FILME

Dune 2. Ce minune de film!

Dune 2 aduna spectatorii in cinematografe

Box office-ul a fost dat peste cap de Dune 2 si de aceasta data pe merit! A doua parte din saga Dune aduce pe marile ecrane continuarea povestii planetei Arrakis si a lui Paul Muad’Dib.

Inainte de toate insa, se cuvine sa stiti cate ceva despre Frank Herbert si romanele sale, Dune. Prima carte a aparut in 1965 si a primit nenumarate premii, asta dupa ce peste 20 de edituri i-au respins publicarea. Apoi acest univers, unul asemanator celui din Star Wars sau poate GOT ( ca sa intelegeti exact ) cu o serie de carti scrise atat de el cat si de fiul sau a devenit o epopee recunoscuta de toti. Toate cartile,  dezvolta actiunea in jurul planetei Arrakis, planeta cu nisip unde traiesc uriasii viermi de nisip si de unde se recolteaza “mirodena”. O substanta misterioasa ce ajuta navele sa calatoreasca intre stele. Un intreg univers ce se invarte in jurul acestei planete si substante.

Au mai fost ecranizari, ba chiar un serial dar NIMIC nu s-a ridicat la nivelul reusit de  Villeneuve. O minunatie de film, plin de simboluri, de analogii si de idei briliante aduse pentru prima data intr-un film. Warner Bros a dat lovitura si daca doar in primul weekend s-au facut aproape 200 de milioane la nivel global, cu siguranta o sa depaseasca mliardul, intrand in categoria filmelor “grele” ca Titanic sau Avatar.

A doua parte din Dune ne prezinta drumul lui Paul Atreides, acum devenit Paul Muad’Dib Usa, spre conducerea planetei. Deocamdata! Pentru ca drumul sau e mult mai lung si ce o sa urmeze o sa ne arate asta. Personajele se dezvolta, capata amplitudine si poate singurul repros pe care as putea sa il fac este ca etapele uneori sunt aratate pe repede inainte. Dar ca scuza, filmul are deja trei ore si probabil ca ar fi durat cinci daca aratau tot.

Analogiile sunt uriase iar firul actiunii incredibil. In Dune, surorile Bene Gesserit sunt cele care conduc invizibil si influenteaza Universul. Un fel de Illuminati sau Masonerie. Ele sunt cele care tainic supravegheaza drumul prin generatii a tuturor marilor case si aleg, alesii. Marile familii Harkonnen, Atreides sau a Imparatului Elrood se impletesc atat in interese, conflicte cat si in linia de sange. O sa regasiti Imperiul roman, o lume a Germaniei hitleriste, jihadul, razboiul rece atomic sau Mecca in aceste analogii vizuale nespuse. Ceea ce vedem insa in primele doua parti Dune, nu face decat sa ne pregateasca pentru  Kwisatz Haderach. Daca Paul Muad’Dib poate fi asemanat cu Mesia, aici, el doar pregateste drumul pentru sora lui, cea care va schimba Universul, cea asteptata de 100 de generatii.

Imaginatia celor care au pus cartea in imagini este extraordinara! Imaginatia lui Frank Herbert este extraordinara. Sunt lucruri absolut noi iar Marvel sau DC sunt puse la colt. Poate doar Avatar sa mai fi adus asemenea inovatii. Chiar daca unele scene sunt oarceum naive, altele sunt absolut impresionante. Si iti dau exact ce asteptai! Capitala Harkonnen, felul in care vine Imparatul pe Arrakis, transformarea lui Paul in Muad’Dib. Sunt scene cu impact vizual etraordinar. La fel ca transformarea personajelor pe parcursul filmului. Iar personajele noi au un impact superb. O sa vedeti!

Aceasta poveste merita filmele acestea. Daca primele au fost esecuri, acestea dau cu adevarat viata universului gandit si creat in carti. Poate ca si vremea este potrivita, cu noile posibilitati tehnice care pot pune in imagini cuvintele. Este filmul care te satisface si care iti intredeschide usa spre o parte mult mai garndioasa.

O sa apara probabil online. DAR ESTE PACAT sa nu il savurezi intr-o sala de cinema. Isi merita fiecare banut pe bilet si fiecare floricica de popcorn.

PS

Lipseste din aceasta parte Ghilda Navigatorilor. Si in carte este o parte importanta a actiunii. Probabil o sa-i vedem in Dune 3, undeva in 2028.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.