Obiective turistice in Iasi

Ce obiective turistice merita sa fie vizitate in Iasi

Orasul Iasi este considerat de multi romani drept cel mai frumos oras din Romania, plin de obiective tursitice de toate felurile. De la zona de Mall Palace, contemporana si moderna la muzee, palate minunate, catedrale somptuoase sau parcuri celebre. Un amestec eclectic de locuri ce atrag si incanta. Capitala mica a Romaniei, orasul Micii Uniri.

In istoria sa seculara, Iasi a avut si momente de maretie dar si momente teribil de triste. Amintim doar de faptul ca aici s-a jucat prima data Hora Unirii, aici a fost pentru doi ani capitala Romaniei in Primul Razboi Mondial dar tot aici a avut loc progromul evreilor din al Doilea Raboi Mondial. Ca orice oras insa, isi poarta istoria cu demnitate, laudandu-se cu cele bune si plecand capul la greselile facute.

Sunt nenumarate locuri de vizitat in Iasi si  mai jos o sa enumeram mai multe dintre ele. Avem ca bonus si doua locuri ce nu sunt chiar in oras dar merita sa fie vizitate pentru ca sunt aproape si sunt atat frumoase cat si interesante.

Palatul Culturii din Iasi

Construit pe locul fostei curti domnesti, intre anii 1906-1925, a servit initial drept Palat Administrativ și de Justiție. Un fel de Tribunalul Mare din Bucuresti. De altfel, parti din zidurile fostei curti domnesti inca se pot vedea acoperite de sticla, in interiorul palatului. Din anul 1955 a devenit un loc cultural. Patru muzee, ce formeaza Complexul Muzeal Moldova sunt deschise vizitatorilor.

palatul domnesc 1850

Palatul este somptuos, construit in stil neogotic, cu detalii ornamentale, cu elemente heraldice în exterior si este una dintre cele mai frumoase cladiri din Romania! Statuia uriasa a lui Stefan cel Mare din fata Palatului este completarea perfecta a spatiului.

palatul culturii din Iasi 1 Decembrie 2021

Cele patru muzee: Muzeul de istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Arta si Muzeul Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”, fiecare dispunand de spatii generoase si obiecte de patrimoniu valoroase fac din Palatul Culturii principalul punct de atractie din oras. Turnul cu ceas se poate vizita si se poate admira complicatul mecanism dar in aceasta perioada de pandemie el este inchis.

Una dintre cele mai frumoase sali din Palat este Sala Voievozilor unde pe pereti sunt pictati, în stilul frescelor medievale, toti voievozii si domnitorii importanti din Moldova si Romania.

Palace Mall

Este destul de ciudat sa introduci un Mall pe lista obiectivelor turistice dintr-un oras dar aici este vorba si de altceva. In spatele Palatului Culturii a fost construita o zona deosebit de frumoasa. Un spatiu modern ce se imbina perfect cu vechimea si frumusetea Palatului. S-a creat astfel o zona unde localnicii vin sa petreaca timp liber. Dincolo de Mall, spatiul dintre acesta si Palat este unul extrem de bine gandit. Exista chiar si un Amfiteatru in aer liber unde se tin spectacole. Nu neaparat magazinul in sine este atractie cat “parcul” format intre cele doua cladiri. Scarile de sus de la Palat coboara elegant intr-o zona ce se ridica la nivelul frumusetii vechii constructii. Merita sa inconjurati Palatul pentru a zobovi putin aici. Mai ales daca afara este cald, e foarte placuta atmosfera.

Bulevardul Stefan cel Mare

Bulevardul ce  da in Palatul Culturii, pietonal o mare parte din el este probabil cea mai importanta artera a Iasiului. Pa ambele parti veti gasi cladiri importante si speciale.

  • Catedrala Mitropolitana din  Iasi
  • Primaria din Palatul Roznovanu si Prefectura Iasi
  • Teatrul National din Iasi
  • Biserica Trei Ierarhi

Fiecare din aceste locuri merita vizitate si pentru ca sunt apropiate unul de celalalt sunt usor de atins

Teatrul National din Iasi

Anul acesta de  marea sărbătoare a românilor, de 1 decembrie, Teatrul Național Iași împlinește 125 de ani de la inaugurare! Nu am vrut sa ratam o vizita la frumoasa cladire si am vazut spectacolul “Gaitele” la Sala Mare care ne-a impresionat enorm. Este una dintre cele mai frumoase sali de teatru din Romania si spectacolele de aici sunt renumite. Practic este fata in fata cu Catedrala Mitropolitana. Tot aici se tin si spectacolele de opera si sus este o expozitie cu multe dintre costumele de scena din faimoasele piese pe care le puteti vedea acolo. Cladirea in sine este superba, holul de la intrare plin de detalii iar sala rivalizeaza cu Sala de la Atheneul din Bucuresti. Multumim pentru invitatie celor de la Teatru National. Daca ajungeti prin Iasi si vreti sa mergeti si voi sa vedeti o piesa , intrati aici ca sa vedeti ce spectacole au loc

