EVENIMENTE

O viață câștigată

Cartea O viață câștigată de Marshall Goldsmith, numit de Thinkers50 drept gânditorul nr. 1 din domeniul leadershipului la nivel mondial, ne învață cum să trăim o viață împlinită.

o-viata-castigata-carte

O viață câștigată: Scapă de regrete, alege să fii împlinit, de Marshall Goldsmith și Mark Reiter, carte apărută recent la Editura ap!, este lectura care își propune să te ajute să trăiești o viață împlinită. Pornind de la premisa că viața este o axă neîntreruptă care oscilează între Regret și Împlinire și că regretul este contraponderea deprimantă la găsirea împlinirii, autorul îți arată cum să eviți regretul și să te bucuri de o viață împlinită, sau, de ceea ce numește el în această carte, o viață „câștigată”.

Dr. Marshall Goldsmith este un coach renumit la nivel internațional în domeniul leadershipului și este inclus în Thinkers 50 Hall of Fame – una dintre cele mai valoroase distincții care se acordă în domeniul managementului și afacerilor.

Marshall Goldsmith

Marshall Goldsmith are un doctorat la Anderson School of Management, în cadrul UCLA, și a fost consultant pentru peste 200 de CEO și echipele lor de management. Goldsmith este și autorul mai multor cărți, dintre care amintim: „Triggeri”, bestseller Wall Street Journal și New York Times, apărut în limba română la Editura ap!, „What Got You Here Won’t Get You There”, bestseller New York Times și câștigător al premiului Harold Longman Award pentru Cea mai bună carte de business a anului, „Mojo”, „How Women Rise”, „Lifestorming” și multe altele.

O viață câștigată este definită de autor astfel:

„Trăim o viață câștigată atunci când alegerile, riscurile și efortul pe care ni le asumăm în orice moment corespund unui obiectiv esențial din viața noastră, indiferent de rezultatul final.”

Așadar, o viață câștigată presupune foarte puține lucruri:

  •  Să-ți trăiești propria viață, nu versiunea altcuiva: trebuie să ai curajul să uiți tot ce au spus ceilalți despre tine și să refuzi să te mai conformezi așteptărilor lor, făcând în schimb ceea ce îți dorești tu;
  •  Să te angajezi să „câștigi” în fiecare zi și să faci un obicei din asta;
  •  Să asociezi momentele în care câștigi cu ceva mai important decât simpla ta ambiție personală.

Inspirându-se din budism, autorul își îndeamnă cititorii să devină conștienți de efemeritatea lor și să evite marea boală a Occidentului „Voi fi fericit când…”. În acest sens, el ne oferă pe parcursul acestei cărți sfaturi practice pentru a depăși obstacolele de natură mentală care ne împiedică să trăim viața pe care ne-o dorim și care ne fac să ne mulțumim, în schimb, cu o stare în care nu suntem nici fericiți, nici nefericiți.

Autorul ne dezvăluie în carte cele patru atribute esențiale care ne vor ajuta să ne bucurăm de succes în orice inițiativă în care decidem să ne lansăm: motivație, abilitate, înțelegere și încredere, la care adaugă: necesitatea de a avea un sprijin, precum și o piață receptivă pentru fiecare dintre sarcinile sau obiectivele noastre specifice.

  1. Motivația:Vreau să trăiesc o viață care va crește împlinirea și va minimiza regretul.
  2. Abilitatea:nivelul de calificare de care ai nevoie pentru a îndeplini cu succes sarcina aleasă. Abilitatea noastră nu constituie un talent izolat, ci un portofoliu de calități și trăsături de personalitate care trebuie să corespundă cu viața pe care dorim să o trăim.
  3. Înțelegerea: înseamnă să știi ce să faci și cum să faci lucrul respectiv. De asemenea, este primordial să înțelegi diferența dintre bun și insuficient de bun pentru a face un anumit lucru.
  4.  Încrederea:este convingerea că poți reuși.
  5.  Susținerea:reprezintă ajutorul extern de care ai nevoie pentru a reuși.
  6.  Piața:Dacă nu există o piață pentru ceea ce oferi, abilitățile, încrederea și susținerea ta nu vor conta absolut deloc pentru a reuși.

Exercițiul pe care ți-l propune autorul în finalul acestei cărți este unul pe care să îl faci pentru tot restul vieții tale pentru a trăi viața câștigată pe care o meriți:

„Dacă ar trebui să păstrez un bilet pentru tot restul vieții, ca să-l pot citi în orice moment al zilei și să-mi reamintesc cum ar trebui să mă comport pentru a dobândi o viață câștigată, iată ce mesaj aș scrie pe el: Sunt eu acea persoană care vreau să fiu în acest moment?

Fă acest exercițiu o dată, cu un răspuns afirmativ, și vei descoperi că ai câștigat momentul. Fă asta în mod obișnuit și constant, și vei crea o serie de numeroase momente câștigate, care se vor tot prelungi, devenind din zile luni și, apoi, ani, adăugându-se unei vieți câștigate.”