LUMEA MARE

Goslar – 1000 de ani de istorie

Goslar

Germania inseamna pt majoritatea dintre noi Berlin, Hamburg, Munchen si…poate inca un oras sau doua. Koln sau Frankfurt. Germania are insa de oferit lucruri pe care putini le stiu. In Saxonia superioara, la doar 50 km de Hanovra exista un orasel spectaculos. Goslar. Chiar si printre germani e putin cunoscut. Istoria Goslar este strans legata de minele din jurul sau. Mine care au o vechime de 1000 de ani demonstrata sau 3000 de ani banuita. Astazi minele sunt inchise iar mina principala a devenit muzeu si a intrat in patrimoniul UNESCO. De fapt Goslar detine trei zone care sunt patrimoniu. Doua dintre ele sunt orasul vechi cu casele de sute de ani, mina Rammelsberg. Goslar este ca un oras din povestile spuse in Stapanul inelelor sau Game of thrones. Atat de vechi incat abia se vad cifrele de pe case dar atat de bine renovat incat ai senzatia ca este un studio de film si doar fatadele sunt reale.

Un fel de Sighisoara la superlativ in cel mai pur stil nemtesc.

Siemens

Probabil cea mai cunoscuta familie din Goslar este familia Siemens. Da da. Celebra Siemens! O casa uriasa veche de secole unde odata la doi ani, familia Siemens se aduna pentru o reuniune familiala uriasa. Au dat patru primari in timp si astazi este concernul urias pe care il stim cu totii. De unde se vede ca averea nu se face peste noapte ci in sute de ani.

casa-siemens

Istoria orasului

In lungul timp al existentei sale, ca orice oras a cunoscut clipe de glorie dar si decaderi abrupte. Supranumita la un moment dat “Roma nordului” datorita multitudinii de biserici si catedrale pastreaza si astazi cateva. Cea mai veche are peste 500 de ani si se afla la intrarea in oras. De asemenea se pot vedea zidurile cetatii care imprejmuia si apara orasul de dusmani. Doua randuri de ziduri cu un sant mare de apa intre ele, groase si impunatoare stau in picioare si acum necucerite vreodata. De la resedinta regala a Imperiului la un oras uitat de timp, de la oras de granita intre cele doua Germanii plin de soldati pana la orasul perfect, plin de turisti de astazi.

Roma nordului

Existau pe vremuri 47 de biserici sau catedrale. De mai multe feluri nu doar catolice. Astazi au ramas in oras 5 biserici dintre care 4 luterane si una singura catolica. De altfel, religia predominanta aici este luteranismul. Cu putin timp in urma – pe 31 octombrie a inceput un eveniment care o sa dureze un an intreg in Germania si anume „Anul Luther”. Jubileul este dedicat aniversării a 500 de ani de la reforma lui Martin Luther (1483-1546). Daca nu stiti acesta in calitate de teolog catolic,  a criticat, în urmă cu 500 de ani, practicile inacceptabile ale bisericii romane legate de vînzarea unor indulgenţe. Şi-a sintetizat ideile în 95 de teze critice pe care le-a afişat pe uşa bisericii din Wittenberg, pe data de 31 octombrie 1517. A fost excomunicat de biserica catolica in anul 1521 si asa a ramas pana azi dar a fondat o teologie creștină de tip protestant  – luteranismul.

catedrala

Mina Rammelsberg

Cu semne ca a fost exploatata de 3000 de ani si cu o documentare solida ca exista cel putin 1000 de ani de exploatare, mina Rammelsberg este astazi inchisa si patrimoniu UNESCO. A fost insa baza industriei in Goslar timp de sute de ani. Minele au apartinut mult timp ducilor care stapaneau si orasul iar atunci cand acestea au devenit neproductive au fost cumparate practic de oras. In timp datorita tehnicilor noi, productia a reinceput sa creasca si fireste ca au reintrat in stapanirea aristocratilor. Se vorbeste despre argintul si aurul din Goslar dar de fapt din mina se scotea cupru, zinc si plumb. Plus un material ca bazaltul care acopera practic fiecare casa din oras. In 1988, fara sa plece minerii in capitala in protest, mina a fost inchisa si transformata in muzeu. Aici a filmat George Clooney pentru unul dintre filmele sale si este amintit mereu ca un star care a admirat mina.  Din 1992 este in patrimoniu UNESCO si un must pe lista de vizite din zona. Ai un funicular care urca vreo 150-200 de metri si un trenulet de mineri fara geamuri care te duce in vechile tuneluri. Se ajunge usor cu autobuzul 830.

intrarea in mina

trenuletul cu care intri in mina

lanterna minerilor

in tunel

 Orasul Goslar

Va spuneam ca seamana cu Sighisoara. Seamana ca atmosfera. Case de pe la 1500, toate renovate si daca schimbi fitrul la camera si faci o poza in Piata Centrala nu poti deosebi 1750 de 2016 decat prin reclamele din poza. Scapat de urgia  celui de-al doilea razboi mondial care a distrus atatea orase din Germania, Goslar si-a renovat toate cladirile si strazile iar astazi arata impecabil. Centrul si stradutele adiacente pline de farmec au ascunse si centre comerciale moderne dar au si la vedere carciumi vechi de sute de ani sau cladiri cu aceeasi varsta.

statui-la-intrare

tipuri-de-material

piata-centrala

goslar

casa-din-goslar

aici-se-tine-targul-de-craciun

In Goslar am gasit cel mai vechi spital public din Germania. Mai vechi chiar decat cel din Lubek. O casa transformata intr-un fel de azil pentru ca termenul de spital modern ar fi prea mult, dealtfel acest cuvant neexistand in acele vremuri. Astazi este muzeu si poate fi vizitat.

spital

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *