LUMEA MARE

Moscheea Seik Zayed – Abu Dabhi

          Moscheea Seik Zayed – Abu Dabhi

    Sunt sigura ca peste tot pe unde ati fost ati vizitat catedralele catolice sau ortodoxe… Ei bine Moscheea din Abu Dabhi rivalizeaza cu catedralele din Londra, Paris sau Koln. Este a treia ca marime din lume dupa cele din Mecca si Medina si este absolut impresionanta! Moscheea poarta numele seicului Zayed cel care a fondat Emiratele Arabe Unite si care este extrem de respectat acolo. Inceputa prin 1998 pe cand tipul traia a fost terminata in 2009 si domnul respectiv este ingropat acolo intr-un mormant la scara mica a moscheei dar extrem de simplu si discret in esenta.

      La banii care au fost necesari ca sa fie construita ( 600 mil euro ) probabil ca seicul a avut pretentii mari care sincer i-au iesit. E alba de-ti ia ochii si e greu de stat in curtea interioara, unde incap 40.000 de oameni,  fara ochelari de soare. Marmura alba care te inconjoara adusa din Italia, India, China si inca vreo doua tari sclipeste in soare senzational.

        Vizita in moschee este gratuita si este permisa si celor care nu sunt musulmani ceea ce nu e tocmai des…Exista insa un dresscode atat pentru barbati cat si pentru femei. Doamnele trebuie sa aiba rochie sau pantaloni si capul sa fie acoperit iar barbatii sa nu fie in pantaloni scurti. Daca va lipsesc lucrurile astea le gasiti la intrare  – abaya – rochia aceea neagra pentru femei iar pentru barbati alba. Dealtfel ai la intrare indicatiile iar cei de la securitate te indruma spre locul de unde le poti lua.

Intrarea in Moschee este impresionanta, doua fântâni flancând asta…

In curtea interioara, in colturi,  sunt patru minarete cu înălțime de 107 metri fiecare iar cupola cea mare se ridica pana la 75 de metri înălțime si are 32 diametru. E mare…chiar e mare…

La intrare trebuie sa te descalți ( fără exceptie ) ca sa poti calca pe covorul de 5.600 de metri patrati tesut timp de doi ani in Iran. Este compus din 15 bucati imense, acopera tot interiorul unde incap 9000 de credinciosi are niste culori extraordinare si este impecabil de curat. Racoarea dinauntru dupa caldura cumplita din curte, combinata cu mersul in picioarele goale pe covorul gros creaza o senzatie de confort speciala.

Interiorul este dominat de candelabrele uriase cu cristale swarovski, peretii albi si podeaua sunt acoperite de insertii delicate de pietre semipretioase care creaza flori sau desene delicate in culori spectaculoase. Picioarele goale pe marmura racoroasa…

Aici am vazut un ceas care m-a intrigat dar am aflat apoi despre ce este vorba. Un ceas care masoara timpul pana la rugaciunea urmatoare sta la loc de cinste pe un perete.

Afara exista gradini intinse, fantani… iar intr-o parte retras, pazit tot timpul, fara accept de a fotografia se afla mormantul seicului Zayed.

      Mormantul propriu zis se afla in curtea interioara a acestei mici moschei si este de o simplitate incredibila pentru cineva care a comandat o cladire ca cea de care v-am povestit. Un dreptunghi din marmura simpla, alba…fara nici o inscriptie…fara nimic…acoperit doar cu pamant. Nu ai voie sa-l fotografiezi asa ca trebuie sa mergi sa-l vezi!

     Moscheea din Abu Dhabi nu are vechimea celor din Arabia Saudita sau vechimea catedralelor din Europa…este noua dar este deja un simbol al islamismului in general, este respectata si venerata pentru fondatorul ei. Cu siguranta in timp o sa devina unul din locurile de pelerinaj pentru musulmani si obligatoriu  de vizitat de toti ceilalti.

hdrDaca aveti ocazia sa ajungeti acolo…nu o ratati! Merita!

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *