ROMANIA

La plimbare prin Dobrogea

Plimbare prin Dobrogea. Constanta fara litoral?

Am vizitat Cernavoda si Topalu

Stiu. Judetul Constanta nu inseamna Cernavoda si Topalu nici atat. Cernavoda e oraselul acela prin care treceai inainte de autostrada spre litoral, orasel acum ocolit sau Centrala Nucleara. Nici chiar prietenul meu bun Doru care e din Cernavoda nu a stiut sa imi spuna prea multe despre oras. Doar ca e interesant dar mic… Iar Topalu… Nu stiam nimic de Topalu.

La invitatia #innovationtravel am participat la o calatorie in judetul Constanta care nu a avut de-a face cu litoralul. Si daca eram sceptic la inceput am descoperit in timp locuri absolut grozave.

Am ajuns la Cernavoda dupa o furtuna uriasa care a inundat centrul orasului. Acolo e practic o palnie si la o furtuna adevarata, indiferent de capacitatea canalizarii, centrul devine o mica Venetie. A durat o zi si jumatate ca sa se curete si am ramas surprins de rapiditate. A fost rau. Apoi a fost bine…

Pentru ca totul a revenit la normal a doua zi spre seara.

Dar sa revenim si noi la ale noastre.

Ce stiti despre Cernavoda, exceptie facand centrala nucleara?

Nu este nicidecum o metropola tentanta pentru un city break si nu are nici zgarie nori si nici catedrale uriase. Dar are un sarm de provincie special si isi doresc sa ofere celor care-i viziteaza tot ce au mai bun. Am gasit aici chiar la capatul podului Sfanta Maria unul dintre cele mai frumoase centre de informare turistice din Romania. Plin de pliante si de informatii, cu niste fete dragute gata sa te ajute. Asta este primul pas logic al industriei turismului. Fa un loc unde sa centralizezi informatiile si sa ajuti turistii sa viziteze ceea ce e in oras. Ei l-au facut. Si l-au facut bine.

Cernavoda este un oras mic. Un oras care iti ofera totusi cateva obiective extrem de interesante pentru cei care au dus o vacanta dincolo de plaja/apa/restaurant.

Biserica ortodoxa “Sfintii Imparati Constantin si Elena”, veche de peste 120 de ani cu picturile interioare realizate de celebrul pictor Vermont , geamia musulmana “Boazkoy” inca functionala si construita in secolul al XVIII lea cu piatra dintr-un vechi pod roman, Muzeul de istorie si arheologie “Axiopolis” cu exponatele sale deosebite si cu numele pe care si l-a luat de la cetatea romana Axiopolis aflata la doar doi pasi de Cernavoda, au fost punctele unde am zabovit timp de cateva ceasuri. De la o discutie cu un preot ortodox la alta cu un imam si apoi la prezentarea istoriei  zonei din timpurile cand Dobrogea era parte a Imperiului roman si valurile lui Traian erau un fel de zid chinezesc in fata barbarilor si inamicilor romanilor, inceputurile crestinismului in spatiul acesta si pana la povestea descoperirii Ganditorului de la Hamangia.

Geamia

Muzeul Axiopolis

Si nu am uitat de cele doua puncte centrale si cu adevarat renumite. Centrala Nucleara cu vizita ramasa pentru anul viitor si podul Anghel Saligny, pod pe care l-am parcurs la picior…

Mai este ceva interesant la Cernavoda. De aici poti pleca spre destinatii din apropiere extrem de interesante.  Lasand orasul in urma am descoperit o localitate despre care nu cred ca ati auzit multi.

Topalu.

Topalu este pe bratul Ostrov al Dunarii si este ascuns intre cateva dealuri. Ati auzit de Capidava. E hai…

Capidava este o veche cetate cu un  rol de important de aparare care incet incet o sa redevina o atractie turistica. Renovata, acum  isi asteapta vizitatorii.

Ce mi-a placut cel mai mult in Topalu,dincolo de placerile lumesti ale borsului de peste,ale degustarii de vinuri de la Crama Darie  si ale imaginilor Dunarii curgand lin a fost insa Muzeul de arta din Topalu.

