Mocanita

       Batrana mocanita isi traieste o noua tinerete…

          In Viseul de sus… (de sus sau de jos??) nu nu!Sigur  sus! Deci…in Viseul de sus gasesti Mocanita. O gasesti destul de greu pentru ca se ascunde in josul unor strazi destul de vechi ( le asfaltau acum vreo doua luni ). In spatele unui gard de beton dai de ea. Toata lumea o stie de domnisoara dar varsta e venerabila! Aranjata ca in vremurile bune te asteapta pufnind si pufaind cuminte cu vagoanele verzi, deschise…cu bancutele de lemn…doar sa pornesti la drum cu ea.

2

         Platesti pasopt de leuti pentru tine, mai dai 35 pentru prunc si copacel te hurduci in vagon. Apai inca de dinainte de plecare incepi sa te simti ca-n vechiul imperiu facand parte din aristocratie! Se poarta domnisorii controlori cu tine ase de frumos de parca esti vre-un mare domn de pe la Viena venit in vizita in provinciile din rasarit… Pornesti dara la drum insotit de rotocoale de fum si gafaieli si suieraturi de-ti tiuie urechile si te gandesti nelinistit daca s-o sfarama cumva pe-un drum de munte tu cum te ntorci acas? Motata prinde iuteala repede si-un car cu boi nu s-ar mai tine dupe ea prea mult… Dara scoateeee la fum!!

4

     5

          Si ‘ncetinel catinell iesi dintre cele locuite si…ramai fara semnal la mobil si nu o sa mai stii nimic din ce o sa se intample in lume ( nu ca ar mai conta ).  Mocanita draga se strecoara duduind prin vai, pe langa rauri, pe langa drumeaguri prafuite si-n valtoarea iutelii aleia nefiresti apuci sa faci instantanee cu nebuniile alea inventate ce surprind momentele intr-o cutie. Acum ce sa o certi ca-i ia vreo doua ore jumate sa ajunga-n poienita unde tre sa te cobori? Asta-i farmecu’ ei, nu-i asa? Ajunsa-n vale la vreo 20 de km de unde a plecat se hodineste si ea, cat timp tu stai si-ti tragi sufletul dupa calatoria teribila in valea binecuvantata de natura… poci manca acolo ce-ti dau gazdele sau ce porti in traista inconjurat de munti, paduri, alaturi de apa limpede in linistea locurilor neatinse inca de omul de oras… E limpede ca lumea din lumea mare a auzit de Mocanita si esti insotit in preumblarea ta de calatori care-si vorbesc in limbi straine dar rad si se bucura ca si tine de ceea ce traiesc  in romana… Si daca te pricepi macar o tara la vorba lor poate ar trebui sa le spui ca nu numai la Mocanita ar merita sa treaca si ca-s locuri cel putin la fel de frumoase si-n alte parti prin tarile romanesti. Sa mearga sa vada, sa mearga sa se bucure si sa duca bucuria lor si acasa pentru ai lor ( oricum cred ca se fac milioane de poze in zona aia ).

7

     DSC09650        Si dupa ce-ti ostenesti si stomacul si picierili si inima si apuci sa te inghesui in aparatele alea mici de-ti fura imagini din viata si te tragi in poze nepieritoare cu tot ce misca-n jur, Mocanita draga te anunta suerand ca tat ce-i frumos are si sfarsit si ca ar fi de trebuinta sa te imbarci intr-un vagon. Apoi catinel pe drum inapoi apuci sa vezi si sa pui si in suflet drumul nu numai in aparatul fotografic. Dupa vreo 6 ore de preumblare, Mocanita  isi anunta intrarea in gara mica si-ti spune ca oricand esti binevenit sa o vezi iara…

8             Mergi si tu sa vezi!Merita fiecare clipa!

Comments

comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: