Cu cat se scumpesc vacantele in 2022?

Vacantele din 2022 vor fi mai scumpe!

Este aproape clar pentru oricine are o legatura cat de mica cu turismul, ca vacantele din 2022 vor fi mai scumpe. In ideea ca pandemia de Covid o sa se termine ( in sfarsit ) iar calatoriile vor avea o explozie in acest an sunt mai multe lucruri care vor duce la scumpirea tuturor vacantelor. Chiar daca, probabil in 2022 multe destinatii vor putea fi atinse fara vaccin sau test, vor exista inca multe care le vor cere in continuare. Dincolo de vaccin care este gratuit, un test PCR costa de la 100 de lei in sus. Pentru o familie cu un copil adolescent deja sunt 300 de lei in plus.

Dar dincolo de acest test sunt alte motive care vor duce la scumpire. Si nu exista solutii care sa tina preturile pe loc.

  • Inflatia. In Romania va trece de 10% dupa estimarea autoritatilor. Este evident ca acest procent se va regasi in costul oricarei vacante.
  • Biletele de avion. In contextul crizei de energie, a scumpirii uriase a combustibililor, preturile la biletele de avion se vor mari cu siguranta. Si nu doar biletele de avion ci tot ce tine de transport. De la combustibil la bilete de autocar, tren sau ferry.
  • Explozia de cereri din piata. Piata dicteaza pretul si daca va fi o cerere mare si preturile se vor mari. Este aproape sigur ca dupa doi ani in care majoritatea populatiei a calatorit putin spre deloc exista o dorinta foarte mare de a calatori.
  • Nevoia tuturor de a recupera din pierderi. Toti cei care activeaza in turism, de la hoteluri la ghizi de turism, trecand prin restaurante si tot ce va mai trece prin gand, au suferit pierderi mari in acesti doi ani. Vor dori multi dintre ei sa recupereze acele pierderi, vor profita de cerere, astfel ca vor mari preturile. Cu siguranta ca vor exista si locatii care vor prefera sa ramana la pretul mic dar majoritatea vor mari. O sa vedeti ce preturi vor fi in Mamaia pentru un weekend…
  • Politica autoritatilor locale. In dorinta de a suplini bugetele locale, multe dintre orase vor institui in plus taxe pentru turisti. Cel mai recent exemplu este Navodari unde s-a decis instituirea unei taxe de 1% pe noapte din pretul camerei. Parcarea de asemenea daca nu e asigurata de hotel va costa mai mult. Poate ca vi se pare putin dar se aduna.
  • Locurile limitate de cazare. Poate fi combinata cu explozia de cereri dar e valabila in mod special in orasele aglomerate. Pentru ca numarul de camere din orice destinatie a lumii este limitat iar turistii vin din toate tarile lumii in destinatiile importante, pretul creste ca la o licitatie de multe ori. Pe acelasi trend se va urca si Airbnb pentru ca e firesc.
  • Voucherele de vacanta. Paradoxal dar reintroducerea voucherelor de vacante vor scumpi vacantele din Romania. Aceste vouchere vor adauga cerere pe piata de acasa si astfel piata se va regla in sus.

Majoritatea jucatorilor mari din turismul romanesc estimeaza o crestere de cel putin 20% a tarifelor pentru vacantele din 2022. Sfatul lor este de a cumpara pachetele turistice din timp pentru a evita acest lucru. Puteti face asta sau puteti calatori si prin propriile resurse oriunde in Europa sau in Romania. Ambele alegeri sunt beneficec pentru bugetul personal.

Ceea ce stim siguri este ca 2022 inseamna relansarea turismului in cazul in care nu o sa avem un alte eveniment neprevazut si tragic cum ar fi un razboi. Pandemia, ca vrem sa nu, se va “termina”. Ramane sa va alegeti locul si perioada unde sa mergeti si sa va faceti planurile din timp.

Ne vedem in lumea larga!

Uite o destinatie interesanta daca inca nu ai decis unde sa mergi!

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.