Arhitectura Bauhaus în Berlin

Arhitectura Bauhaus în Berlin

visit berlin

In anul 2019, se împlinesc 100 de ani de arhitectura Bauhaus și dacă am trecut și am vizitat câteva locuri emblematice din Hamburg, vrem sa va prezentam și Berlinul din acest punct de vedere. Daca ajungeți în Berlin, nu ratați Grand Tour of Modernist, organizat de Asociatia Bauhaus in colaborare cu Visit Berlin.

In cadrul acestui tur, au fost selectate 40 de clădiri din Berlin, vechi sau moderne printre acestea numărându-se biserici, muzee sau clădiri industriale, vile private, școli sau cinematografe, toate reprezentative pentru acest curent arhitectonic iar turul cuprinde câteva dintre ele. Diversitatea clădirilor prezentate în Berlin variază de la trecut până la prezent: din cele șase mari clădiri de locuințe din 1920 până la Muzeul Evreiesc din 2001, vizitatorii pot experimenta întreaga panoramă a arhitecturii moderniste.

Berlinul a fost unul dintre centrele acestei mișcări, extrem de influente în secolul al-XX-lea, curent interzis de către Partidul Nazist în anii 1930 dar renăscut după al doilea război mondial. Corespunzând viziunii sale artistice și a felului în care Staatsliches Bauhaus fusese gândită și concepută inițial,  instituția Bauhaus trebuie să fie locul în care artiștii, arhitecții, inginerii, proiectanții și constructorii se găsesc, creează și lucrează împreună realizând orice produs final ambiental, de la clădirea propriu-zisă până la acea combinație unică de decorațiuni interioare și artefacte care s-ar potrivi numai unui client anume

Turul din Berlin cuprinde câteva locuri speciale iar Arhiva Bauhaus, chiar dacă este închisa pentru renovare este reprezentativa. Arhiva Bauhaus, construită după modelele lui Gropius, a fost deschisă în 1979 și găzduiește cea mai mare colecție din istoria Bauhaus, cu o arhivă asociată. Acoperișurile împrăștiate, împrumutate din arhitectura industrială, conferă clădirii o siluetă distinctă. Pentru a marca aniversarea, clădirea urmează lucrări de renovare care urmează să fie finalizată în 2022 și va fi completată cu o nouă clădire de către Staab Architekten, rezultând o creștere triplă a spațiului său de expunere la 2000 de metri pătrați.

arhiva bauhaus

O alta clădire emblematica din acest tur este Galeria Naționala, finalizata în 1968, un punct de reper al arhitecturii secolului al XX-lea: pavilionul pătrat din oțel și beton se află pe un granit și a fost prima clădire a muzeului de la Kulturforum, care se dezvolta la acea vreme. Mies a fost sedus de forma templului clasic și a creat o versiune modernă, fără greutate: sala principală superioară este complet nesuportată. Numai acoperișul principal este susținut de 8 coloane din oțel.

galeria nationala

De la cultură la expoziții până la concerte pop și festivaluri de stradă: ajungeți aici și veți găsi evenimentul potrivit care vă așteaptă deja. Berlinul este incitant 24 de ore din 24, 365 de zile ale anului. Iar acest tur este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le poți face în oraș. Vei descoperi lucruri noi despre istoria și cultura Berlinului.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?