Ce poti face in Shanghai?
Top obiective in Shanghai
Orasul Shanghai are aproape 20 de milioane de locuitori. Este urias dar extrem de usor de vizitat si usor de inteles. Reteaua de metrou cu 16 linii duce in orice punct al orasului si oricum, obiectivele turistice importante, cele vanate de turisti se afla intr-un perimetru relativ mic. Este intuitiv si raul ce desparte orasul delimiteaza simplu obiectivele. Exista autobuze Hop on/Hop off si 30 de yuani/zi/biletul este mai mult decat rentabil.
Asadar, lasand istoria orasului, asupra caruia o sa revenim, enumeram pur si simplu obiectivele:
Principalul punct de atractie din Shanghai ramane fara indoiala panorama de pe faleza de la Bund.
O faleza lunga de-a lungul raului Huangpu de unde poti vedea cartierul bussiness – Pudongul, cu celebrele cladiri Oriental Pearl Tower, Shanghai World Financial Center ( desfacatorul ) sau noua si cea mai inalta deocamdata Shanghai Tower. Pe rau trec vase de croaziera sau vase de marfa, seara fiind un spectacol desavarsit de lumini si miscare. Este aglomerat, gasesti magazine cu apa sau street food si fel de fel de suveniruri. Aici se gaseste si de acum celebrul tren cu lumini pe sub apa, cel care face legatura intre malurile raului. In colt, la ochiul Shanghaiului, unde sunt cele trei tepe de beton este un muzeu al Shanghaiului ce poate fi vizitat gratis.
Un video interesant aici.
Croaziere pe raul Huangpu
Debarcaderul pentru croaziere il gasesti aici, si te poti plimba pentru 50 de minute platind 120 de yuani sau traversa pur si simplu pe partea cealalta cu feribotul contra sumei fabuloase de 2 yuani. Ai grija doar la aglomeratie. Este foarte posibil sa trebuiasca sa astepti mult pana reusesti sa iei un vaporas. Si mergi noaptea. E mult mai interesant!
Strada Nanjing
O strada pietonala 75% din lungimea ei, strabatuta de trenulete ce te plimba contra a 5 yuani de la cap la cap. Un fel de Rambla combinata cu Champs Elysse si un bulevard din New York. Plina de magazine, de lume, de lumini si de politisti ce au in mare parte sarcina sa dirijeze pietonii. Gasesti orice, de la mall-uri la magazine de artizanat, cafenele, mancare, bombonerii sau un ditamai Apple Store. Raiul shoppingului. Strada pleaca din Bund si se termina in Piata Poporului fiind un fel de artera principala a orasului. Imposibil de evitat o sa treci de mai multe ori pe acolo vrand/nevrand.
Piata Poporului
Unul dintre centrele orasului. Inconjurata de zgarie nori, are pe laturi atat muzee cat si cladiri guvernamentale. Nu este atat de impunatoare in stilul comunist consacrat, fiind pastrate in jurul ei cladiri construite in anii ’30 in stilul gotic sau o biserica mica anglicana din caramida rosie. Este verde si merita o plimbare de jur imprejur. Aici gasesti cateva obiective culturale. Doua muzee si Teatrul National din Shanghai sau muzeul Madame Tussauds
Asa arata o parte din Piata Poporului
- Muzeul Shanghai – Muzeu de istorie cu intrarea gratuita – pe cele patru etaje o sa descoperi o parte din istoria Chinei.
- Urban Planning Museum – Un fel de muzeu de stiinta. Aici gasesti o macheta a Shanghaiului la scara redusa dar completa, macheta care te ajuta sa intelegi cat de mare este orasul. Arta, arhitectura, pictura, stiinta. Pentru 30 de yuani – MERITA!
- Teatrul National. In perioada vizitei mele am prins Festivalul Shakespeare. Dar nu, nu am fost la spectacol…
- Madame Tussauds din Shanghai se gaseste tot in Piata Poporului si trecand de cateva ori pe langa el nu am observat cozile din alte orase. E lipit de Hotel Radisson Blu.
