EVENIMENTE

Sukhishvili – Baletul National al Georgiei

Sukhishvili – Baletul National al Georgiei

Baletul national din Georgia, cunoscut sub numele de Sukhishvili a demonstrat spectatorilor din Romania de ce sunt considerati un fenomen. La Sala Palatului din Bucuresti, in fata a peste 4000 de spectatori, peste 100 de dansatori au facut o demonstratie de dans si talent de neuitat. Am vizitat Georgia pe indelete cu putin timp in urma si am avut ocazia sa cunosc aceasta tara foarte bine iar Baletul national din Georgia este o transpunere in miscari a sufletului acestei tari.

Daca va inaginati un show de dans in genul baletului traditional, cu miscari fine si delicate, cu eleganta si gratie va inselati. Pe jumatate. Pentru ca aceste atribute sunt specifice in show doar fetelor. Baietii in schimb sunt o explozie de adrenalina. 

Dansurile lor pleaca de la radacinile Georgiei. Din istoria lor. Costumele, miscarile, coregrafia. Toate sunt un tribut adus istoriei zbuciumate a acestei tari. Cu influentele celor doua mari puteri intre care Georgia a supravietuit in timp. Intre Rusia si Turcia. Au preluat miscari si sunete de la ambele tari dar in acelasi timp au pasatrat specificul national de care sunt atat de mandri.

Am fost surprins sa vad ca nu exista perfectiune in miscarile colective. Nu este un dans in care se pune piciorul jos in aceeasi secunda de catre 30-40 de dansatori in genul trupei irlandeze conduse de Michael Flatley. Este mai mult o furie a miscarilor, o dezlantuire a energiei colective in care fiecare are miscarea proprie dar impreuna dau un efect de nedescris. Rar am vazut show la Sala Palatului unde publicul sa vibreze atat de tare cu ce se intampla pe scena.

Spectacolul este atat de bine pus in scena incat pana si cromatica costumelor conteaza. In timpul dansului, culorile nu se amesteca ci se completeaza iar dansurile fetelor duc prin gratia miscarilor la un amestec fluid de muzica, culoare si miscare.

Este un show care pare ca vine din timpurile in care Regii si Reginele conduceau lumea. Exact ca in povesti, sunt printese delicate si cavaleri razboinici si daca dansurile in care un cavaler curteaza o printesa sunt minunate, dansurile in care cavalerii poarta o batalie sunt extrem de reale. Sabiile cu  are fac spectacol sunt din metal adevarat iar scanteile ce sar din loviturile lor comleteaza atmosfera si dau o dimensiune ireala acestora. Este aproape perfect felul in care o muzica ce se bazeaza doar pe cateva instrumente duce la un asemenea spectacol.

Am vazut in trupa Sukhishvili si dansatori mai in varsta decat ne-am putea inchipui ca ar putea face parte dintr-o asemenea trupa si nu erau cu nimic mai prejos de cei foarte tineri. Este un mix armonios de dansatori ce fac din performanta lor una de apreciat.

Sukhishvili este cel mai energic show vazut vreodata. Si am vazut si Fire of Anatolya si Feet of Flames. A lasat o sala in picioare pentru mai mult timp ca orice alt spectacol si si-au meritat deplin aplauzele.

 

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.