LUMEA MARE

Muzeul de dans flamenco din Sevilla

Muzeul de dans flamenco din Sevilla

Sevilla este un oras unde flamenco este iubit teribil si nu putea sa nu aiba si un muzeu dedicat acestui dans. Primul si singurul!

Nu este neobisnuit ca mergand pe strazile din Sevilla, la un moment dat sa gasesti o multime de oameni care se uita la cativa dansatori care danseaza flamenco. Este unul dintre particularitatile acestui oras din Andaluzia. Magazine special dedicate unde se vand numai lucruri pentru flamenco. Haine, rochii, pantofi, clapanelele alea de lemn. Tot ce tine de acest gen de muzica/dans atat de iubit aici. Apoi nenumarate locuri unde sunt spectacole aproape in fiecare seara impanzesc centrul orasului. Ai de unde alege.

Muzeul dansului flamenco

Genul acesta de muzica s-a nascut aici si chiar daca timpurile s-au schimbat are inca puterea de a fermeca iar localnicii il adora asa cum iubesc luptele cu tauri sau siesta. Cu nenumarate genuri sau subgenuri, flamenco este dans, armonie, chitara, batai din palme, un fel de step cu pircioarele, gesturi exagerate din corp. O chitara simpla, o voce, un dansator sau doi sau mai multi si energie. Toate sentimentele omenesti posibile sunt transmise celor care privesc prin flamenco. Dansatorii de flamenco, cunoscuți sub numele de bailaores, sunt serioși și pasionați si mai ales adevarate vedete!

În 2010, flamenco a fost declarat Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității de către UNESCO.

Nu se putea ca flamenco sa nu aiba in Sevilla, cel mai important oras pentru acest gen de muzica si un muzeu. Museo del baile Flamenco Cristina Hoyos – in traducere Muzeul dansului flamenco. Cristina Hoyos este o dansatoare, coregrafă și actriță de flamenco spaniolă, născută în Sevilla, Spania. După o carieră de succes la nivel mondial, și-a deschis propria companie de dans în 1988, care a avut premiera la Teatrul Rex din Paris. Este o super vedeta in lumea flamenco iar in Sevilla un idol. A deschis acest muzeu din dorinta de a impartasi cu toti cei care aleg sa-i treaca pragul pasiunea pentru flamenco. Muzeu, scoala de dans falemnco, sala de spectacole. Un centru cultural dedicat celor care vor sa vada, sa inteleaga sau sa invete sa danseze flamenco.

Muzeul dansului flamenco

Muzeul este unul interactiv si te poarta prin istoria acestui gen de muzica si dans. Pe cele patru etaje ale sale, lumea unică și singulară a flamenco este descoperită în toate fațetele sale. Treci prin sali unde descoperi ecrane care te fac sa înțelegi originile și evoluția flamenco-ului, se descoperă influențe din alte culturi, bogăția stilurilor sale și a obiectelor din diferite epoci care ne vorbesc despre artiști și istoria lor în ultimele două secole. Iar un ecran semicircular uriaș vă va permite să vă cufundați într-o coregrafie flamenco autentică. Poti sa iti faci poze cu lumea din spatele oricarui spectacol. Este interesant si incitant,  exact ca flamenco.

Aproape in fiecare seara, in spatiul de la parter, o curte interioara in stil andaluzian, se desfasoara spectacole de dans sustinute de artisti celebri in lumea flamenco. Si toate spectacolele de aici poarta amprenta celebrei Cristina Hoyos. Distributia spectacolelor se schimba constant astfel ca intr-o zi poți găsi niște „Alegrías”  alta cu un solemn „Seguiriya”, un flamenco „Soleá por Bulerías”, un tragic „Taranto”, niște „Tango-uri” senzuale sau oricare dintre stilurile care compun această artă. 

Am savurat atat vizita la muzeu cat si alaturi de o multitudine de spectatori si vizitatori am avut privilegiul de a ne bucura de un spectacol superb.

O vizita in Sevilla nu este completa fara flamenco.Nu ai cum sa pleci fara a savura un show iar daca vrei sa descoperi mai multe lucruri din istoria acestui stil de muzica atat de iubit de localnici, o vizita la muzeu te ajuta.

 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.