Parcul Copou

Nu foarte mare, nu extraordinar aranjat dar cu “Teiul lui Eminescu” si bustul marelui poet, fata in fata cu bustul lui Ion Creanga. Sunt expuse si alte busturi dedicate unor personalități ale culturii române care străjuiesc aleile principale, iar parcul rămâne o destinație populară în rândul localnicilor și al turiștilor. O serie de activități culturale, printre care festivaluri de poezie, expoziții de fotografie și târguri meșteșugărești, sunt organizate anual aici.Nu ai cum sa mergi in Iasi fara o vizita aici.

teiul lui Eminescu

Sala pasilor pierduti si Biblioteca Universitatii din Iasi

Plecand pe jos de la parcul Copou, ai de mers doar cateva sute de metri pana la superbul hol denumit “Sala pasilor pierduti” cu picturile de Balasa extraordinare. Intrarea este chiar in fata la statuie. Tot aici poti vizita Aula Universitatii, minunata in grandoarea ei si probabil dupa ce o sa treaca pandemia si Biblioteca Universitatii. Palatul Universitar de la Copou este un simbol cultural și arhitectural al Iașului, care domină Dealul Copoului încă de la inaugurarea fastuoasă din 1897, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. Edificiul, proiectat de arhitectul elvețian Louis Blanc, a fost extins în anii 1930, când s-a adăugat frontonul central, scara monumentală, precum și un corp simetric în partea de jos. Se viziteaza gratuit si nu ai voie sa o ocolesti!

Aula Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi

Sala pasilor pierduti 

Scarile de la Rapa Galbena

Cunoscute si ca Esplanada Elisabeta. Inca putin de mers de la Universitate, tot inspre centru si veti descoperi scarile de la Rapa Galbena care fac legatura intre orasul de jos si partea de sus a orasului, incluse pe Lista Monumentelor Istorice din 2004. Superb construite la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea pentru a facilita circulația pietonilor între zona Gării din Iași, Dealul Copou și zona centrală a orașului, inconjoara si imbratiseaza un deal si sunt locul ideal de facut poze. Sunt chiar in statia de tramvai din marea intersectie de aici. Nu se vad bine din strada asa ca trebuie sa mergeti acolo.

Palatul lui Cuza sau Muzeul Unirii

De aici incepe strada Lapusneanu unde o sa descoperiti pe langa terase si magazine sic si Palatul lui Cuza – Muzeul Unirii precum si cel mai celebru magazin de anrichitati din Moldova – Anticariat Grumzaescu, acum mai mult o sala de expozitie. Fosta Ulita Sarbeasca, este strada pe care se gaseste Palatul Cuza/Muzeul Unirii – casa in care a locuit domnitorul. Strada, pietonala, era si inca este una dintre cele mai importante strazi ale orasului. Loc de promenada, plina cu terase si gradini de vara ( supranumita pentru asta si Ulita veseliei)  atragea locuitorii eleganti la plibari si relaxare. Casa a fost construita in stil neoclasic, la moda in aceea vreme, in anul 1806 de catre familia Catargi si intre anii 1859 si 1866 a fost inchiriata pentru a-i servi ca locuinta domnitorului Alexandru Ioan Cuza atunci cand acesta se afla in oras. Cei patru ani au fost suficienți pentru ca edificiul să rămână în memoria colectivă sub numele de „Palatul Cuza”.

palatul cuza din iasi

palatul cuza din iasi

palatul cuza din iasi

Piata Unirii din Iasi

Strada aceasta te duce direct in Piata Unirii din Iasi. Kilometrul zero al orasului! Locul unde s-a jucat prima data Hora Unirii, locul unde se regaseste impuntoarea statuie a lui Alexandru Ioan Cuza si unde Hotelul Traian isi etaleaza frumusetea. Piata este unul dintre locurile preferate de localnici, aici organizandu-se nenumarate evenimente atat publice cat si private. Piața Unirii marchează trei piloni ai națiunii: Traian – începutul civilizației daco-romane, Dragoș – întemeietorul  Moldovei și  Alexandru  Ioan  Cuza – artizanul  României. Este locul principal de manifestare publică al Iașului, unde, an de an, pe 24 ianuarie, se adună mii de oameni pentru a celebra Ziua Unirii, dansând „Hora Unirii” în jurul statuii lui Cuza.

