O zi in Iasi cu Blue Air
Am ajuns pentru prima data in Iasi datorita Blue Air.
Se spune ca este un oras minunat dar nu mi-am inchipuit ca exista locuri atat de frumoase in acest oras din Moldova. Capitala culturala, orasul celor sapte coline, dulcele targ, Iasiul are multe de oferit si daca ai si un ghid pe masura informatiile curg. Informatii despre istoria locurilor, despre oamenii din oras si despre intamplari noi sau vechi. A fost cu noi Florin Brahalescu. O enciclopedie vie a istoriei Iasiului.
Cu Blue Air ajungi din Bucuresti in Iasi in 45 de minute. Pleci dimineata si daca vrei seara esti inapoi in Bucuresti. In loc de 8-9 ore cu autocarul ajungi in 45 de minute! Atat de repede ca nu apuci nici sa te obisnuiesti cu vecinii de scaun din avion. Aeroportul mic dar cochet, este foarte aproape de oras si drumul pana acolo mi-a plăcut foarte mult. Nu e o sosea banala ci trece prin paduri si nu realizezi ca esti de fapt intro zona urbana.
Blue Air ne-a invitat sa vedem deschiderea unei curse speciale. Iasi-Paris. De acum, cei din Iasi ajung direct in capitala Frantei. Au sarbatorit cu un tort si le doresc mult succes!
Inainte de a ajunge in oras, in drumul tau, este casa unde a locuit Ion Creanga ultimii 20 de ani din viata si locul unde a scris “Amintiri din copilarie“. Treci pentru putin timp pe la el. Am fost impresionata!
Lasi in urma casa memoriala cu al sau muzeu si ajungi la Iasi!
Frumos oras. Nu stiu de ce dar m-am simtit ca in Viena. Nu exagerez! Are cu siguranta si parti care nu or fi asa frumoase dar ce am vazut eu mi-a placut foarte mult. Tramvaiele pe care inca scrie in germana au un sarm deosebit. Mai frumos asa decat “modernitatea” bucuresteana. Si oamenii sunt frumosi… Si timpul parca a curs mai incet…
Drumul ne-a purtat pe la Camera de Comert unde am discutat cu Paul Butnariu – diplomat inginer/presedintele acestei institutii. Promovare, turisti, afaceri…asta isi doreste pentru Iasi. Lucruri firesti dar care nu sunt usor de realizat.
Sala pasilor pierduti din Palatul Universitar, palatul construit in anii 1888-1893 si inaugurat de Regele Ferdinand al Romaniei ( ce vremuri ) este absolut uimitoare. Picturile lui Sabin Balasa pe ziduri fac din acest loc aproape un muzeu. Aici am gasit ceva ce rivalizeaza cu un lucru vechi dintr-un loc plin de istorie. Am fost de curand in Oxford si am vazut biblioteca universitatii de acolo. Da, aceea universitate faimoasa. Cea unde s-au filmat scene din Harry Potter. Ei bine, biblioteca Universitatii din Iasi rivalizeaza ca frumusete cu aceea!
Pasii ne-au purtat apoi spre Teiul celui mai cunoscut poet roman. Mihai Eminescu. In Copou am redescoperit romantismul… Este un adevarat loc de pelerinaj pentru turistii sositi in oras. Cel mai bătrân arbore din parc este impresionant cum inca se tine in picioare dupa atatia ani!
Este un must absolut in calatoriaperfecta prin oras.
De la un loc atat de incarcat de istorie am trecut pe langa altul aproape la fel de reprezentativ. In Piata Unirii este o cladire proiectata de Gustav Eiffel. Cu doi ani inainte de Statuia Libertatii si cu 7 inainte de Turnul Eiffel din Paris. O cladire cu influență neoclasică era proiectata de genialul constructor in Romania. Marele Hotel Traian a fost martor incepand cu 1882 la evenimente importante in istoria Romaniei. Prinți, principi și prințese, ambasadori, miniștri și președinți de state, oameni de cultură și artă, pelerini în căutarea spiritualității sau oameni de afaceri veșnic pe drumuri, și-au trăit o zi din propria poveste aici! Azi cotat la 4* ramane un simbol al orasului.
Am trecut pe langa Iulius Mall – nu ma asteptam la ceva atat de spectaculos in Iasi si am mers la Hotel Unirea sa vedem Iasiul de sus. De la restaurantul Panoramic, aflat la etajul 13, Iasiul se aseaza la picioarele tale si se dezvaluie in amanunt…
Un alt loc aparte si o alta persoana deosebita din Iasi. Domnul Grumazescu. Proprietarul Anticariat de pe Strada Lapusneanu nr.24. Un loc unde timpul se opreste si o persoana ce se invarte intre o scrisoare a Otiliei Cazimir sau lucruri de-ale lui Napoleon iubind istoria si povestile. O experienta personala superba. Daca iubiti povestile vechi si cu talc, daca iubiti lucrurile facute in vremuri cand nu existau linii de productie ci doar mesteri…daca va place sa va intoarceti pentru putin timp in trecut…o vizita se cere facuta!
Si daca tot am fost parteneri media la VINVEST si am devenit obisnuiti ai degustarilor de vin, o vizita la Crama Bucium a fost ceva firesc. Din 1949 aici se produc vinuri, vinuri spumante si spumoase sau bauturi distilate. Oenologul Ilie Ciomaga a fost gazda ce ne-a prezentat crama sine-a povestit despre vinuri. Despre vin de 5000 de Euro sau despre spumantul dulce. Au opt magazine in oras si asta dovedeste ca sunt cautati si apreciati.
Asta a fost ziua mea in Iasi. Lunga si totusi scurta! Probabil am ratat multe pentru ca doar o zi este prea putin.
De aceea invit pe cei care cunosc orasul mai bine ca mine, sa ne spuna ce am mai putea pune pe lista de vizitat!