ROMANIA

Ai vizitat Castelul Stirbey din Sinaia?

Castelul Stirbey din Sinaia

Ai fost la Castelul Stirbey din Sinaia pana acum? Nu? Nici noi… Si nu e un lucru cu care sa ne mandrim. Dar cum se spune, mai bine mai tarziu decat niciodata.

Nu multi dintre noi stim istoria marilor familii din Romania iar familia Stirbey este una dintre ele. Originara din Oltenia, cu bune si cu rele, coboara in istoria romanilor pana in secolul al XV-lea si a dat tarii doi domnitori, printi sau ministrii in vremurile mai noi. Inruditi cu alte familii mari, precum familia Bibescu, cu descendenti din Brancoveni, familia Stirbey a influentat politica Tarii Romanesti si apoi a Romaniei iar Barbu A. Stirbey a fost extrem de apropiat de Casa Regala a Romaniei fiind un fel de Eminenta cenusie a Regelui Ferdinand.

Barbu Dimitrie Stirbey, a fost unul dintre cei doi domnitori dat de familie Tarii Romanesti. Acesta a devenit Domnul Tarii Romanesti in anul 1849 si a condus tara in doua randuri, chiar daca pentru putin timp. Alina Stirbey, cunoscuta si ca Printesa Alexandrina a fost cel de-al saselea copil si a doua sa casatorie a fost cu generalul Ioan Emanuel Florescu. Impreuna cu acesta in 1874, anul in care a inceput si constructia Castelului Peles, au decis sa construiasca o resedinta de vara in Sinaia. A fost prima lucrare de exceptie a unui arhitect olandez cu cetatenie romana, Josef Schiffeleers, care datorita succesului acestei vile a reusit apoi sa devina cunosct si sa contribuie la nenumarate constructii atat din Sinaia dar si din Bucuresti.

Putem spune ca, alaturi de palatul Printului Dimitrie Ghica ( constructie ce astazi nu mai exista ) a dat tonul mutarii aristocratiei Romaniei in Sinaia alaturi de Familia Regala iar astazi Castelul Stirbey este cea mai veche cladire civila din Sinaia si adaposteste Muzeul Orasului Sinaia, o cafenea precum si sase camere destinate oaspetilor.

vila stirbey sinaia Arhivele Nationale ale Romaniei
Astazi poti savura o cafea sau un ceai pe aceea terasa.
Castelul Stirbey este in centrul statiunii, in spatele uriasului hotel New Montana si chiar in fata la Teleferic. In timp ce asteptati la coada sa urcati la Cota, puteti lasa rand si vizita muzeul orasului.

Muzeul Orasului Sinaia

Cele 13 sali ale muzeului, te poarta prin istoria orasului. Din vremurile in care Sinaia era centrul elitelor Romaniei, prin vremurile comuniste si aduce povesti in fata vizitatorilor. Sinaia are o istorie uriasa in spate, Imparatul Franz Josef a pasit pe aici, Familia Regala a Romaniei iubea Sinaia si Orient Express-ul avea statie permanenta in Sinaia. O statiune exclusivista si aristocratica plina de lucrurile bune dar si de cancan-urile aduse de inalta societate. Sa nu uitam cate averi s-au pierdut in Cazinoul din Sinaia, sa nu uitam ce de povesti de iubire s-au aprins si stins aici.

intrare muzeu Sinaia

taxa si program muzeu Sinaia

Se spune ca atunci cand a decis sa construiasca Castelul Peles, Carol I a fost intrebat de ce a ales sa il construiasca in marginea tarii. Pe atunci Romania nu trecuse prin Marea Unire si Sinaia era practic la granita cu Imperiul Austro-Ungar. Carol I  a zambit si le-a spus tuturor ca in harta pe care o poarta in suflet, acest Palat se afla in inima tarii! A anticipat astfel cu ani buni Marea Unire de la 1918, iar Sinaia se afla astazi cu adevarat in inima Romaniei.

Muzeul orasului Sinaia, este astfel structurat incat sa intelegi atat lucrurile bune cat si perioadele mai putin bune prin care a trecut. Cu sali dedicate Revolutiei din 1989, personalitatilor ce s-au nascut in Sinaia sau cu sali in care se regasesc obiecte ce tin de religie sau sporturile de iarna, este ca o calatorie in timp pentru privitor. O sa intelegi mai bine de ce acest oras este atat de importnat pentru romani si Romania.

Fiecare sala prezinta aspecte din istoria orasului si cel mai interesant exponat ni s-a parut certificatul prin care se anunta nasterea Regelui Mihai I, certificat original ce se afla aici.

Certificat nastere Regele Mihai I
Certificatul de nastere al Regelui Mihai I

Cu salile dedicate comorilor din Bucegi, oraselor infratite cu Sinaia, personalitatilor de aici, trenului Orient Express si inca altele, muzeul orasului Sinaia te asteapta sa il vizitezi si sa te bucuri de un timp interesant si valoros petrecut alaturi de cei dragi.

Castelul Stirbey are de asemenea o cafenea unde poti savura o prajitura, un ceai sau o cafea in timp ce privesti Bucegii si mai are si spatii de cazare pentru doritori. Sase camere sunt la dispozitia turistilor intr-un castel-muzeu aflat in centrul statiunii Sinaia.