Casa muzeelor din Iasi

Orasul are nenumarate muzee. Printre ele se remarca insa cel care este denumit Casa Muzeelor si cuprinde in acelasi loc cinc muzee. Fosta prefectura a politiei interbelice din Iasi este astazi locul unde si-a gasit spatiu de expozitie  Muzeul Pogromului de la Iaşi. Este cutremurator si pentru ca alegem sa ramenm pozitivi fara a uita insa istoria mai putin frumoasa va indemnam doar sa mergeti si sa aflati acolo ceea ce am putea sa va apovestim aici dar ar fi extrem de trist si dureros. Muzeul poeziei, Muzeul copilariei in comunism, Muzeul Literaturii Romane si Muzeul Teatrului Evreiesc în România sunt celelalte patru.

 

Crama Gramma

 

Nu puteti pleca din Iasi fara sa faceti o vizita la una dintre cramele din apropierea Iasiului. Noi am ales sa mergem sa vizitam crama Gramma care are o frumoasa poveste in spate. Numele Gramma este vinul conversatiei, deci vine de la gramatica. Cei de la crama Gramma au o colaborare frumoasa cu maestrul Horatiu Malaele.

Marian Olteanu, director general al GRAMMA Wines, a transformat via moștenită de la familie într-un vin deosebit și totodată, într-o afacere înfloritoare. Marian a investit în podgoria veche aflată pe terenurile moștenite și a înființat o cramă modernă, cu toate verigile tehnologice necesare creării unui vin de calitate, diferit de toate celelalte sortimente deja cunoscute în zonă.

Crama Gramma in Topul Forbes “Cele mai cool etichete de vinuri 2016”

Daca nu ai cumparat pana acum ceva cu o moneda virtuala, aici poti face asta. Intre 0.06 si 0.15 Elrond, o moneda virtuala care este asemanatoare cu bitcoin, poti achizitiona o sticla de vin de super calitate din gama Stramosii.

Pentru Forbes, Katie Kelly Bell, scriitoare și critic în industria băuturilor la nivel mondial face acest top anual cu etichete adunate din toată lumea, iar în acel an de la crama Gramma au fost prezentate etichetele semnate de Horațiu Mălaiele. Este imposibil să nu fi remarcat eticheta cu felia de pepene sau Fata cu Mac în par sau Dansatorul de pe sticla de Cuvee Vișan. Dacă le-ați ratat pana acum puteti face o comanda online de sarbatori. Iar Crama Gramma este la o aruncatura de bat de Iasi astfel ca poti ajunge foarte repede pentru o degustare de vin si o vizita sa vezi crama.

Cum au ajuns cei de la Crama Gramma la Horațiu Mălăele? Iata povestea:  “Ideea a aparținut mamei lui Marian Olteanu. O cunoștea pe Meda Victor, actrița principală din filmul “Nunta mută” (film regizat de Horațiu Mălăele). Ea este ieșeancă și s-a căsătorit cu un prieten de-al familiei. Pe invitația de nuntă a Medei, era o ilustrație de-a lui Horațiu. Meda i-a pus în legătură. Marian ne-a povestit că ceea ce l-a convins pe marele actor să colaboreze cu ei a fost o întâmplare pe care Horațiu Mălăele a trăit-o la Iași. “Maestrul Mălăele era cu nașul lui la un restaurant din Iași și când și-a întrebat nașul ce vin să bea, care este cel mai bun vin, acesta i-a spus de vinul nostru, fără să știe că noi avusese câteva discuții cu maestrul. Atunci, domnul Mălăele m-a sunat, era după ora 10 seara și mi-a spus că putem începe colaborarea”, ne-a destainuit Marian.

Ne-au spus despre faptul ca au degustari speciale, care se fac direct din baric, ceea ce este un lucru rar intalnit  la degustarile de vin. Tot aici se pot organiza si degustari cu aperitive sau mancaruri special potrivite pentru soiurile de vin de la Gramma. Cine a fost macar odata pe Drumul vinului din Muntenia stie dedspre ce povestim. Am gustat cateva  cateva soiuri de vin si am plecat cu un gust pe care nu il vom uita.

Acestea sunt doar cateva dintre locurile minunate pe care le-am vizitat in Iasi. Mai sunt. Este cert ca pentru noi, Iasiul este in topul oraselor din Romania si de fiecare data cand vom avea ocazia ne vom reintoarce cu drag.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.