Grand Hotel Astoria – in inima Oradiei

Hotel Astoria din Oradea

Grand Hotel Astoria din Oradea are o poziționare aproape similara cu Athene Palace din București. In inima orașului, in piața teatrului, de pe geamurile sale vezi cum pulsează viata celor care locuiesc sau sunt la plimbare in Oradea.

Construit in stil secession la începutul secolului XX, in Centrul istoric, Grand Hotel Astoria este alături de Palatul Vulturul Negru unul dintre simbolurile orașului, ambele fiind proiectate de aceeași persoana, arhitectul Ferenc Sztarill, al cărui nume l-a purtat prima data hotelul. Palatul Sztarill.  La începuturi, primul etaj al clădirii a fost inițial destinat locuințelor, iar la parter se afla Cafeneaua EMKE, un loc al discuțiilor aprinse despre literatură, politică și dragoste. Un fel de Capsa din București. Este locul în care poetul maghiar Ady Endre și-a întâlnit iubirea, pe Adel Brull, cea care avea să-i fie muză, inspirând multe poezii cu versuri înflăcărate.

 

Astoria-Oradea-1905
Sursa foto oradea-nagyvarad-grosswardein.ro

Oradea 2021

La începutul anilor 1930, Palatul Sztarill devine Hotel Astoria, hotel care a funcționat numai pentru câțiva ani, până la începerea celui de-al doilea război mondial, abia prin 1975 redevenind hotel. După Revoluție, a ajuns in proprietatea unei familii puternice din Ardeal si a fost renovat complet, redevenind o emblema pentru oraș. Clădirea in sine arata spectaculos, poziționată pe coltul unei piețe pietonale, cu Teatrul National in lateral.

Aceasta piața împreuna cu Piața Unirii unde se afla Vulturul Negru si Biserica cu luna, despărțite de Crișul repede prin  Podul Sfântul Ladislau, renovat si el, formează practic centrul orașului. De aici poți ajunge oriunde! Si astăzi, după renovarea orașului, arata mai bine ca oricând in istorie.

Dincolo de renovarea spatiilor exact ca in perioada de glorie, hotelul are ca aducere aminte si doua camere tematice destinate marelui poet maghiar Ady Endre si iubitei sale Leda. El era considerat ca Eminescu, fiind cel mai cunoscut poet.

 

Sunt situate una lângă alta si povestea interesanta spune ca Ady avea camera închiriată pe termen nelimitat, fără sa plătească ceva iar hotelul se mândrea ca cel mai celebru poet al vremii își pune poeziile pe hârtie uitându-se pe fereastra Astoriei. O strategie de marketing încă de atunci.

Astoria Grand Hotel pune la dispoziția oaspeților săi camere single, twin, suite si apartamente deluxe, elegante si confortabile, care dispun de aer condiționat, zonă de relaxare, TV cu ecran plat și minibar. De asemenea, acestea au baie cu duș, articole de toaletă gratuite și uscător de păr. Parcarea pentru cei cazați aici este gratuita in parcarea proprie a hotelului situata in spatele receptiei.

Daca exteriorul hotelului da senzația de aristocrația veche a orașului, ei bine nici interiorul nu se lasă mai prejos. Începând cu recepția, cu lambriul de lemn de pe pereți si lustrele vintage, fiecare piesa de mobilier, atât din zonele comune cat si din camere sunt elegante si din perioada in care dincolo de funcționalitatea unui obiect se punea accent si pe frumusețea sa.

Masive, elegante, calde si confortabile se îmbina cu tehnologia actuala si astfel un televizor plat uriaș e transformat intr-un tablou atunci când nu funcționează. Se spune ca detaliile contează si aici chiar s-a ținut cont de acest lucru. Hotelul in ansamblu arata spectaculos pentru secolul XXI, amintind de timpuri mai încete dar mai dulci.

Astoria Restaurant

Nu exista locație de lux care sa nu aibă si un restaurant pe măsura! Astoria Restaurant completează cu succes hotelul si indiferent de ce alegi sa servești aici ca masa, poate prânzul sau cina sau poate pur si simplu sa bei o cafea pe terasa de afara ce da chiar in piata, vei avea satisfacția unei serviri minunate si a unor preparate grozave.

Timpul petrecut pe terasa, dimineața la cafea, privind oamenii mergând spre treburile lor, piața liniștită de peste drum si atmosfera relaxata a fost unul dintre cele mai speciale din toata vizita in Oradea.

Iar daca vrei intimitate, exista in partea din spate a hotelului, o terasa , Urban Garden se numește, mult mai retrasa, unde de asemenea poți savura un suc, o bere sau o pizza gustoasa.

urban-garden-oradea-astoria

Grand Hotel Astoria este hotelul pe care Oradea il merita si viceversa. In ceea ce a devenit recent orașul, si-a găsit locul cu ușurința si a redevenit punct de atracție. Ca te cazezi sau nu aici, e imposibil sa nu treci pe lângă el si sa nu  il remarci. Intra câteva minute si bucura-te de o atmosfera pierduta demult si regăsita acum. Noi am ales sa ne fie gazda si am promis ca ne vom intoarce in Oradea curand si vom alege sa fim din nou oaspeti la Grand Hotel Astoria.

Iar daca te cazezi uite ce priveliste vei avea…

vedere spre Teatrul National
Vedere spre Teatrul National
Vedere spre Podul Ladislau si Piata Unirii
Vedere spre Podul Ladislau si Piata Unirii
Vedere spre Piata Teatrului
Vedere spre Piata Teatrului

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.