ROMANIA

Ce poti face in Iasi?

Un city break in Iasi.

Pentru ca ne-am obisnuit ca city-break-urile sa le facem doar in orasele din tari straine, pierdem din vedere faptul ca avem exact aceeasi posibilitate de a face acest lucru si acasa la noi. De ce nu un city break in Iasi?

Asadar ce poti face in Iasi intr-un city break atat din punct de vedere cultural dar si religios sau ca divertisment pur si simplu.

1.Palatul Culturii din Iasi

Primul pe lista este Complexul Muzeal National “Moldova”, ce reuneste patru muzee si Turnul cu Ceas.

  • Muzeul de arta
  • Muzeul de istorie a Moldovei
  • Muzeul Etnografic al Moldovei
  • Muzeul Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”

In fapt este Palatul Culturii din Iasi despre care gasiti un amplu articol aici.

palatul culturii

Un tur in muzeu dureaza cateva ore asa ca pregateste-te pentru acest lucru.

Sau poti urca in ceas ca sa vezi pe viu panorama orasului si sa asculti  povestile…

Imediat langa Palat se afla Palas Mall Iasi care este de asemenea foarte mare. Shopping la standarde inalte, credeti-ma!

2.La mare bataie cu locul 1 este “Teiul lui Eminescu”. 

    Aflat in Parcul Copou, aproape in mijlocul parcului, are o varsta venerabila de peste 500 de ani, a trecut prin multe tratamente dar pare ca se descurca foarte bine fiind verde si puternic. In dreptul sau se afla un bust al marelui poet si este locul de facut poze pentru turisti. Si daca tot ai ajuns in Copou plimba-te si prin parc pentru ca este foarte frumos amenajat.

teiul lui eminescu

3. Universitatea din Iasi

Drumul tau trece si se opreste obligatoriu in Universitatea din Iasi in Sala Pasilor Pierduti. Aici ai un fel de 3 in 1! Balasa+biblioteca+aula.

    Picturile murale ale lui Sabin Bălaşa din sala de intrare  sunt o magie. Acoperă aproximativ 300m2 din clădirea principală a Universităţii, si au fost concepute de maestrul inorogilor şi al siluetelor cosmice  între anii  1968 şi 1978. Nu se plateste bilet deci poti vizita linistit. Tot aici gasesti cea mai frumoasa biblioteca din tara! Biblioteca Universitatii din Iasi. Si de asemenea Aula. Care este extraordinara!!

sabin-balasa

biblioteca

aula

4. Catedrala Ortodoxa Mitropolitana din Iasi.

Un obiectiv religios de data aceasta este la fel de aproape. Discutam despre Catedrala Mitropoliei din Iasi. Locul de odihna al Sfintei Paraschiva inca din anul 1889. Catedrala Mitropolitana din Iasi, s-a ridicat in timpul domnitorului Ioan Sturdza, pringrija Mitropolitului Veniamin Costache, intre anii 1833 si 1842, dupa planurile arhitectilor austrieci Johann si Gustav Freiwald. Dupa o intrerupere de 40 de ani, din cauza caderii boltii centrale, se reia constructia, prin grija Mitropolitului Iosif Naniescu, intre anii 1880 si 1886, arhitect fiind Alexandru Orascu. A fost inaugurata in anul 1887, Catedrala fiind pictata de Gheorghe Tattarescu.

Este loc de pelerinaj, nu se plateste bilet ci doar se sta la coada daca vrei sa saruti moastele Sfintei.

interiorul Catedralei

moastele Sfintei Paraschiva

Tot aici gasesti si muzeul mitropolitan din Iasi, gazduit de demisolul Catedralei. Cele sapte sali ale muzeului gazduiesc exponate ce au legatura cu religia.

5. Bojdeuca lui Creanga. 

    Cum sa ajungi in Iasi, sa vezi Teiul Lui Eminescu si sa nu treci si pe acasa pe la cel mai bun prieten al poetului, Ion Creanga. Bojdeuca lui Creanga este casa in care a locuit scriitorul intre anii 1872 si 1889 si este prima casă memorială din România, are două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu, si a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918. Acolo o sa dai peste doamna  Nina Purcaru. O sa iti placa!! Nu numai casuta ci si povestile despre el. Vrei sa vezi drobul de sare adevarat? Aici e!

bojdeuca-

creanga

drobul de sare

6. Casa memoriala George Toparceanu.George Topîrceanu

La o strada de Bojdeuca lui Creanga gasiti casa memoriala a lui George Toparceanu. Stiti voi…

Dupa-atata frig si ceata
Iar s-arata soarele.
De-acum nu ne mai ingheata
Nasul si picioarele!

Primavara. De George Toparceanu.

   Toti am invatat poezia asta in scoala… Dar o sa aflati ca este mult mai mult de atat. Lucruri pe care nu vi le-a spus nimeni in scoala. Un geniu si un vizionar. Un artist desavarsit te asteapta sa il descoperi. Merita. Programul si pretul biletelor il gasiti aici.

7. Restaurantul Oscar din Iasi.

O asemenea calatorie iti provoaca cu siguranta foame si locul cel mai potrivit ca sa te asezi lamasa este Restataurantul Oscar din Iasi. Un festin desavarsit. Tot ce trebuie sa stii despre el gasesti aici.

restaurant oscar

8. SPA Unirea

    O zi de colindat poate fi incheiata in cel mai lacut mod la SPA Unirea. Gazduit de Hotelul Unirea ( nu ai cum sa ratezi cladirea pentru ca este buricul targului  ) iti ofera o experienta remarcabila. Piscina, masaj, terapii corporale,remodelare corporala, hammam, salina, tratamente faciale,manichiura, pedichiura sau cosmetica. Dus emotional, sauna uscata si cu aburi. O multitudine de posibilitati de relaxare. Toate amanuntele despre acest loc le gasiti aici.

hotel unirea

spa unirea

Sus in varf hotelului, gasiti Restaurantul Panoramic, locul de unde Iasi-ul se vede pana la marginile sale.

Si daca vreti o experienta cu adevarat remarcabila in Iasi, calatoriaperfecta.ro va recomanda cel mai bun ghid din Iasi. Florin Barhalescu. O avalansa de istorii si de amanunte despre oras, trecutul sau si celebritatile care au locuit sau au trecut prin Iasi. Experimentat si calm ca un ardelean, acest dobrogean care sta in Iasi o sa iti ofere un tur de oras minunat. Tot ce nu am scris noi plus inca sute de lucruri o sa le afli de la el.

Nu putem decat sa te invitamla un city break in Romania. Nu o sa iti para rau. Capitala culturala a tarii noastre are enorm de multe de oferit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *