Europa ramane inchisa
Cel putin pentru viitorul apropiat, Europa ramane inchisa
O declaratie a Presedintei Comisiei Europene ne pune in garda cu faptul ca Europa va ramane inchisa pentru perioada urmatoare. „Toate călătoriile neesenţiale trebuie puternic descurajate”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Iar aceasta declaratie vine din cauza mutatiilor suferite de noile mutatii ale Covid-19.
Turismul, asa cum il stim, asa cum ne aducem aminte de el din 2019 si de dinainte, a disparut. City break-urile, excursiile cu autocarul, vacantele din strainatate sunt o amintire din ce in ce mai indepartata. Si cel putin pentru noi romanii, exceptie facand cei care isi permit Maldive sau Zanzibar, turismul intern a devenit principala ( si singura? ) exceptie.
Tarile cu traditie si puternice in turism asa cum sunt Grecia, Spania sau Italia se chinuie sa gaseasca solutii pentru vara 2021 ca sa poata permite turistilor europeni sa le viziteze. Chiar daca vaccinurile exista si campaniile de vaccinare sunt in plina desfasurare, daca citim printre randurile optimiste si alegem sa vedem si adevarul neplacut, nu sunt suficiente pentru a reveni la normalitate.
Se cauta solutii pentru o decizie uniforma, respectata in toate statele UE, care sa poata reglementa circulatia turistilor. De la pasaportul Covid la testele facute cu 48-72 de ore inainte de intrarea in alta tara sau recunoasterea reciproca a testelor facute. Deocamdata insa, medicii si sistemele sanitare din toate tarile se descurca cu greu cu prima varianta Covid si pare ca sunt ingrozite de mutatiile britanice si sud-africana ce vin din urma pentru ca acestea sunt mult mai agresive in ceea ce priveste raspandirea.
Deciziile de a opri calatoriile internationale ale turistilor in UE nu vin pentru ca cineva doreste ca turismul sa moara ci pentru ca recomandările Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) pentru guvernele UE au fost de a fi extrem de atenti in perioada urmatoare.
Vestile bune sunt ca UE a semnat în total şase contracte pentru vaccinuri cu diverse companii farmaceutice. Și discută cu alte două (Novavax şi Valneva), pentru peste 2,5 miliarde de doze potenţiale. In curand va tine doar de capacitatea guvernelor de a se autogospodari pentru a a putea vaccina toata populatia care doreste sa se vaccineze. Asadar va creste procentul celor care sunt imuni fata de cei care se pot imbolnavi.
Anul 2021 insa pare un an de tranzitie in care politicienii si guvernele vor cauta cele mai bune solutii pentru a opri pandemia si abia apoi pentru a da restartul industriei turismului. Pana atunci vizitam Romania si asteptam cu speranta vremuri mai bune.