ROMANIA

Cel mai frumos muzeu din Bucovina. Muzeul Arta Lemnului din Campulung Moldovenesc

Cel mai frumos muzeu din Bucovina.

Dupa parerea noastra, cel mai frumos muzeu din Bucovina este Muzeul Arta Lemnului din Campulung Molodvenesc. Si o sa aducem si argumente.

Fondat în 1936, fix in acelasi timp cu Muzeul Satului din Bucuresti, Muzeul Arta Lemnului păstrează singura colecție etnografică din România dedicată exclusiv obiectelor din lemn. Si este firesc sa se afle aici, pentru ca Bucovina este “Tara Fagului”, zona cu paduri uriase, unde lemnul, de sute de ani, a avut o importanta uriasa, modeland viata localnicilor, indiferent cine a stapanit locurile.

Bucovina

Redeschis anul trecut, dupa o renovare completa, situat in centrul orasului, isi asteapta vizitatorii cu trei etaje de vizitat pline  de exponate si o curte exterioara unde se pot vizita case vechi pastrate exact ca in timpurile de atunci.

La parter, descoperi Cântecele cătunești din Război ale soldatului câmpulungean Costan Vaman Lucan, scrise în tranșeele Primului Război Mondial, acum mai bine de o sută de ani. Arme, filme, afișe, proiecții, sunete, o întreagă scenografie dedicată unui carnețel de poezii mare cât palma! La etaj, cele 12 săli ale Expoziției Permanente, redeschise la 1 iunie, vă așteaptă cu povestea lungului drum al lemnului, din pădure către artă. La Mansardă, va bucurati in aceasta perioada de expoziția temporară „Miniaturi: obiecte de-o șchioapă” sculptate și meșteșugite-n lemn de câmpulungeanul Ionel Ichim!
Muzeul arta lemnului prezinta colectii de obiecte de lemn pe care localnicii de aici le-au folosit in viata de zi cu zi dar si diferite alte exponate cum ar fi costume populare sau expozitii cu caracter temporar unde regasim istorii extraordinare ale oamenilor locului.
Felul in care a fost reamenajat muzeul da posibilitatea de a observa intr-un stil modern fiecare exponat. Pornind de la intrare unde primul exponat este o uriasa sectiune a unui molid care avea cateva sute de ani atunci cand a fost taiat. Iti poti imagina dimensiunea acestuia si extrapoland putin dimensiunea padurilor seculare de aici. Copaci uriasi si paduri intinse care acopereau Tara Fagilor. O imagine surprinsa intr-o fotografie, care seamana cu cele facute in vestul Statelor Unite ale Americii ne arata ce industrie se dezvoltase aici.
sectiune de molid
Această secțiune în molid, atunci când a fost tăiată, avea 675 de ani.
industria lemnului in bucovina
In centru, in randul de jos proprietarii de paduri si gatere
Fiecare sala te conduce prin viata de zi cu zi a bucovinenilor si iti prezinta felul in care lemnul a fost folosit in fiecare clipa a existentei unei familii de aici. Orice iti poti imagina a fost realizat si din lemn. De la usi, cani, opinci, copai pana la instrumente muzicale.
Nu sunt uitate costumele populare.
Doua povesti sunt frumoase si interesante. Prma este cea a carului vechi de 300 de ani, detinut in proportii egale de trei frati. Câmpulungenii, pe vremuri, călătoreau la Focșani, cale de 300 de kilometri, de unde cumpărau vin. Mergeau cu carul încărcat cu lemn, scândură, vite, legau deasupra carului polobocul mare și se întorceau de acolo cu vin. Făceau un fel de troc. Trei săptămâni dura drumul. Carul din imagini era folosit de cei trei frați, dar, după ce se întorceau, desfăceau carul, ca să nu poată merge unul fără altul după vin.

A doua poveste este una din primul razboi mondial. Un carnetel cu poezii scrise pe front de catre un soldat roman. Carnetelul a fost gasit in arhiva muzeului si apoi pe baza informatiilor a fost creata povestea acestuia. A fost gasita familia, urmasii, diferite obiecte ale acestuia. La parter, in trei sali, descoperi istoria “Marelui Razboi” in care romanii au luptat pentru “Romania Mare” dar si de partea Austriei. Foarte interesanta si bogata in exponate, cu celebrul carnetel in centrul sau, expozitia este un remember al zilelor grele pe care le-au strabatut strabunii nostri.

Curtea exterioara te asteapta cu case vechi in marime 1/1 construite din lemn si unde poti vedea felul in care traiau bucovinenii in trecut. Importanta lemnului in viata lor. O sa descoperi universul bunicilor noștri, felul simplu și firesc în care trăiau în satele Bucovinei și echilibrul relației pe care o aveau cu natura, cu pădurea, cu lemnul.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.