LUMEA MARE

Masa de Craciun in Europa

Ce mănâncă de Crăciun europenii

Astăzi m-am gândit sa va scriu cam ce se mănâncă prin alte tari din Europa in zilele de Crăciun. Nu mai e mult pana atunci si deja ne pregatim!

Cred ca la noi sunt foarte multe feluri de mâncare pe care le așteptam cu toți pentru aceasta frumoasa perioada din an. Sarmalele, salata de boeuf, piftia,cozonacii, plăcintele de casa și carnații, caltaboșii preparați in casa. Cred ca avem o varietate foarte mare de bunataturi. Mie îmi ies niște sarmale geniale, pun și mult orez ca asa îmi plac, fiecare pune cum ii place, mai mult orez sau mai multa carne, important este gustul genial, parca și simt mirosul deja.  Dar toată lumea se pregătește pentru aceste sărbători într-un fel special. Voua care mâncare va place mai mult sa o aveți pe masa in noaptea de Crăciun?

sarmale

De exemplu in Franța, mâncarea de Crăciun diferă în funcție de zone, fiecare fiind oarecum specifica. În Alsacia, gâsca este felul principal, în Burgundia se mănâncă curcan cu castane, iar parizienii se delectează cu scoici și foie gras delicios care nu lipsește niciodată de pe masa festiva. Eu cred ca orice pun pe masa, este un simbol al rafinamentului , francezii fiind pretențioși la mâncare, mai ales in zilele speciale din an.

Mâncarea principala este foie gras cu trufe, dar se pot mânca și scoici sau fructe de mare la felul întâi. Felul principal consta în cocoș sau curcan, cu garnitură de piure de mere sau castane. Masa de Crăciun, în Franța, continuă cu diverse sortimente de brânzeturi. Desertul tradițional al Crăciunului în Franța este ,,La buche de Noel” (,,prăjitura buturugă”). O buturugă clasica realizată din blat de vanilie și cremă de ciocolată delicioasa.  Cu o creanga, doua sau trei…Ei s-au inspirat din buturugile adevărate care erau arse în vatra în noaptea de Ajun, deci tradiția contează mult. Vinurile ( suntem in Franța…) sunt foarte importante la masa de Crăciun asa ca la foie gras se bea un vin dulce, iar la desert șampanie de colecție din cea mai buna pe care și-o pot permite.

buche de noel

În Belgia, în privința mesei de Crăciun a belgienilor, bucătăria belgiana este influențată de bucătăria franceză. Aperitivul constă în supa de vacă și scoici, iar felul principal în curcan umplut cu trufe, după care urmează desertul, o înghețată de vanilie cu sos de ciocolata. Aici cred ca este mai simplu, nu sunt asa de pretențioși belgienii.Sper ca pun pe masa si celebrii cartofi prăjiți.
,,Buturuga de Crăciun” nu lipsește nici ea de pe masă de sărbători a belgienilor, bineînțeles și celebrele wafe si cozonaci aromați cu coji de portocale. Belgienii sărbătoresc Crăciunul doar pe 25 decembrie când, de obicei, își vizitează familia. Este o tradiție si nu se poate fără o vizita la familie, care se pregătesc cu ce au ei mai bun. Identic cu ce trăim noi, nu-i asa?

In Italia, masa de Crăciun este considerată cea mai bogată masă din an. Acum cu atât de multi romani acolo vedem pe facebook deja mesele. În nordul țării, se mănâncă mai mult porc, iar în sud se preferă vita. Deci preferințele variază in funcție de zona, au multe preparate pe care le fac cu drag și pun mare preț pe ce se servește. Preparatele care sunt nelipsite de pe masa de Crăciun sunt ,,Lo Zampone”, un picior de porc umplut cu carne si organe de porc tocate, suna bine, bine, nu? Dar arata ciudat! ,,Il cotechino” un carnat cu aceeași umplutura ca și ,,Lo zampone” și torrone, un fel de nuga cu nuci. O masă clasică în Roma începe cu aperitive precum prosciutto cu pepene galben cu mozzareline mici și rotunde. La felul întâi se mănâncă paste făcute in mai multe feluri, nu se poate nici de Crăciun sa nu existe paste pe mesele italienilor după cum vedeți. Felul doi consta în carne de porc sau de vită cu spanac, salată sau mazăre cu diferite sosuri. În Italia, masa de Crăciun se ia înainte de slujba tradițională.

zampone

În nordul Europei, in Suedia, cea mai importantă zi este ajunul Crăciunului, în care este pregătită o masa specială din șuncă, pește și fasole. Cam simplista masa lor de Crăciun dar viata de acolo este mai putin colorata ca cea din sudul Europei.  Mulți suedezi merg la biserică în dimineața zilei de Crăciun cu familia și prietenii apropiați, la ei se numește ,,Jul” și este urmat de alte sărbători. Mâncarea tradițională suedeză de Crăciun este orezul cu lapte pentru cei care iubesc acest fel iar eu personal îl ador. De asemenea, sunt prețuite caltaboșii, șunca și șampania fina care nu lipsește de la masa. Plus tăria tradiționala…știți voi.

god jul

În Finlanda, Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a anului.Chiar te duce cu gândul la o masa de povesti . Masa de Crăciun este bogată în preparate pe bază de pește. Alte mâncăruri tradiționale sunt șunca și cârnații, specialitate de bază în bucătăria finlandeză cum nu găsești in alta parte a lumii. Tin foarte mult la tradiții și de aceea încearcă sa facă anumite feluri speciale care sa ii facă sa se bucure de aceste zile speciale. Eu cred ca finlandezii au foarte multe tipuri de mâncare ce nu pot sa nu placa oricărui oaspete ce ajunge pe la ei in vizita.

Bucătăria din Spania de Crăciun, este oarecum marcată de influența arabă, asa ca este un pic mai ciudata sa zicem. Aceștia le-au adus multe produse care se regăsesc pe masa de Crăciun din fiecare an: orezul, portocalele și migdalele. Este și o tara ce se pretează la asemenea alimente fiind cald. Majoritatea preparatelor tradiționale sunt pe baza de migdale, nuci, fructe uscate și semințe de pin. Pe lângă acestea, tradițional este peștele preparat in multe feluri pentru toate gusturile pentru minunata masa de Crăciun.

Pentru cei din Grecia, majoritatea ortodocși ca și noi, Crăciunul și Anul Nou sunt sărbători bogate in superstiții, dar și în preparate tradiționale. Acum un an am fost si eu in aceea perioada in Atena și am avut ocazia sa mănânc din preparatele lor făcute special pentru masa de Crăciun la prietenii noștri din Atena si vreau sa spun ca a fost un răsfăț total. Grecii nu uită niciodată să însemne pâinea de Crăciun presând aluatul cu palma, înainte de a-l pune la copt la cuptor. Înainte de sărbători, se lucrează la maximum in brutăriile grecești,  pentru a pregăti plăcinte ovale pe care prietenii și vecinii și le dăruiesc. Mi se pare asa de frumos ca tin cont de aceste mici detalii și iubesc Grecia și mâncarea greceasca. Printre prăjiturile tradiționale sunt ,,Melomakaronas”, însiropate cu miere, și ,,Kourabiedes”,o prăjitura foarte, foarte buna acoperită cu fulgi de zahar pe care am și gustat-o.

fursecuri

Se servește curcan umplut asortat cu murături și ca desert, corăbioare și melo-macaroni, o prăjitura cu miere. Datina cere ca după ce ospățul s-a terminat, masa sa nu fie strânsă, astfel ca Iisus care va trece pe acolo , să nu rămână flămând, sa aibă și el ce gusta. Eu cred ca  una dintre cele mai frumoase mese de Crăciun , cele mai frumoase tradiții și obiceiuri vin din Grecia.

In Anglia in ziua de Crăciun, englezii se așează în jurul mesei îmbelșugate dominate de clasica friptură de curcan, budincă, plăcinta tradițională, gin și rom. Casele și încăperile sunt împodobite cu vâsc, rozmarin și iedera. Se bea și multa bere, tărie și vin fiert. Se petrece câteva zile, englezii fiind foarte bucuroși ca pot petrece cu familia clipe minunate. Eu cred ca englezii sunt un pic mai relaxați in ce privește obiceiurile, pentru ei este mult mai important sa fie împreuna și sa se bucure de sentimentele pe care le trăiesc. Iar Londra cred ca este printre cele mai frumoase orașe din lume de Crăciun.

londra de craciun

Tu știi si alte obiceiuri? Din alte parți ale lumii?  Eu iubesc tradițiile noastre și cred ca avem unele dintre cele mai bune mâncăruri pregătite pentru masa de Crăciun dar îmi place sa vad cum petrec și vecinii noștri. Cred ca important este sa facem acest schimb de idei și de ce nu, de rețete. Poate asa am putea înțelege mai bine spiritul Crăciunului.

Crăciun fericit Romania, Italia, Franța, Belgia, Grecia, Anglia, Spania și tuturor tarilor din lume! Va doresc la toți sa petreceți un Crăciun liniștit si plin de bucate alese alături de cei mai dragi oameni din viata voastră.