AMERICA DE NORDLUMEA MARE

Top 5 obiective New York

Top 5 obiective New York

Un top 5 obiective turistice in New York subiectiv. Pentru ca New York are atât de multe locuri de vizitat încât fiecare poate sa își facă un top 5  in functie de preferintele sale.

New York este un oraș unic, impresionant, copleșitor. Asta a fost prima mea impresie când am fost in 2014, am ajuns direct in Central Park de unde am plecat ca sa vad Times Square, un oraș pe care atunci când îl vezi prima oara te lasă fără suflare, te face sa te simți asa mic, ca și cum ai ajuns lângă un uriaș care strălucește. Este un sentiment impresionant și dacă te duci cu impresia ca este un oraș simplu, nu este. Eram și pentru prima data in USA și poate de aceea, dar New York este unul dintre cele mai frumoase dar și aglomerate orașe din lume. Astăzi as vrea sa va fac un top 5 , must see in New York

1. Liberty Statue

Nu ai cum sa pleci de la New York fără sa vezi Liberty Statue. ATENȚIE! pentru ca sa ajungeți in coroana trebuie sa faceți rezervare cu 6 luni înainte. Eu am încercat sa fac cu 3 luni și nu am găsit nici un loc liber. Da, ati auzit bine. Asa ca m-am mulțumit cu piedestalul, am dat 25 de dolari și prețul acesta include și traversarea de la Battery park cu ferry pana la insula cu statuia. Pe scurt, e o sculptură neoclasică creată de un sculptor francez și oferită cadou Statelor Unite în anul 1886. Sculptura o reprezintă pe Libertas, zeița romană a libertății, iar pe cartea pe care o ține în mână e inscripționată data la care America și-a obținut independența, 4 iulie 1776. Statuia Libertății este un simbol al Americii și al libertății, un semn de bun-venit ce se vede de departe pentru toți imigranții care au ajuns în America din lumea întreagă. Ideea era ca pe vremuri drumul intre continente se făcea cu vaporul și astfel ca prima data se vedea statuia. Dupa ce vedeți statuia se pleacă pe Ellie Island  simbolul americanilor imigranți . Aici veți vedea Muzeul imigranților care este impresionant, cu multe poze cu scene din perioada anilor  70. Anii când America accepta imigranți din toată lumea fără birocrația de astăzi.  Apropo, de pe insula se vede extraordinar Manhattanul. Puteți pleca acasă cu niște poze minunate, asta dacă nu ploua și nu este ceata. Când ajungeți la statuie va trebui sa va lăsați lucrurile într-un dulap și va costa 3 dolari închirierea. Controlul este foarte riguros dar mi se pare normal sa fie asa, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective din lume. Pentru rezervări si mai multe detalii intrați aici.

intrare la statuia libertatii

statuia libertatii

new york

 O vizita la Statuia Libertății este un must in New York și de aceea am inclus-o in topul nostru.

2. Memorial Museum 9/11

Memorialul se afla in Ground zero. Locul unde au fost turnurile gemene distruse in atentatele din 11 septembrie 2001. Nu au vrut sa refacă turnurile și au ales sa construiască un muzeu memorial închinat celor care și-au pierdut viata in tragica zi. Totul este sobru și majestuos arhitecții  păstrând câțiva din vechii stâlpi ai clădirii. A durat 13 ani ca sa se definitiveze acest memorial și in  muzeu sunt expuse lucruri de atunci, fragmente din scările pe care încercau cei ce se aflau in birouri sa scape din turnurile cuprinse de flăcări, o mașina de pompieri distrusa in aceea zi, precum și fotografii de atunci.  In atentatele de atunci au murit aproape 3000 de oameni și peste 6000 au fost rănite.

Muzeul se afla practic in subsolul clădirilor de atunci, la 21 metri adâncime și are un itinerar in care ti se dezvăluie poveștile tragice petrecute in timpul prăbușirii și imediat după. Fântânile de deasupra, cu gaura aceea in mijloc dau o senzație unica mai ales când este întuneric și sunt iluminate. S-a ales reprezentarea simbolica a turnurilor și comemorarea victimelor s-a făcut prin înscrierea numelor in metal pe lateralele fântânii. Americanii au un cult pentru patria lor, patriotismul fiind la cote uriașe. America și restul lumii. Parcul, fântâna, mausoleul, muzeul…toate sunt parte din comemorarea unei clipe ce a schimbat lumea.

Cei care au fost implicați in evenimente, sunt rude sau urmași ai celor care au avut de suferit pe 11 septembrie au intrarea gratuita iar pentru toți ceilalți intrarea costa 26 de dolari pentru adulți, 18 dolari pentru sub 17 ani și 20 pentru seniori peste 65 de ani.  Este deschis intre orele 9.00 și 21.00 și găzduiește multe expoziții de toate felurile dar in general de arta.

3. Empire State  Building New York

Dupa atentatele din 11 septembrie, nu au fost reconstruite celebrele turnuri gemene, astfel încât Empire State Building și-a recăpătat statutul de clădire numărul 1 in New York ca importanta chiar dacă nu și ca înălțime. Empire State Building atrage in fiecare an zeci de mii de vizitatori și are o platforma in genul Burj Khalifa. Urci pentru panorama orașului. Te duci pentru ca este una dintre clădirile simbol ale Americii! Terminata ca și construcție tocmai in 1931 este una dintre minunile lumii moderne. A fost prima clădire ce a depășit 100 de etaje și de necrezut dar in clădire lucrează 21.000 de oameni! 21.000! Un alt lucru interesant este faptul ca sunt 73 de lifturi. Asa poate înțelegeți dimensiunea uriașa a clădirii.

