O sa produca Romania un vaccin anticovid?
Ce sanse are Romania sa produca un vaccin anticovid?
Premierul Florin Catu, a anuntat ca Romania isi doreste sa produca un vaccin anticovid la Institutul Cantacuzino, singurul centru în care s-a produs vreodată vaccin în România. Doar ca de la declaratii de intentie la fapte, diferenta este aproape la fel de mare ca cea de la promisiunile electorale la adevaratul program de guvernare. Deci sansele sunt aproape de zero chiar daca discutam despre Institutul Cantacuzino unul dintre cele mai vechi si prestigioase institutii de acest gen din lume!
Scurta istorie a Institutului Cantacuzino
Institutul ”Cantacuzino” a fost înființat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de către Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri și Vaccinuri “Dr. I. Cantacuzino”. De-a lungul unei perioade de 100 de ani, în Institutul Cantacuzino s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei și științelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri si seruri terapeutice, specialiștii săi au fost implicați în activități de sănătate publică. Institutul face parte din Rețeaua Institutelor Pasteur si Institutelor Asociate, a avut si are o serie de colaborări cu institute si universități din țări ca: Franța, Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina, etc. Din anul 2017, Institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătății la Ministerul Apărării Naționale, sub denumirea Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, cu scopul de a-l revigora și a reîncepe producția de vaccinuri și de alte produse prin care era renumit.
Doar ca… Anul 2013 a fost ultimul an in care s-au produs vaccinuri aici iar de atunci lucrurile au luat-o in jos. Un material extrem de interesanta gasiti pe Digi24 la Romania Furata despre cum de pe urma declinului Cantacuzino au avut de câştigat marile companii producătoare de vaccin şi distributorii de medicamente si cum acest declin a inceput exact cand Institutul mergea perfect.
Astazi Institutul Cantacuzino si Romania in general, conform Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), nu are capacitatea tehnologică şi nici personal pentru a putea începe producţia de vaccinuri,în contextul în care investiţiile în acest domeniu de cercetare au lipsit în ultimii ani.
Vaccinuri aprobate in Uniunea Europeana si unde se produc ele?
Până în prezent, Comisia a acordat autorizații de introducere condiționată pe piață pentru 3 vaccinuri (cele dezvoltate de BioNTech și Pfizer, Moderna și AstraZeneca), după ce siguranța și eficacitatea lor au fost evaluate pozitiv de către EMA. Mai sunt si altele pe lista dar ele urmeaza a fi aprobate in viitorul mai apropiat sau mai indepartat. Sa vedem in ce tari din Europa au fabrici aceste companii si o sa descoperim ca niciuna nu produce in Europa de est!
Moderna este un vaccin de productie elvetiana deci Elvetia este principala locatie. Au fabrici si prin Canada si USA dar discutam despre continentul nostru.
Astrazeneca are fabrici raspandite in intreaga lume dar in Europa doar in vest sau nord, exceptie o fabrica in Rusia aproape de Moscova dupa cum arata si harta de mai jos.
Pfizer are capacitati de productie in Europa dar nici macar una dincolo de Austria. Exceptie poate Croatia dar aceasta tara face parte mai mult din Europa Centrala.
Europa de est abia acum incearca sa dezvolte capacitati de productie pentru producerea de vaccinuri. Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovenia care au dat importanţă industriei farmaceutice şi au investit în acest sector economic sunt aproape de aceasta realizare si acceseaza fonduri europene.
Putem sa dam vina pe masonerie, pe Big Pharma, pe conspiratia mondiala sau Grupul de la Bildeberg dar principalii vinovati pentru esecul nostru suntem noi! Daca o institutie special creata pentru o asemenea productie a fost pusa jos chiar daca poate ca sunt si interese oculte… lacomia, proasta gestionare si incompetenta pur romaneasca au contribuit din plin. Da bine la televizor sa spui “Romania va produce vaccin” dar sansa ca acest lucru sa se intample cu adevarat este redusa.