Ceaune cu bors ca la Dunare

Bors pescaresc de Topalu

Vinurile de la Crama Darie din Topalu
Credit foto Mihai Laurentiu

Prezentare vinuri

Poza de grup

Dunarea...

 

Muzeul “Dinu si Sevastita Vintila”

este efectiv o comoara. Ascunsa si tinuta departe de ochii tuturor. Mi-am pus intrebarea asta mult timp dupa. De ce nu e mediatizat mai mult? Apoi am ajuns la concluzia ca poate e mai bine. Asa ramane doar pentru o elita.

Muzeul adaposteste 228 de tablouri si lucrari de arta ale majoritatii artistilor romani. Tonitza, Grigorescu, Luchian, Corneliu Baba…toti sunt prezenti in salile din muzeu. Este o expozitie demna de Muzeul National de Arta din Bucuresti dar ramane acolo asa cum a dorit cel care a infiintat acest muzeu. In anul 1960,  medicul Gheorghe Vintilă, a donat colecția administrației locale din Topalu, în memoria părinților săi, Dinu și Sevasta Vintilă, învățători ai localității de numele cărora este legată construirea, în 1920, a primei școli primare din sat. 228 de lucrări de pictură, sculptură și grafică — adunate de-a lungul a patruzeci de ani de febrilă activitate de colecționar! Donate statului! In anii de comunism. 

Costa 10 lei biletul pentru o expozitie cu o valoare ce probabil depaseste cateva sute de milioane de euro.

Astazi Gheorghe Vintila odihneste in eternitate in curtea muzeului care i-a fost si casa de nastere…

Nu va arat imagini din interior. Va invit sa mergeti sa il vizitati!

Exista in orice drum facut de cineva o “cireasa de pe tort”. Un punct culminant. Un “ceva” care ramane in timp principala amintire din calatoria respectiva. Pentru mine Atlantykron este acel lucru.

La conferinta Festivalul Dunarii, organizata de Primaria Cernavoda si Innovation Travel, l-am ascultat pe Alexandru Mironov povestind despre Atlantykron  dar sincer nu mi-am imaginat mare lucru. Traian Badulescu, a devenit unul dintre organizatorii Atlantykron dupa ce timp de 25 de ani a fost prezent vara de vara acolo. Si el mi-a povestit o multime de lucruri si tot nu am inteles adevaratul spirit.

Atlantykron este la a 28 a editie. Este descrisa simplu ca o tabara de vara pentru copii/adolescenti/oameni maturi si seniori pasionati de stiinta. Se tine pe o insula de pe Dunare, locul unde uneori ajungi pe picioarele tale si alteori doar cu barca, insula unde nu exista semnal la telefon, nu exista hoteluri sau magazine ci doar natura. Timp de o saptamana se sta la cort, se mananca frugal, fara fite, se face baie in Dunare si mai presus de toate se discuta si se dezbat probleme stiintifice. Este scoala unde copii vin pentru ca vor!

Va imaginati ceva salbatic si primar. Ei bine pe de o parte aveti dreptate. Asa si este. Pe de alta parte ar trebui sa va imaginati un ecran mare cu o conexiune in direct intre insula si NASA. Cu live de pe Marte cu celebrul robotel care studiaza planeta si cu savantii care il conduc raspunzand intrebarilor celor care stau in iarba.  Conexiuni live intre cei care stau la cort si oameni de stiinta cu premii Nobel la activ. Invitati celebri. Astronauti, scriitori cu premii uriase castigate. Atlantykron a depasit stadiu de tabara de vara. Este o adunare interactiva cu lumea. Cu ateliere de astronomie, fizica, robotica, arta, fotografie la care isi doresc sa participe savanti celebrii. Toate acestea pe o insula in salbaticia Dunarii! Eu unul am ramas uimit. Si sunt extrem extrem de mandru ca un asemenea loc exista de atatia ani in tara mea!

Mi-am rezervat anul viitor o saptamana de Atlantykron. Este in top 3 ca plan de viitor.

Insula viitorului Atlantykron

Au fost trei zile de colindat prin Dobrogea. Trei zile in care am gustat si simtit un altfel de spirit al zonei. Diferit de cel febril de pe litoral. Merita sa incercati sa vedeti macar un pic din ce v-am povestit!

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *