Se deschid terasele si restaurantele de pe 1 iunie?
Cand iesim iarasi la terasa?
Reprezentanţii restaurantelor şi hotelurilor din România au avut o intalnire cu Primul Ministru Ludovic Orban şi au decis că terasele se deschid oficial la 1 iunie. La interior restaurantele se deschid în două faze, iniţial se va opera o deschidere parţială pe 15 iunie. Apoi, la 1 iulie ar urma să aibă loc relaxarea cea mare, redeschiderea tuturor localurilor HoReCa. Acest lucru se va întâmpla doar dacă nu se vor inmulti numărul de cazuri de îmbolnăviri zilele urmatoare, noi speram sa nu se intample asta.
Cele două părţi au discutat din nou şi subiectele discutate anterior, despre salariile angajaţilor din HoReCa sau plata taxelor de către cei din industrie.
Astfel, statul va achita 42,5% din salariile din HoReCa după deschidere, în primele trei luni când restaurantele, cafenelele şi barurile vor funcţiona la relanti.
Totodată, plata taxelor şi impozitelor din 2020 se va achita în 2021 sub forma a 12 rate egale
Jucătorii au cerut să fie scutiţi de la plata impozitului specific pentru 2020, însă astăzi cele două părţi au agreat suspendarea pentru semestrul doi din 2020.
HORA a cerut granturi pentru restaurante în funcţie de taxele platite. Conform discuţiei se vor acorda granturi de 1 mld. euro pentru IMM-uri doar, astfel granturi 300 mil. euro pentru capital de lucru şi 700 mil. euro pentru investiţii.
O problemă pe care au mai semnalat-o jucătorii din industria restaurantelor este cea a creditelor furnizor care a fost modalitatea de funcţionare a industriei în perioada pre-pandemie. Mai exact, jucătorii care deţin localuri plăteau furnizorii la 30, 60 sau chiar 90 de zile. Pentru că acum nu mai pot plăti, creditul furnizor s-a închis iar producătorii şi distribuitorii cer plata la livrare. În lipsa încasărilor însă, e dificil. Astfel, oficialii restaurantelor cer o garanţie pentru creditul furnizor prin FNGC şi propunerea a fost acceptată de Ludovic Orban.
O altă problemă discutată este ca tichetele de masă să fie folosită doar în localurile care oferă o masă caldă, deci doar în restaurante pe cat posibil. Astfel, oamenii ar avea un motiv în plus să iasă la restaurant.
În retail ar urma să se folosească tichete de consum, diferite de cele actuale. Nu există însă o decizie în acest sens, fiind doar o discuţie între cele două părţi.