LUMEA MARE

Bruxelles – top obiective

    Obiective turistice in Bruxelles

  Bruxelles m-a surprins enorm pentru ca in centrul politic al Europei, ma asteptam sa gasesc o chestie foarte oficiala, cu cladiri de sticla gen centru de afaceri, cu domni si doamne corporatisti, politicieni scrobiti si cu morga aia importata de VIP, limuzine in coloane oficiale. Ce departe de adevar am fost…influenta media uneori iti creaza o imagine deformata! Da! Exista si partea asta in Bruxelles in zona unde este Consiliul Europei dar totusi chiar si acolo in mijlocul intersectiei e un mic parc si pe banci sunt oameni care-si mananca sandwich-ul tacticosi fara sa le pese de ceea ce se petrece in jurul lor. Mi-a placut Bruxelles-ul! Foarte mult! Mi-ar place nespus ca si Bucurestiul sa ajunga la un moment dat asa.

BruxellesCapitala Europei – Bruxelles

      Capitala U.E. iti ofera o experienta superba. In afara zonei de care am amintit ai atatea lucruri de vazut incat ti-e greu sa te decizi cu ce sa incepi. Ai putea sa legi doua lucruri care sunt apropiate si pot fi vizitate intr-o singura zi fara graba. Parcul MiniEurope – in aer liber poti vedea  80 de orase cu 350 de constructii in miniatura reprezentand toate statele membre U.E. Fiecare tara este reprezentata de o anumita cladire, ai o minidescriere si imnul tarii respective in fata fiecarei machete. Copii pana in 12 ani  platesc 11 euro iar restul 14.20 dar merita fiecare cent. Este ca un tur al Europei facut in 2-3 ore si vezi cladiri pe care poate le-ai vazut in realitate dar observi lucruri care ti-au scapat atunci.  Foarte aproape de parc este Atomium.Nu ai cum sa-l ratezi! Se vede si din parc. Chestia aia imensa care seamana cu un atom de…de ceva… Se poate urca pana sus si costa 11 euro pentru adulti si 6 pentru copii.

Brussels-Atomium

Odata terminate astea doua vizite orasul iti ofera centrul vechi, centru nou…  E un amestec reusit de istorie veche cu istorie contemporana. Zonele sunt destul de bine delimitate…ai partea veche a orasului, cu statuia lui pipilica ala mic (manneken pis) cel care conform legendei a salvat orasul facand pipi pe fitilul unui tun. Tipul are si o amica la fel de…cum e el dar ea e ascunsa pe o straduta din apropiere nu are succesul lui si nici nu se pune problema sa aiba macar 10% din cele 750 de haine ale lui.

   

         Statuia este foarte aproape de Grand Place/Grote Markt. Piata centrala din oras, unde gasesti primaria cu turnul ei de 96 m inaltime si aflata in fata cu ea casa painii sau casa regala, facuta ca sa aduca un echilibru in arhitectura pietii. Daca esti norocos si te aflii in oras in momentul potrivit ( odata la doi ani in august ) poti vedea covorul de flori din piata. 1 milion de begonii formeaza imagini superbe si ma intreb cum miroase oare piata de la ele?

               Din  piata poti pleca in orice directie…poti hoinari pe stradutele inguste pline de restaurante sau poti merge la cumparaturi, poti merge la catedrala Sfintii Mihai si Gudula… Bruxelles iti ofera orice iti doresti. O sa revin intr un articol viitor cu Palatul Regal, Basilica Koekelberg, parcul Jubileului si alte locuri frumoase.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *