Casa cu Farfurii din Sinaia

Casa cu farfurii din Sinaia

Casa cu Farfurii din Sinaia face parte dintr-o istorie despre care am invatat foarte putine lucruri,insa o istorie despre care nici macar cei din vremurile de atunci nu ar fi vrut sa invatam la scoala. Istoria de cancan a familiei regale din Romania, cea in care articolele cu amantlacuri erau deliciul publicului, in ziarele de atunci.

Scurta istorie a casei cu farfurii

In anii Romaniei Mari, anii dintre cele doua razboaie mondiale, Casa Regala a Romaniei a avut cateva “probleme amoroase” pe langa care cele ale Casei Regale Britanice de astazi efectiv palesc. Regele Carol al II lea a fost unul dintre cei mai ( sa-i spunem pe nume ) fustangii regi din Europa. Cu nenumarate amante pe care nici macar nu mai incerca sa le ascunda. De altfel, in anul 1925 a si renuntat la tron (pentru a treia oara) si a fugit in lume cu Elena Lupescu. In anul 1927, Regele Ferdinand a trecut in lumea celor drepti iar Carol al II lea s-a intors  pentru a urca pe tron in locul fiului sau regent, Regele Mihai I. In acest context, in anii 1928-1930, a fost construita Casa cu farfurii, cea care si-a luat numele de la farfuriile cu care este impodobita fatada casei. Casa a fost  proiectata si construita de Duiliu Marcu, unul dintre cei mai celebri arhitecti ai Romaniei, cel care a fost si președinte de onoare a Uniunii arhitecților din România si caruia i se datoreaza printre altele Palatul Victoria sau Cladirea Academiei Militare.

Casa cu farfurii, a fost pentru cativa ani, locul de intalnire “de taina” intre Regele Carol al II lea si amanta sa Elena Lupescu, sub acoperirea intalnirilor cu consilierul sau Constantin Busila, cel care o detinea ca proprietar. Casa era construita cu o intrarea speciala separata pentru Carol al II lea, care astfel  putea merge linistit la Lupeasca. Timp de de vreo trei ani a durat aceasta situatie pana cand, regele a  cumparat o casa in Sinaia doar pentru “Duduia sa”.

Carol al II lea si Elena Lupescu
Carol al II lea si Elena Lupescu
Constantin Busila
Constantin Busila – consilierul Regelui Carol al II lea
Duiliu Marcu
Duiliu Marcu -arhitectul si constructorul Casei cu Farfurii

In timpul comunismului, in casa au locuit trei familii dar imediat dupa Revolutie, urmasii lui Constantin Busila au revendicat-o si au si castigat-o in instanta. Ca si curiozitate, printre cei care se numarau ca mostenitori se afla si Ion Ratiu.

CASA CU_FARFURII

Casa cu farfurii astazi

Astazi Casa cu farfurii a devenit o pensiune de lux care a pastrat aproape in totalitate aerul regal de timp interbelic majestuos. Proprietarii sunt o familie din Grecia ce are printre membrii sai, ca si o familie regala, personalitati importante, in lumea artei insa. Proprietarul, Ajax Manthopoulos este actor, Linda Manthopoulou mama sa, este sora cu celebra Irene Papas cea care a jucat in Zorba Grecul sau Tunurile din Navarone. Asa se explica faptul ca exista un restaurant grecesc in Casa cu farfurii! Si asa se explica de ce in timpurile noastre restaurantul este atat de cautat fiind singurul cu specific grecesc din Sinaia.

casa-cu-farfurii

casa_cu _farfurii

Casa cu farfurii este la doar 60 de metri de Manastirea Sinaia si la vreo 700 de metri de Castelul Peles. Nu poate fi trecuta cu vederea fiind unica in felul ei. Dispune doar de cinci camere dar fiecare camera este unica in felul ei, singurul punct comun fiind jacuzzi-ul prezent in toate camerele.

Designul interior al camerelor pastreaza atmosfera plina de mister de pe vremea intalnirilor secrete dar aduce si tehnologia moderna din zilele noastre, toate camerele fiind dotate cu televizor plat iar wi fi-ul este disponibil gratuit in toata proprietatea. Dar eista atat de multe lucruri din aceea vreme care inca se pastreaza. De la vitralii la seminee…

Camera Rosie si Camera Albastra pot fi inchiriate impreuna pentru ca exista o usa ce face legatura intre ele si astfel pentru un doua familii e chiar super interesant.

In afara de camerele din vila exista si o camera in afara vilei, o casa separata si ea cu jacuzzi si la fel de luxoasa.

De asemenea exista parcare gratuita iar un punct forte al locatiei este faptul ca proprietarii accepta animalele de companie, avand o camera speciala dedicata acestora. 

 

Indiferent de camera pe care o alegi, vederea la munte este garantata iar in unele dimineti trezirea se face in sunetele dulci ale clopotelor de la Manastirea Sinaia de peste drum.

Restaurantul Casa cu Farfurii

Aici se vede legatura de astazi cu Grecia si proprietarii actuali. In Sinaia se servesc specialitati grecesti in multe locuri dar nu exista un local cu specific grecesc. Daca va este dor de gustul Greciei, Casa cu Farfurii este locul care va alina sentimentele. Preparatele de aici sunt exact la fel ca in Grecia. Gustoase, parfumate, cu portii uriase si servite in acelasi mod ca la o taverna de oriunde din tara care ne este atat de draga vara. Dar bucataria nu iti ofera doar preparate grecesti ci si preparate traditonal romanesti si internationale. Astfel ca ai si paste dar si papanasi. Ce va pot recomanda este ceaiul baut aici. Sideritis. Ceai grecesc de munte. Extraordinar. Un mix de musetel cu tei.

Casa cu farfurii  este o destinatie in sine dar in acelasi timp si un loc de unde poti ajunge foarte usor la o multitudine de obiective turistice din Sinaia, toate fiind la cel mult un km si putin de locatie. Manastirea Sinaia, Castelul Peles, Pelisorul, Castelul Stirbey sau Cota 1400 sunt locurile care va asteapta oricand.

Contact si rezervari Casa cu farfurii

Rezervari pentru cazarea la Casa cu farfurii puteti face pe booking.com , pe site-ul propriu sau direct la numarul de telefon 0737 309 436 . Iar mai multe informatii despre locatie gasiti pe pagina de facebook.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.