Intram in stare de urgenta din nou?

Intram in stare de urgenta?

O sa fim iar blocati in case? Lock down pentru Romania? Asta sa fie solutia?

Dupa “boom-ul” de asta vara, cand taras/grapis au functionat majoritatea locatiilor si au avut si oarece oaspeti, turismul a intrat efectiv in colaps incepand cu jumatatea lui septembrie. Sunt doua saptamani de cand a inceput scoala si ieri am avut un numar record de cazuri. Probabil si astazi va fi la fel de rau.  Peste inca doua saptamani tinand cont ca au fost alegeri, ar fi de asteptat un numar cel putin dublu al cazurilor. Intr-un scenariu pesimist. Astfel ca e greu de crezut ca vom asista la cereri de vacante in urmatoarea perioada. Ba dimpotriva, va fi un blocaj urias creat de pandemie si e foarte probabil ca va fi creat de o noua stare de urgenta.

Vestile rele insa vin din sistemul medical.

Sunt spitale care incearca sa transfere pacienti la unitati medicale care pot sa trateze pacienti cu COVID-19, insa nu mai sunt locuri libere.

In lumea de astazi in care nu mai stim cat este de adevarat sau de fals ceea ce citim si vedem, exista insa si un adevar de necontestat…spun ei! Daca spitalele unde nu sunt cazuri de Covid sunt aproape goale ( va garantez acest lucru ), cele care trateaza pacientii cu coronavirus sunt arhipline. Cel putin asta ni se repeta zilnic.

In Bucuresti sunt peste 1.500 de paturi, insa sunt manageri de spitale non-COVID care incearca inca de ieri sa transfere pacienti care s-au pozitivat in urma testarii dar nu au unde sa-i transfere, iar aceste persoane raman in izolatorul de la camera de urgenta, pana se elibereaza un pat

 Secretarul de stat in Ministerul de Interne,  spune ca inca de noaptea trecuta, pacientii au fost dusi la Targu Mures si in alte orase. La acest moment, a fost atinsa limita maxima de locuri la Terapie Intensiva, chiar si in cursul noptii. A trebuit sa transferam pacienti in alte zone ale tarii. Am transferat sase pacienti la Targu Mures, de exemplu”, a spus Raed Arafat

De exemplu, Terapia Intensiva de la Spitalul Marius Nasta este ocupata, iar in sectie mai sunt doar patru locuri libere, din care numai unul are oxigen disponibil, astfel ca celelalte trei nu pot ajuta pacientii care ar avea nevoie.

  • In Bucuresti, spitalele sunt arhipline. La Spitalul Colentina sunt toate paturile ocupate. La fel si la La Matei Bals, dar si in celelalte spitale din Capitala.
  • La Giurgiu, managerul spitalului spune ca incearca de ieri sa transfere 9 pacienti la unitati medicale care pot sa trateze pecienti cu COVID-19, insa ii este foarte greu pentru ca nu mai sunt paturi libere.
  • In tara, in prezent sunt peste 13.000 de paturi in sectiile care trateaza persoane infectate cu coronavirus, iar 5.092 sunt neocupate. La ATI sunt disponibile 1.050 de locuri in tara, dintre care jumatate sunt ocupate. Avand in vedere ca starea pacientilor se agraveaza foarte repede, ei nu ar rezista unui transfer in alt judet.

Tinand cont de recordul de ieri si de trendul puternic crescator, situatia poate degenera rapid. O multiplicare exponentiala a cazurilor, poate duce la un colaps fara precedent nu doar a industriei de turism. De aceea, cei care conduc sistemul de sanatate, decidentii, trebuie urgent sa ia masuri care sa opreasca acest lucru. Un lock down este ultima varianta ce ar trebui luata in calcul, cu toate ca semnale deja se transmit despre al doilea val si necesitatea unor masuri drastice.

Poate cei care ne conduc vor lasa certurile si lupta pentru putere/influenta/bani deoparte si se vor gandi si sa faca ceva sa iesim din situatia asta dureroasa.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.