FILME

Sputnik – filmul rusesc care bate Hollywood-ul

Sputnik este peste multe producții de la Hollywood

Sinopsis:
Uniunea Sovietică, 1983. O navă spațială se întoarce pe Pământ, dar doar unul dintre cei doi cosmonauți mai este în viață. Ce s-a întâmplat la bord rămâne un mister, însă toate indiciile arată faptul că astronautul a intrat în contact cu o formă de viață extraterestră și nu s-a întors singur. Un monstru trăiește înăuntrul lui. Iar armata sovietică are planuri sinistre pentru acest vizitator.

Cam despre asta este vorba in filmul Sputnik! Un subiect pe care multi l-au mai atins, si ma gândesc aici doar la seria Aliens. Doar ca rusii au facut un film exceptional care rivalizeaza cu Aliens, un clasic in materie, si bate multe alte producții SF făcute de cinematografia americana, atat de indragostita de acest subiect.

SPUTNIK

Am fost la Happy Cinema sa vedem ce ne ofera scoala rusa de film si impresiile sunt deosebite. Daca in Romania am ramas la stadiul de ‘ciorbe comuniste” sau in cazurile bune am trecut la primii ani de dupa Revolutie, Sputnik depaseste asteptarile si chiar daca prezinta o actiune ce are loc in anii 1980, totul este extrem de real si nu se concentreaza pe politic ci il imbina fericit in firul narativ. Muzica super bine aleasa pentru film, pune in valoare fiecare moment tensionat si faptul ca intregul film este filmat cu o lumina slaba si limba rusa este cea in care se vorbeste, aduce realism si dramatism.

Sputnik, se transforma pe parcurs dintr-un film SF intr-un film psihologic unde personajele principale au interactiuni care te vor surprinde. Am regasit, la final, o scena ce seamana cu multe altele din filmele americane, o scena cu masini megre venind spre eroii ramasi in viata dar este singura “legatura” cu blockbusterele americane.

Inca de la trailer mi-am dorit sa vad acest film. Fara super eroi, fara puteri incredibile de semizei, mult mai apropiat de ceea ce ar putea fi in realitate o intalnire cu o fiinta extraterestra si mult mai apropiat de realitate in cea ce priveste modalitatea in care noi, ca pamanteni, ne-am comporta cu ea. Tocmai acest realism, deseori sumbru si crud, te face sa stai nemiscat pe scaun, asteptand sa vezi ce se intampla in continuare.

Fiecare personaj isi dezvaluie treptat atat calitatile cat si slabiciunile si finalul te lasa multumit. Nu exista un “va urma” ceea ce din punctul meu de vedere este perfect. Un film extraordinar isi merita un loc special si nu merita o diluare in anii urmatori doar pentru a castiga mai multi bani.

Daca ai chef de un film bun, vi-l recomandam cu caldura! Merita!

 

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.