Muzeul Madame Tussauds
Tot in Piata Poporului gasesti si celebrul muzeu Madame Tussauds. La strada si extrem de vizibil, plin de turisti in fata, este unul dintre cele patru existente in China. Mai exista unul in Beijing, unul in Wuhan si unul in Chongqing ( unde o fi si orasul asta ) . Daca mergi ar fi bine sa te interesezi un pic de particularitatile vietii artistice din China si din Asia in general pentru ca pe langa vedetele mondiale sunt foarte multe vedete locale. Astfel pe langa Michael Jackson sau Marilyn Monroe, o sa-i gasesti si pe Zhou Libo – un comediant chinez, Yao Ming – baschetbalistul sau vedete pop locale. Deschis inca din 2006, este unul dintre cele mai vizitate din Asia.
Pret bielete: 170 yuan/adult si 115 yuani copil sau senior daca le cumparati online ceea ce va si recomand ca sa evitati coada si sa castigati timp.
Gradinile si bazarul Yuyuan
Un loc pastrat din secolul trecut, un loc unde nu o sa gasesti nimic arhitectural din noua scoala. Poate doar faptul ca este efectiv inconjurat de zgarie nori. Un bazar plin cu magazine, in stilul vechi chinezesc, cu pagode, cu alei aglomerate si multa lume, in spatele acestuia regasindu-se gradinile Yu yuan. O parte a Shanghaiului ramasa neatinsa. Un oras vechi, inghesuit, racoros, plin cu mici lacuri si cascade, cu celebri pesti rosii inotand, cladiri vechi, copaci uriasi si batrani, umbra si liniste. O reconstituire a felului de a trai al chinezilor din oras de acum cel putin 150 de ani. De neratat! Intrarea in bazar e free, in gradina se platesc 30 de yuani iar daca vreti sa intrati si la Good Temple intrarea este 10 yuani.
[Best_Wordpress_Gallery id=”99″ gal_title=”Gradinile Yu yuan”]
Cartierul Pudong
- Oriental Pearl Tower – se viziteaza, fiecare bila fiind o expozitie si poti ajunge pana in varf. – 220 yuani biletul pentru top si vizitezi fiecare bila.
- Acvariul din Shanghai – situat chiar langa Oriental Pearl. 160 yuani/biletul
- Shanghai World Financial Center.– poti ajunge in varful sau la 470 de m inaltime contra a 180 de yuani. Panorama este uimitoare.
Chiar si o plimbare prin acest loc, nu foarte mare si nu greu de vizitat, iti lasa o impresie deosebita. Turnurile inalte si pasarelele pietonale contribuie la un peisaj de oras SF.
Templul de jad al lui Buddha
“Doar” 128 de ani vechime pentru acest templu. Un loc linistit intre zgarie nori. Aici poti sa intelegi fascinatia chinezilor pentru jad si ai ocazia sa vezi cum se aduc ofrande si cum se roaga oamenii. O calatorie intr-un trecut diferit al Chinei. O vizita dureaza maxim doua ore si merita trecuta pe lista cu “must”! De la statui uriase pana la unele mici, religia chineza in mediul ei. Cu 10 yuani poti vizita templul.
Fireste ca mai sunt si alte obiective. Acestea sunt cele mai importante in viziunea mea. Cartierul francez sau strada veche pot fi de asemenea pe lista, muzeul de arta din Pudong e un alt loc, stadionul olimpic poate. Dar despre acestea la urmatoarea calatorie…
Shanghaiul nu reprezinta China traditionala. Este un oras complex, cosmopolit, unde se vad urmele influentei Europei occidentale si americane peste tot. Chiar si oamenii sunt trecuti dincolo de traditia chineza si au adoptat multe dintre obiceiurile din vest. Dar este un oras uimitor care merita vizitat si gustat pe indelete. Daca aveti ocazi va recomand cu toata caldura sa nu il ocoliti.
Merita!
Chiar vroiam sa vizitez vara asta Shanghai-ul. Un articol foarte util. Multumim pentru el.