La etajul 86 este o punte de observație care iți da o panorama de 360 de grade asupra întregului oraș și oceanului. Apoi la etajul 102 trăiești adevărata senzație. In zilele senine se vede la zeci de km distanta.

Pretul unui bilet  pornește de la 37 de dolari și apoi in funcție de facilitați ( skip the line, VIP sau bilete combo cu memorialul sau cu Top of the Rock ) ajunge pana la 90 de dolari. Programul  este deosebit, fiind deschis intre 8.00 dimineața și 2.00 dimineața. La Empire State Building nu mergi doar pentru panorama oferita ci și pentru a vizita una dintre construcțiile ce definesc America.

empire

empire

Ca fapt divers, construcția clădirii în sine a început simbolic pe 17 martie, mai exact de St.Patrick 's Day ceea ce face trecerea către următorul obiectiv din lista noastră.

4. Catedrala Saint Patrick din New York

Inima bisericii romano-catolice, situata in inima orașului New York. Povestea începutului orașului  sărac atunci când a construit-o și bogat acum când se bucura de ea. Va spuneam mai sus de patriotismul americanilor. Un alt lucru este credința lor. Bisericile de tot felul sunt pline iar creștinii umplu Catedrala la fiecare slujba, profitând de cele peste 2000 de locuri disponibile. Seamăna cu Catedrala din Koln, fiind construita tot in stilul neogotic dar abia la jumătatea secolului al XIX lea. Catedrala Saint Patrick se afla pe 50th Street și Fifth Avenue in Manhattan, vizavi de Rockefeller Center și a fost într-un amplu proces de restaurare in trecutul apropiat. Unii dintre cei care au contribuit la aceste lucrări au fost doi romani, Lucia și Gabriel Popian, sot și soție, specialiști în conservare și restaurare istorică, ce au avut ca sarcina redarea formei originale a ornamentelor religioase din interiorul și exteriorul catedralei după ce constructorii le-au restaurat.

Interiorul adăpostește criptele multor personalități și este impresionant prin vitraliile sale și grandoarea sa.

Catedrala este vizitata de aproximativ 5 milioane de turiști pe an, fiind deschisa pe tot parcursul zilei și in timpul slujbelor iar daca ajungi in New York este obligatoriu sa te numeri printre cele 5 milioane și tu!

5. Hop on hop off  – Turul orașului cu City sights NY

Cea mai simpla și mai ușoara modalitate de a vizita aproape toate punctele de interes din oraș. New York-ul fiind mare, autobuzele circula prin toate locurile celebre având patru variante pe lângă celelalte, legate cu alte oferte legate și de ferry.

  • DOWNTOWN TOUR – Times Square, Port Authority Bus Terminal, Macy’s, Empire State Building, Flat Iron District, Union Square, Greenwich Village, Soho, Chinatown/Little Italy, City Hall/World Trade Center/Brooklyn Bridge/911 Tribute Center, Battery Park/Ellis Island/Statue of Liberty Ferry, South Street Seapor, Lower East Side, East Village, United Nations, Waldorf Astoria Hotel, Rockefeller Center/Radio City/Top of the Rock, Central Park, Park Central Hotel , Winter Garden Theater.  Opereaza intre orele 9:00am – 5:00pm
  • UPTOWN TOUR – Winter Garden Theater, Hell’s Kitchen, Restaurant Row, Theatre District South, Theatre District North, Columbus Circle, Lincoln Center, The Dakota/Strawberry Field, American Museum of Natural History, Quality Inn/ Hotel Newton, Upper West Side, Cathedral of St. John the Divine, Grant’s Tomb, Apollo Theater, Malcolm Shabazz Harlem Market,  Museum of the City of New York, Smithsonian Museum of Design/Jewish Museum, Guggenheim Museum, Metropolitan Museum of Art, Frick Collection/Whitney Museum, Central Park Zoo, Central Park, Park Central Hotel, Winter Garden Theater. Operează intre orele  8:00am – 6:00pm.
  • BROOKLIN TOUR  – Operează intre orele 10:00am – 3:00pm
  • NIGHT TOUR – Operează intre orele 6:30pm – 8:00pm  – o tura durează o ora și jumătate
  • SIGHTSEEING FERRY – Operează intre orele 10:00am – 4:00pm – in funcție de programul ferry-urilor.

Întotdeauna când vizitez un oraș, atunci când este posibil, încerc sa iau înainte de toate un hop on hop off. Ca sa îmi fac o harta a obiectivelor in minte și ca sa înțeleg istoria fiecăreia, povestita in caști. Faptul ca stai comod și cineva iți povestește ce vezi pe stânga și pe dreapta iți ușurează apoi drumurile pentru ca deja știi exact unde este obiectivul care te interesează. Este greu in New York sa faci toate traseele dar este obligatoriu cel de noapte. Orasul care nu doarme niciodată ti se dezvăluie plin de lumina într-o feerie de culori.

Călătoria cu hop on hop off iți aduce mult mai mult de top 5 dar iți da libertatea de a alege tu care sunt locurile unde vrei sa te oprești și pe care vrei sa le vizitezi. Funcționează intre orele de mai sus si vin cam la 15-30 de minute, un bilet pentru 48 h cum am avut si eu pleacă de la 49 de dolari/adult și 39 de dolari/copil și poate fi cumpărat si online. Este o alternativa viabila la taxi sau la transportul in comun pentru ca leagă toate punctele de interes din oraș. In prețul biletului intra și diverse discounturi sau intrări free la unele obiective.

ny

ny ferry

Acesta este Top 5 obiective in New York in opinia noastră.

Așteptam și părerile voastre. Multumiri celor de la Memorial Museum , City sightseeing New York si celor de la Empire State Building New York care au sustinut acest proiect

 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *