralitatea studiilor medicale pe oameni la relatiile dintre oameni, soti, iubiti, parinti si copii sau interfamiliale. De la obsesiile personale la modul in care ajungem sa intelegem lumea odata cu trecerea timpului.

Fara o distributie de nivel mondial, fara super vedete in film, Old are insa un catch superb prin firul narativ. Arata cat de usor putem fi cumparati prin propriile placeri dar si cat de cruzi putem fi atunci cand suntem pusi in situatii limita. Filmul este o adaptare a romanului grafic „Sandcastle”, de Pierre Oscar Lévy și Frederik Peeters iar M. Night Shyamalan, echilibreaza lucrurile frumoase cu tensiunea si drama, parcurgand in viteza etape ce necesita ani.

Nu o sa va povestesc despre ce este vorba in film. Nici trailerul nu dezvaluie prea multe. Insa ceea ce va pot spune este faptul ca timpul este cel mai valoros lucru pe care il detinem Si ca exact pe acest lucru se bazeaza filmul. Pe faptul ca nici macar nu constientizam ca suntem trecatori decat atunci cand este prea tarziu si ne lasam macinati de lucruri marunte care nu sunt importante decat prin importanta pe care le-o dam noi. Fiecare personaj din film se lupta pentru familie, pentru valori proprii, valori umane generale, demoni proprii si mai ales se lupta cu timpul. Majoritatea pierd batalie dupa batalie exact asa cum se intampla in viata! Old – Prizonierii timpului, profita de timpuri si baga in scenariu si BigFarma dar asta completeaza bine scenariul si nu il schilodeste.

Ne-am certat mai devreme?…ca am uitat… /Da. /Eh…Nu mai stiu. Dar indiferent de ce ne-am certat sa stii ca nu sunt suparat“. Este poate cel mai bun dialog din film!

Ce putini inteleg si Old – Prizonierii timpului ne reaminteste cu cruzime este ca suntem efemeri. Ca avem putin timp si de obicei il risipim.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.