Simptomele Coronavirusului

Cum stii ca esti bolnav? Care sunt simptomele coronavirusului?

S-au dus zilele cand ne plimbam si acum o plimbare pana la magazin sau cu catelul in fata blocului este cea mai lunga excursie pe care o putem face. Pentru ca trebuie sa ne ferim.

“Dar daca totusi…cum stim?” Cum iti dai seama ca ai avut ghinionul sa te imbolnavesti? Nu e nevoie sa trecem prin asa ceva dar e bine sa stim si sa fim pregatiti. Sa vedem care sunt simptomele coronavirusului in urma studiilor de pana acum.

Am preluat de pe diverse site-uri de incredere cateva informatii utile.

Simptomele coronavirusului apar in medie la 5 zile de la contractarea virusului.  Principalele simptome sunt febra, tuse seaca, probleme de respiratie.

Potrivit studiilor realizate, persoanele care au contractat virusul si sunt asimptomatice timp 12 zile este putin probabil sa mai prezinte simptome. Cu toate acestea, izolarea timp de 14 zile este obligatorie pentru a preveni raspandirea virusului. Cercetarile au aratat ca majoritatea persoanelor care se infecteaza manifesta simptome usoare ale bolii. Complicatii apar in general la persoanele varstnice, trecute de 65 de ani, care au boli asociate precum diabet, hipertensiune, probleme renale, dializa, sau alte conditii medicale negative preexistente.

Simptomele coronavirusului pe zile – detaliate de studii

O imagine completa si clara a evolutiei coronavirusului in organism a fost oferita de un studiu realizat in Wuhan, locul de unde a izbucnit epidemia de coronavirus. Studiul, citat de publicatia elena I Efemerida , citata de agentia Rador, a analizat peste 200.000 de cazuri de pacienti infectati cu coronavirus.

Febra mare prezenta in 99% din cazuri

Rezultatele studiului realizat la Spitalul Zhongnan al Universitatii din Wuhan a aratat ca aproximativ 99% din bolnavi au prezentat febra mare, mai bine de jumatate simteau o stare de oboseala si erau chinuiti de o tuse seaca, iar circa o treime dintre ei simteau dureri musculare si se confruntau cu dificultati de respiratie.
Un studiu al Centrului pentru Controlul Bolilor din China arata ca circa 80% din cei infectati cu noul coronavirus se confrunta cu simptome moderate, 15% cu simptome severe, iar 5% ajung in stare critica.

Iata cum evolueaza simptomele la bolnavii tipici de Covid-19 :

  • – Prima zi : Bolnavii prezinta febra. Este posibil sa simta oboseala, dureri musculare si sa fie chinuiti de o tuse seaca. Un mic procent din bolnavi este posibil sa fi simtit o stare de greata cu o zi-doua inainte sau se poate sa fi avut diaree.
  • – a 5-a zi : Bolnavii se pot confrunta cu dificultati de respiratie, in special daca sunt inaintati in varsta sau daca se confrunta cu probleme grave preexistente de sanatate
  • – 7-a zi : In medie, bolnavii sunt transportati la spital la o saptamana de la contractarea virusului, potrivit studiului Universitatii din Wuhan.
  • – a 8-a zi : In acest punct, bolnavii care au o forma grava (in procent de circa 15% potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din China) dezvolta un sindrom de detresa respiratorie acuta, ce are ca efect acumularea de lichid si prabusirea alveolelor, impiedicand plamanii sa realizeze schimbul de oxigen si dioxid de carbon, iar boala putand deveni astfel fatala. De obicei, aceasta este ziua in care devine necesar aparatul de ventilatie.
  • – a 10-a zi : Daca simptomele se inrautatesc pe masura ce boala evolueaza, in acest punct majoritatea bolnavilor ajung la Terapie Intensiva. Bolnavii respectivi se confrunta cu dureri puternice in zona abdominala si prezinta o mai mare lipsa a poftei de mancare decat cei care prezinta simptome moderate. Dar doar un procent mic (circa 2% din bolnavi) pierd lupta cu viata la circa 18,5 zile de la infectarea lor.
  • -a 17-a zi : Bolnavii care isi revin dupa Covid-19 primesc in general bilet de iesire din spital, dupa doua saptamani si jumatate de boala.
Suntem intr-o lupta continua cu teama, boala si mai nou cu greutatile economice. O sa depasim aceasta perioada si vom fi mai puternici ca oricand pentru ca (  sper ) vom face lucrurile mai bine ca inainte! 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.