AMERICA DE NORDLUMEA MARE

Chicago! Work and travel…

       Work and travel…

     Cine nu a auzit de visul american? Cati dintre noi nu ne-am dorit sa-l traim? Cati dintre noi am auzit insa de programul work and travel ? Ei bine, este un lucru minunat, un program in cadrul caruia poti munci si calatorii  in America si nu numai… In special insa lumea noua de dincolo de ocean ma atragea ca un magnet si prin ei am gasit posibilitatea sa imbin placutul cu utilul.

logo-CND-Turism-bun
Trei luni de munca si vacanta in acelasi timp in Chicago – intemeiat prin anii 30 in secolul XIX,  al treilea mare oras al Statelor Unite. Orasul gangsterilor de demult cum era Al Capone, plin de parcuri, muzee, lumini, zgarie nori ametitori, pe marginea unuia din cele cinci lacuri din nordul Statelor Unite si anume Michigan. Job in Institutul de Arta din Chicago…locul acela plin de comori  contemporane, antice, africane, bizantine. Plin de picturi, sculpturi, desene…cultura pusa la maximum de pret!

institutul de arta       Cum sa spui pas unei asemenea oferte mai ales ca stiam ca o sa prind si 4 Iulie – Ziua Independentei acolo? Voi nu ati fi mers?  Toate actele rezolvate gratie agentiei nu asteptam decat sa plec in vacanta speciala. Iar nimic din ce a urmat nu m-a dezamagit!

       Se spune despre americani ca sunt inculti si indiferenti. Nimic mai putin adevarat. Chicago nici macar nu poti spune ca este un oras pur american. Sunt aproape trei milioane de oameni din 77 de comunitati. Poate in Londra sau New York sa mai gasesti o asemenea diversitate etnica. Gasesti de mancare orice-ti trece prin cap din orice zona a lumii si noi ca romani desigur ca ne numaram printre cei care gatesc.  Orasul te intampina cu lacul Michigan si cu bulevardul cu acelasi nume care taie orasul de la sud la nord.

b dul michigan      Munca alaturi de colegii de acolo nu este una usoara, cultura lor in ceea ce priveste acest lucru diferind un pic (mai mult) fata de ceea ce stim noi. Salariul minim garantat este undeva la 9 dolari/ora iar tu primesti mult mai mult  dar pentru acesti bani chiar muncesti. Intr-un institut de arta zambetul este indispensabil si daca ar fi sa caracterizezi in doua trei cuvinte ai putea spune munceste/informeaza/zambeste! Toata lumea este preocupata de arta, de cultura si de felul in care munca lui aduce valoare institutiei. Afterul insa m-a atras la acest post si prietenii noi mi-au dezvaluit lucruri minunate dintr-un oras incredibil!

       Millenium Park este oaza de liniste si sanatate a orasului. Un parc intre zgarie nori unde gasesti si deja celebra Cloud Gate atat de frumoasa in perfectiunea ei…

millenium parkcloud gateIti ia o zi intreaga sa vizitezi parcul dar merita fiecare clipa petrecuta acolo! Iar seara fantana Buckingham intregeste experienta facand-o de neuitat!

fantana        Apoi in fiece zi dupa ce programul tau strict de lucru se sfarseste, orasul se dezvaluie la picioarele tale aratandu-ti minunatiile dobandite prin munca oamenilor din toata lumea. Cartierul chinezesc unde ratele fripte atarna la ferestrele restaurantelor sau plajele lacului Michigan, singurul in intregime pe teritoriu american, turnul fost Sears acum Willis care la inaugurare a fost cel mai inalt din lume cu cei 442 de metri ai lui, ramanand si acum in top 10 al celor mai inalte constructii din lume! Se viziteaza si nimeni nu-l rateaza de la inaltimea celor 108 etaje ale sale privelistea fiind ametitoare.

sears_tower   Colegii m-au dus sa vad diferenta intre vechiul turn de apa si una din cele mai bizare dar in acelasi timp frumoase cladiri din oras, Water tower, facuta sa para ca apa  impleteste peretii sai si eleganta vechiului turn de apa iti taie rasuflarea.

     aqua-building-chicago-illinois      Shoppingul la care eram nevoit sa insotesc colegele este reprezentat prin o multime de mall-uri care o sa redefineasca in mintea ta notiune de mall cu care esti obisnuit. Ofertele magazinelor se intrec in reduceri si este de domeniul fantasticului ca una dintre doamne sa iasa dintr-un asemenea loc fara macar o punga cu logo-ul unuia din magazine…

      Timpul trecea si printre sarcinile de la institut si vizitele in oras am ajuns pe nestiute la 4 iulie- Ziua Independentei Statelor Unite ale Americii! Top trei ca sarbatoare, nimeni nu le face un clasament, alaturi de Craciun si thanksgiving day, e sarbatorita cu fast in oras si toate natiile de pe pamant nascute sau nu in oras o celebreaza! Chicago e renumit pentru artificiile sale de 4 iulie si la sfatul colegilor am luat o croaziera pe lac pentru acea seara. Dupa paradele din oras imbarcati in vaporul care a iesit pe apa am admirat spectacolul luminilor multicolore si viata parea rupta din rai. Cladirile care se luptau cu norii primeau coroane de culori facand clipa sa devina eternitate la fiecare bubuitura urmata de sclipire…

artificiiExperienta pe taram american este unica. Munca, orasul, oamenii…toate implinesc un tot fara cusur si iti doresti ca trei luni sa devina o viata. Esti student? Tu de ce nu incerci?

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *