Dune. In sfarsit un film pe masura cartii!

Dune! In sfarsit un film pe masura cartii!

Putine romane care au avut succes au fost atat de prost ecranizate cum a fost Dune. De data aceasta insa, cartea are o ecranizare pe masura! Romanul scris de Frank Herbert este unul dintre ele mai importante si de succes romane SF din istoria literaturii mondiale. O saga vastă și complexă, despre putere, politică, religie, trădare și moarte, toate pe fondul unei povești plasate într-un viitor extrem de îndepărtat. Daca vreti termene de comparatie puteti sa va ganditi la Star Wars sau Game of Thrones in ceea ce priveste structura. O lume in care exista un “Imparat” lider suprem si absolut peste diverse “Case” /familii ce detin planete intregi aici, o forta obscura reprezentata de calugaritele Bene Gesserit care in SW e reprezentata de Jedi sau in GOT de puterea supranaturala, o lupta intre aceste case si un lider (Paul Atreides, tanarul fiu al ducelui) asteptat de cei subjugati pentru a elibera pe toata lumea. Plus “mirodenia” din Dune. Mirodenie care este o substanta recoltata de pe planeta desertica Arrakis ( Dune ) ce ajuta la calatoriile interstelare si da puteri uriase celor care o consuma. Un fel de drog ce tine flota stelara in miscare, este extrem de scump, se gaseste doar aici si face din cei care stapanesc Arakkis-ul, familia cea mai bogata si influenta din Universul cunoscut.

Acesta este in mare tabloul romanului. Iar de aici pornesc intrigile, lupta pentru putere, tradarile, razboaiele, iubirile si tot ce oamenii traiesc si iubesc sa vada sau sa faca. 

Ecranizarile de pana acum au fost dureroase pentru fanii seriei Dune. Nici cel din 1984 realizat de David Lynch  si nici mini seria de 3 filme din 2000 nu s-au ridicat la asteptarile celor care iubesc cartea. Si deja se crease un mit, cum ca romanul este aproape imposibil de realizat ca film de succes. Wrong!

Dune 2021 este un blockbuster ce se ridica la nivelul oricarui film de mega succes de la Hollywood. Si lucrul si mai bun este ca o sa aiba si partea a doua!

Dune-2021

Poate ca a fost nevoie sa asteptam tehnologia de astazi pentru a pune in scena imaginatia extraordinara a autorului romanului. Pentru ca de data aceasta, respectand firul naratival romanului, filmul este de-a dreptul grandios prin efectele speciale.

dune-2021

Muzica, atmosfera sumbra si inchisa din majoritatea scenelor, interpretarea actorilor extrem de severa si intensa aduc pe scena un film grandios! Este un film lung. Doua ore si 35 de minute in care se descriu in detaliu partile, scenele, personajele si intriga. Fiecare scena duce logic spre cealalta lasand sa se vada chiar si pentru cei neinitiati povestea. Eroii povestii sunt fiecare in parte dezvoltati si au partea lor de glorie.

Daca va amintiti “Primul contact” unul dintre filmele celebre ale lui Denis Villeneuve, nu o sa fiti surprinsi de viitorul imaginat aici. De muzica aleasa si de felul in care dezvolta scenele. Are o aplecare clara spre locuri si lucruri grandioase dar si spre realism. Un lucru ce aduce beneficii filmului. Exagerarile sunt putine in film si aduc valoare. O batalie intre nave stelare nu este plina de explozii timp de zeci de minute ci scurta, intensa si extrem de eficace. Calugaritele Bene Gesserit, cele care influenteaza din umbra mersul Imperiului nu sunt prezentate ca niste personaje anexe ci exact cat sa vedem influenta ascunsa. Chiar si tradarea ce duce la caderea casei Atreidis in beneficiul casei Harkonnen este destul de realist prezentata.

Filmul nu aduce mari staruri in distributie. Rebecca Ferguson – cunoscuta din Mission Imposible, Jason Momoa este exceptia chiar daca nu are un rol important, Oscar Isaac – cunoscut din Star Wars, Dave Bautista – tot mai cunoscut ca actor, Stellan Skarsgård – celebru din seria Cernobil care aici face un rol extraordinar ca Baron Vladimir Harkonnen. 

Baron-Harkonnen

Plus tanarul Timothée Hal Chalamet in rolul lui Paul Atreidis. O alegere extrem de inspirata tinand cont de personajul pe care il intepreteaza. Tanar, sensibil, fragil dar emanand o forta uriasa pe care incepe sa o constientizeze si sa o si foloseasca. “O lume se sprijină pe patru lucruri: învăţătura celor înţelepţi, dreptatea celor mari, rugăciunile celor credincioşi şi dârzenia celor bravi. Dar toate astea nu înseamnă nimic fără un conducător care cunoaşte arta guvernării.” – scrie in carte. Iar Timothee este cel care da viata lui Muad’Dib, eliberatorul lumilor.

In viata reala este un megastar in devenire si celebra revista Time i-a dedicat o coperta.

In spiritul anilor 2020, o sa observati si o multime din temele si stereotipurile vremurilor pe care le traim. Chiar si povestea indeamna spre asa ceva. Fremani sunt locuitorii ascunsi din desert si veti sesiza asemanari cu razboaiele de curand incheiate ale Americii, lupta pentru mirodenia ce se gaseste doar aici si aduce stapani celor care s-au nascut acolo, o forta obscura ce conduce din umbra destinele tuturor, un rol extrem de important dat femeilor.

Dune 2021, prima parte din cele doua asteptate este un film care indeplineste toate sperantele fanilor. Daca si partea a doua se va ridica la nivelul de acum, vom asista cu siguranta la o serie ce va deveni la fel de celebra ca SW sau GOT. Pentru ca potential exista din plin!

Din 22 octombrie in cinematografe, distribuit de Vertical Entertainment si vizionat in avanpremiera la Cinemax Veranda Mall.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.