Vacanta la Baile Olanesti
Vacanta la Baile Olanesti
Baile Olanesti nu sunt genul de destinatie aleasa de tinerii care cauta distractie sau partii de schi ci de cei tineri sau in varsta care cauta liniste si relaxare in natura. Plus evident cei care vin aici pentru tratamentul cu apele de la cele 24 de izvoare cu ape miraculoase.
In perioada in care calatoriile sunt doar acasa, descoperim cu placuta surprindere locuri prea putin mediatizate si cunoscute de turistii romani. Locuri despre care credem ca nu ne vor atrage vreodata ne aduc surpriza placuta de a ne bucura cu frumusetea lor.
Ceausescu, fermecat de frumusetea zonei, a dat ordine sa se construiasca o vila de protocol in Baile Olanesti si avea in plan ca Revelionul 1990 sa il petreaca aici. Stia el ce stia despre cat de liniste si frumos e in zona.
Baile Olanesti se afla la vreo 30 de km de Ramnicu Valcea si drumul te duce intr-o vale ascunsa prin mijlocul careia curge un rau prea putin vijelios. Casele si hotelurile de pe dealurile din jur strajuiesc o zona joasa pe unde trece raul. Pe fiecare versant gasesti ceva de facut, poate biserica Horea sau Lacul cu nuferi, izvoarele cu apa sau Turnul pus in varful dealului iar in mijloc un parc frumos amenajat. Curatenie, locuri amenajate, banci la tot pasul, vegetatie ingrijita si in general o grija si o atentie cum nu ne asteptam sa gasim.
Ca fapt divers exista in statiune o parcare supraetajata ce poate fi folosita de catre localnici si turisti si practic aceasta a rezolvat problema locurilor de parcare.
Pentru ca este o zona recunoscuta datorita apelor cu proprietati terapeutice, orice hotel care se respecta are o baza de tratament mai mare sau mai mica. Astfel ca, o piscina nu este nimic iesit din comun aici si sunt multe locatii care o detin. Ai de ales intre cateva hoteluri din zona, mai noi sau mai vechi si printre cele pe care le poti alege noi iti recomandam Hotel Tisa. O locatie la 1 minut de centru, la 1 minut de aleea ce duce spre izvoare, cu piscina interioara, zona de sauna, SPA, spatiu cu cabinete pentru tratament, restaurant cu mancare fabuloasa si camere spatioase.
Obiective in Baile Olanesti
Ce poti vedea in Baile Olanesti, ce obiective sunt in zona si cum iti petreci timpul in vacanta? Baile Olanesti nu este recunoscuta pentru cluburile sale ci pentru liniste, aer curat, izvoarele de apa si liniste.
Cele 24 de izvoare
Prezente pe versantul din stanga al raului, de-a lungul unei alei pietonale plina cu terase si magazine de artizanat, cele 24 de izvoare sunt benefice pentru o multitudine de afectiuni interne si sunt folosite de mai mult de o suta de ani pentru asta. Grupate cate 4-5 in diferite locuri sunt la dispozitia celor care vin la tratament.
Este un sistem la care nu ne-am asteptat ca sa beneficiezi de apa din aceste izvoare. Fiecare izvor are recomandari pentru anumite boli. Daca te dor rinichii nu bei apa de la izvorul 5 ci DOAR de la 9. Nu e exact ce am spus despre boala ci doar am dat un exemplu pentru a intelege sistemul. Unele izvoare au gust de apa chioara, altele au gust ingrozitor. Se bea putina, la genul 50 ml sau 100 ml pe zi si doar la recomandarea medicului care iti spune exact de la ce izvor sa bei in functie de afectiunea ta. Daca te gandesti sa iei un bidon de 5L te gandesti degeaba pentru ca apa isi pierde proprietatile in cateva ore. Deci ideea este ca trebuie sa vii zilnic pentru o cura de ape minerale. De ce nu ne-am asteptat la acest sistem? Izvoarele sunt grupate si nu curg liber, exceptie facand izvorul 24. Exista un token pe care il primesti de la receptia oricarui hotel, token dat in baza recomandarii unui medic, si pe care il folosesti practic ca pe un robinet. Pui tokenul la izvor si curge pt 10 secunde sau 30 de secunde. Apoi se opreste. Un token costa 15 lei pe zi. Si il poti folosi odata normal. Unii vand bere, alti vand cafea sau citronada. Nu ne-am imaginat ca cineva poate sa puna un robinet la un izvor lasat de natura. Izvoarele au fost concesionate de o persoana particulara si toti banii se duc la ea. Practic a inchiriat darul naturii si i-a pus un pret…
Biserica lui Horea
Pe parte cealalta a raului, o biserica de lemn neagra iti va atrage atentia. Svelta, mandra si eleganta. Are o poveste interesanta si este vizitata de toti cei care ajung in statiune. A fost construită iniţial în secolul al XVIII-lea in Munţii Abrudului, la izvoarele Arieşului, de către meşterii ţărani din satul Albac, in 1907 din Alba a fost mutată în Argeş, pe moşia Brătienilor, pentru a scăpa de opresiunile austro ungare iar Patriarhul Iustinian a mutat-o aici in vremea comunismului pentru a o salva de la distrugere.
Biserica lui Horea este locul unde a învăţat Horea primele slove si înţelesul vechilor ceasloave scrise cu litere chirilice. Aici s-a rugat el împreună cu ortacii lui, dar, mai ales, aici a ascultat cuvintele revoluţionarului călugăr Sofronie de la Cioara, care a condus mişcarea împotriva “Uniatiei” cu Biserica Romei. Asadar poarta o istorie plina de patriotism in spate si este ca un simbol al romanismului. In fiecare an, cei din Albac vin aici pentru a sarbatori impreuna cu localnicii ziua Sfantului Pantelimon pe 27 iulie, Sfant al carei hram biserica il poarta. Am stat de vorba si cu tanti care vinde lumanari la biserica si ne-a spus cateva lucruri interesante pe care vrem sa vi le spunem si voua. De exemplu ne-a povestit ca biserica este vopsita de alpinisti cu ulei ars la vreo 5 ani de zile ca sa arate neagru lucios. Am inteles ca sunt destul de mari costurile pentru intretinere. Din pacate sus in varf nu te poti urca, decat cantaretul merge acolo cand trage clopotele.
Lacul cu nuferi
De fapt doua lacuri ce sunt pline cu nuferi si care pentru a fi vazute in adevarata lor splendoar trebuiesc vizitate in anotimpuri calde cand nuferii infloresc. Cele două lacuri se află într-o pădurice, de o parte şi de alta a aleii care ne condusese până acolo. Lacul din dreapta este acoperit de nuferi albi, în timp ce lacul din partea stângă este plin de nuferi galbeni.
Aleea izvoarelor
Pe drumul spre izvoarele cu apa, zona pietonala, pe un versant al raului, sunt multe terase, magazine cu artizanat, suveniruri sau ceaiuri din plante si alte siropuri naturale sau miere. Banci la tot pasul si un drum superb prin padure pana la ultimul izvor, izvorul 24, singurul izvor lasat sa curga liber. Este zona unde merg toti cei care sunt turisti in statiune. Sunt banci peste tot si nu putini se odihnesc respirand aer curat si savurand linistea.
Parcul central din Baile Olanesti
In mijlocul statiunii, se afla parcul Central. Este spatiul in jurul caruia se desfasoara statiunea si numele de Central este potrivit. Amenajat de curand de autoritati este un loc potrivit pentru relaxare. Cu spatii amenajate pentu copii, pentru adulti, curat si ingrijit are pe langa un ceas ( care nu functiona bine ) superb la intrare si o fantana noua cu jocuri de lumini si muzica.
Nu prea ai cum sa ratezi parcul Central pentru ca este inima statiunii. Aici te vei intalni cu toti turistii pe care i-ai remarcat pe aleile din zona.
De ce sa alegi Baile Olanesti?
Pentru verile racoroase si iernile blande, pentru aerul curat, pentru izvoarele cu apa binefacatoare, pentru liniste, pentru relaxare, pentru preturile decente, pentru a sprijini turismul romanesc. Pentru orice motiv iti imaginezi ca iti aduce bucurie in suflet si sanatate in corp.