LUMEA MARE

Gardul de la granita cu Ungaria

O sa avem un gard la granita cu Ungaria! Curand!

Foarte bine!

De cand a inceput iarna subiectul cu eigrantii din Siria/Irak/Libia sau de aiurea din zona aia a intrat intr-un con de umbra. Grecia e silita sa isi securizeze granitele pe apa, netinandu-se cont ca din Turcia in Grecia din insula in insula ajungi si cu un colac de copii, Germania isi linge ranile violurilor din noaptea de revelion, Danemarca   tarile nordice anunta garduri, expulzari si conditii mai grele pentru a obtine statut de azilant si cam atat. Pare ca problema a intrat in stand by. Ca trebuie sa gestionam ce a fost toamna trecuta si o sa o scoatem la capat!

gard_sarma_ghimpata

WRONG!

In curand vine vara si o sa fie mai rau decat inainte! Cei care au ajuns deja in vest le-au spus celor care au ramas cum si in ce fel pot veni si ei ba probabil le-au trimis si bani. Amintiti-va de plecarea romanilor in Spania/Italia. A plecat unul care a mai adus doi care au adus patru etc. Exact acelasi lucru se intampla acum! Au sosit cei curajosi, gata sa isi asume un risc. O sa urmeze grosul! Daca acum au ajuns 1 milion inchipuiti-va ca aproape toti au o familie ramasa in urma. Calculati voi!

Ungaria se pregateste sa construieasca un gard la granita cu Romania…

Si media se infierbanta. Sincer nu prea inteleg de ce! Care e problema? Incerca cineva din Romania sa ajunga in Ungaria prin camp?? Vamile raman la locul lor si vize nu ne trebuiesc ( inca ).  Stiati ca că în 2019 reţelele de gaze naturale ale României şi Ungariei vor fi interconectate? Ca Ungaria este al treilea partener al Romaniei in lume in ceea ce priveste schimburile comerciale? Ca Ungaria insista mai mult decat guvernul Romaniei sa se termine A3 pentru conectarea acesteia cu autostrada M4? Gardul ala ar rupe aceste lucruri? Deloc.

Sa revenim.

    Sunt sigur ca va amintiti ca singurii ”nebuni” din Europa erau ungurii care construiau un gard la frontiera cu Serbia. Ce glume, ce critici, ce vorbe despre cat de rai/nebuni/extremisti/autisti sunt ungurii! Dar la vreo doua luni Budapesta era asediata de emigranti, care facusera din piata din fata garii centrale un fel de targ oriental. Cu tot gardul construit! Fiind din Bucuresti, subiectul cu ”ungurii care vor sa ne fure tara” nu ma atinge si nu-mi este atat de sensibil ca celor din vestul tarii. Ungaria pentru mine este o tara din vest mai civilizata ca Romania. Consider ca daca prima data au luat o hotarare justa construind acel gard ca si cel de la granita cu Croatia si acum va fi la fel! O hotarare corecta dar care tot aproape inutila va fi!  Nu sunt un alarmist, nu imi fac griji pentru “sfarsitul civilizatiei occidentale” dar in timp, atent fiind am invatat sa prevad niste lucruri.Toti o pot face daca ar fi atenti. Prevad ca anul asta spatiul asta Schengen unde ne chinuim sa intram de vreo 10 ani o sa fie suspendat. Exista si proceduri pentru asta. Prima data pentru 6 luni apoi pentru 2 ani apoi nimeni nu o sa isi mai aduca aminte ca au trecut 2 ani. Frontierele o sa devina tot mai securizate dar din pacate incuiem usa si aruncam cheia abia dupa ce hotii ne intra in casa. Sunt curios de reactia romanilor si a autoritatilor la primii 5.000 de refugiati apoi la urmatorii 10.000 – ”cote impuse” apoi la cei fara numar care or sa vina fara sa fie cote ci doar intrand in Romania or sa fie blocati aici.

    Lumea se schimba! Ungurii stiu si fac ceva! Putin, inutil poate dar fac ceva. Noi dormim! Ahhh…ba nu! Ne enervam ca ungurii construiesc un gard care nu ne afecteaza cu nimic! E si asta o politica. Lumea vede/crede si se bucura ca statul roman ia atitudine. Dar nu vede adevarata problema. E ca in Game of Thrones. Dar invers.

Vine vara!

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *